18-10-2012 – Santiago de Compostela - Reisverslag uit Santiago de Compostela, Spanje van Alek Wyczynski - WaarBenJij.nu 18-10-2012 – Santiago de Compostela - Reisverslag uit Santiago de Compostela, Spanje van Alek Wyczynski - WaarBenJij.nu

18-10-2012 – Santiago de Compostela

Door: Alek Wyczynski

Blijf op de hoogte en volg Alek

18 Oktober 2012 | Spanje, Santiago de Compostela

Gisteren zijn Anneke en ik minstens vijf keer doornat geregend. Steeds als we in een café of restaurant een beetje opgedroogd waren en de sprong naar een volgende locatie waagden kregen we strijk en zet hele bakken water over ons heen. Nu zult u wellicht zeggen: "Da's nou jammer, maar jullie hebben toch goede regenkleding?" Dan kan ik alleen maar zeggen dat dit helemaal waar is, doch die fijne kleding lag fijn droog in ons fijne pension. Goed hè? Nou ja, toen we dus voor de zoveelste keer drijfnat café Casino binnenliepen, duurde het in ieder geval erg lang voordat ik weer een beetje warm werd. Het interieur van dit etablissement is weliswaar fraai, doch de voorgeschotelde maaltijden waren het toch niet helemaal. De tortellini van Anneke smaakte niet naar tortellini en dat mag je toch minimaal verwachten als je zo'n gerecht hebt besteld. Ook de arme dieren in mijn paella-fruits-de-mer hadden de zee lang geleden voor het laatst gezien. Ondanks de matige kwaliteit van ons voedsel hebben we ons opperbest vermaakt en ik kan alleen maar vaststellen dat de aanwezigheid van Anneke tijdens de laatste week van mijn camino een absolute verrijking is geweest. Haar aanwezigheid heeft ons heel dicht bij elkaar gebracht en is een zeer positieve bijdrage geweest aan mijn camino.

Na een gezellig ontbijtje zijn we samen naar het busstation gewandeld waar we nog een laatste kop koffie hebben gedronken alvorens de bus naar het vliegveld vertrok. Na ons afscheid ben ik op m'n gemak het centrum van Santiago ingewandeld. Inmiddels had ik al het besluit genomen ook mijn vertrek uit Santiago niet langer uit te stellen. Na de nodige informatie te hebben ingewonnen op het station heb ik besloten om morgen de trein te nemen naar Burgos en van daaruit de trein naar Parijs te nemen. Ik heb vervolgens mijn intrek in een goedkoop hotelletje genomen en heb wat souvenirs gekocht. Door Santiago slenterend werd mijn aandacht toch weer getrokken door de kathedraal en ik stapte naar binnen. Het gebedshuis zat bomvol gelovigen, toeristen en pelgrims en ik was precies op tijd om de beroemde butafumero in zijn volle glorie heen-en-weer geslingerd te zien worden. Het was inderdaad een zeer indrukwekkend schouwspel dat ik niet had willen missen.

Anneke, meid, ik weet dat je dit ook graag had willen zien. Helaas zat het er niet in, maar ik zal je het filmpje dat ik heb gemaakt graag laten zien. In ieder geval een fijne thuiskomst, succes met het oppikken van het reguliere leven en heel veel plezier met het voorbereiden van je camino.

Voor alle duidelijkheid: nee, ik ga (helaas) niet naar huis via de Malediven. Lekker is maar ene vinger lang en als ik naar dit soort oorden ga, is dat bij voorkeur niet alleen. Het toeval wil echter dat ik via Parijs moet reizen. Laat ik nou nog nooit die stad in oktober hebben gezien.....

• 18 Oktober 2012 - 19:09

Ton:

Dat het een mooie reis mag worden. TGV of boemeltrein (liefst nog op stoom!)?

• 18 Oktober 2012 - 19:49

Anita:

Hoi Alek,
    We wensen je en hele goede terug reis en dat je ook veel moois onderweg mag tegen komen en geniet van Parijs neem daar een dag extra. Jammer alleen dat ik je verhalen elke dag niet meer kan lezen was echt geweldig.Echt een hele prestatie wat je gedaan hebt, Gefeliciteerd ! En als je thuis komt in Ede kan je lekker van je pensioen en van Tina genieten.Goede terug reis. Liefs van Toni en Anita xxx

• 18 Oktober 2012 - 20:13

Peter:

Dat je tijdens zo'n camino wel eens nat wordt, hoort bij het camino-leven....stel ik me zo voor. Dat je al toeristend je een paar keer door een bui laat overvallen, wijst op onverantwoorde nonchalance. Hahaha, een prima indicator van de post-pelgrimstochts-gemoedstoestand van een bikkel. Doel bereikt, einde verantwoordelijkheid. Ik reken het goed, zo hoort het, niks vooruit kijken...niks rekening houden met...niks eigen verwachtingen....gewoon: Shit, het regent....heerlijke attitude en zo verdiend.
    Ik begrijp uit je betoog dat de fruits-de-mer niet is geleverd door de betere groothandel uit Lutetia. Zonde, die paella kan zo fantastisch zijn.
    Jammer man, dat je wandelmaatje op stel en sprong terug moest, maar niet iedereen is gepensioneerd. Ik ben blij dat jullie het zo leuk hebben gehad. Dat is goed voor een broer en zus, elkaar op zo'n manier beter leren kennen.
    Lekker is maar één vinger lang? OLDSCHOOL!!! Hahaha, goede reis man en veel plezier in Parijs in oktober.

• 18 Oktober 2012 - 20:17

Nel Brouwer:

Hoi Alek, een hele goede treinreis naar huis, geniet van Parijs, is in oktober ook mooi om te zien. Wij zijn er ook ooit in deze tijd naar toe geweest. Bij onze tocht over de seine kwam er net zoveel water uit de lucht alsdat er onder de boot door ging. Kom gezond thuis en tot spoedig ziens.

• 18 Oktober 2012 - 20:17

• 18 Oktober 2012 - 20:18

Nel Brouwer:

Ook ik was dus ongeduldig en daarom het bericht twee keer.

• 18 Oktober 2012 - 21:29

Ad:

Olla, Alek.

Ja, regen in Santiago, komt best wel vaak voor.
    Het is tenslotte Galicië, de groenste provincie.
    Kan alleen als het (vaak) regent.
    En het eten in Casino: Hebben jullie pech gehad of hebben wij geluk gehad?

Ik wens je een erg goede reis toe. Niet te snel, want dan is de overgang van Camino naar het gewone leven zo groot.

Buen ...nee Bon Voyage!!!!!

Ad

• 19 Oktober 2012 - 06:29

Anneke:

Hoi,
    Weer gewoon thuis en weer gewoon volger van je bloc. Alleen IK heb het voorrecht en het genoegen gehad een stukje van jou camino te mogen proeven. Man, wat heb ik genoten (en nog). Had dit voor GEEN GOUD willen missen. Sterker nog, ik zou zo terug willen, en dat meen ik uit de grond van mijn hart. Broer, bedankt voor al je mooie verhalen - want gvd, wat weet jij veel van veel - en geniet nog maar ff.
    Mijn broer was je al, maar ik heb er ook nog een goede vriend bij. :)) Het was geweldig!!!! XXXXX

• 19 Oktober 2012 - 09:24

Ilse:

Ik zou zo zeggen, neem je tijd overal waar je nog gaat komen op de terugreis en ga de dingen zien die je nog niet eerder hebt gezien. Neem je allemaal weer mee als mooie herinnering.

Groetjes Ilse

• 19 Oktober 2012 - 13:16

Dies:

Alek, felicidad!! Geweldige tocht en geweldig beschreven! Ik heb vanmorgen 10 dagen achter elkaar moeten lezen, was een weekje naar Istanbul. Mooi om je ervaringen samen met Anneke te lezen. De Camino doe je alleen, maar het is geweldig om een klein deel samen met een wandelmaatje te doen!

Waarschijnlijk zit je op dit moment ergens in de trein op weg naar Parijs! Ook veel plezier daar! Ga lekker genieten van je pensioen, maar ergens denk ik dat het Camino-gevoel na verloop van tijd toch weer op komt zetten! Advies - maar daar hoef je je gelukkig niets van aan te trekken - ga in etappes de Via de la Plata lopen van Sevilla naar Gijon, dan kan je weer voor jaren vooruit en steeds weer een klein stukje van dat gevoel terughalen!

Als ik je er mee kan helpen, graag! Maar nu eerst weer "bijkomen" van de ervaringen van de afgelopen 4 maanden!

Bedankt en misschien ooit tot ziens, Dies uit Grunn.

Verslag uit: Spanje, Santiago de Compostela

18-10-2012 – Santiago de Compostela

17 Oktober 2012

17-10-2012 – Santiago de Compostela
Alek

Sinds een paar jaar koester ik de wens om te voet naar Santiago de Compostella (SdC) te gaan. Om precies te zijn ligt mijn einddoel zelfs 100 km voorbij SdC: de Cabo Finisterre. Deze plaats werd, ver vóór onze jaartelling, reeds door de oude Kelten beschouwd als het einde van de wereld; de meest westelijke plaats vanwaar men de zon nog kon aanbidden alvorens die onder te zien gaan in het dodenrijk. Aan het begin van de negende eeuw struikelde een of andere sukkel in Galicië toevallig over wat menselijke botten. Na enige Rooms-Katholiek pathologisch onderzoek bleek dat de gevonden resten werden herkend als afkomstig van de apostel Jacobus, een van de discipelen van Jezus. De Hemel zij dank! Kwam dat even goed uit, want die stoute Mohammedanen waren in die tijd toch lelijk in de meerderheid op het Iberisch schiereiland. Héél het Iberisch Schiereiland? Nee, een klein Christelijk gebied bleef moedig weerstand bieden aan de overweldigers en maakte het leven van die vervelende Moorkoppen in de omgeving bepaald niet gemakkelijk, maar dat is een heel ander verhaal… In ieder geval werd op het vermeende graf van Jacobus een kapel gebouwd, die weer veel later werd vervangen door een kathedraal. Juist ja, die in Santiago de Compostella. Het vermeende graf van Jacobus is dus het eindpunt van de Christelijke pelgrimstocht die, tot op heden, jaarlijks door honderdduizenden gelovigen, sportievelingen, avonturiers of anders denkenden wordt afgelegd. Als je, zoals ik, je woonplaats als vertrekpunt neemt, ben je daar toch wel een paar maanden zoet mee. Nu ik onlangs met functioneel leeftijdsontslag ben gegaan, en tijd genoeg heb om deze voettocht te gaan maken, moet het er dit jaar van gaan komen. Mijn geplande vertrekdatum is maandag 25 juni 2012. Afhankelijk van de factoren conditie, weer en terrein zal ik vermoedelijk vier maanden nodig hebben om circa 2600 km te overbruggen. Via deze site hoop ik met enige regelmaat jullie op de hoogte te houden van mijn vorderingen in voorbereiding en uitvoering. Schroom niet om jullie reacties aan de site toe te voegen. Ik zal ze graag lezen. Reken echter niet op response van mijn kant. Vaak zal ik fysiek of technisch niet in de gelegenheid zijn persoonlijk contact te onderhouden waarvoor bij voorbaat mijn excuses. Veel leesplezier en als jullie goede tips of suggesties hebben lees ik die graag.

Actief sinds 24 Okt. 2011