Beste wensen en zo... - Reisverslag uit Ede, Nederland van Alek Wyczynski - WaarBenJij.nu Beste wensen en zo... - Reisverslag uit Ede, Nederland van Alek Wyczynski - WaarBenJij.nu

Beste wensen en zo...

Door: AlekWyczynski

Blijf op de hoogte en volg Alek

06 Januari 2012 | Nederland, Ede

Meteen de koe bij de horens vatten, de draad oppakken en de daad bij het woord voegen; een van mijn goede voornemens in 2012 is het beter verzorgen van mijn site. Natuurlijk duurt het nog "maanden" voordat ik daadwerkelijk vertrek naar Santiago de Compostella (SdC), maar de voorbereidingen zijn in volle gang. Zo heb ik mijn uitrusting goeddeels compleet en ligt de te volgen route redelijk vast. De komende maanden zal ik veel moeten trainen. Daar ben ik de afgelopen maanden natuurlijk ook al mee bezig geweest, maar nu zal ik in een hogere trainingsversnelling moeten komen. Ook meerdaagse tochten staan op het programma. T.z.t. zal ik daar verslag van doen.

Mijn exacte vertrekdatum staat nog niet vast, hoewel ik er steeds meer van overtuigd begin te raken om ergens “eind juni” of “begin juli” te vertrekken. Het belangrijkste uitgangspunt dat ik hierbij hanteer is dat ik pas aan het eind van de zomer over de Pyreneeën wil trekken. In de eerste plaats is het dan niet meer zo bloed verziekend heet op de Meseta en in de tweede plaats lopen er dan veel minder Spaanse studenten over de Camino. Kennelijk is het zo dat Spaanse studenten extra studiepunten kunnen verdienen als ze aan kunnen tonen (een stukje van) de Camino gelopen te hebben. Nu heb ik niets tegen Spaanse studenten, maar wel tegen het luidruchtig feestgedruis waarmee deze jongelui de Spaanse herbergen plegen op te vrolijken. En dat liefst de hele nacht door en in groten getale.

Omdat Internet zo’n beetje uitpuilt van informatie over de Camino (jaarlijks doen zo’n kwart miljoen pelgrims SdC aan, waarmee ik maar even wil aangeven dat ik niet de enige idioot ben) ben ik er ook achter gekomen dat de commercie flink heeft toegeslagen op het Spaanse deel van deze beroemde pelgrimsroute. Het is Big Business geworden. Het komt voor dat grote groepen Wannabee-pelgrims zich onder begeleiding van een gids op de meest fraaie stukken van de Camino begeven. De inhoud van hun dagrugzakje bestaat doorgaans uit een banaan, een flesje water, een tube zonnecrème en een vette creditcard. De rest van de bagage gaat met de bus mee. Als je toevallig even geen zin hebt om die dag te lopen ga je in de bus zitten die je zal vervoeren naar het door de gids vooraf gereserveerde luxe onderkomen. De minder fraaie stukken van de tocht slaat zo’n georganiseerd gezelschap sowieso over. Vanuit commercieel oogpunt bezien is zo’n gezelschap natuurlijk veel lucratiever en hebben de sukkels, die het allemaal zelf moeten regelen en hun eigen rugzak dragen, het nakijken.

Deze sukkel zal het dus moeten hebben van de relatieve rust tot aan het gebergte dat het Iberisch schiereiland scheidt van het land van Sarkozy. Maar vóórdat het zover is zal er nog heel wat gelopen moeten worden.

• 06 Januari 2012 - 12:44

Ton Brouwer:

Beloofd is beloofd. Jij schrijft wij (Nel en ik) volgen je relaas. Ook voorbereidingen, tegenslagen, ideeen, "waan"voorstellingen van de komende tocht zijn leuk om te volgen. Verder een voorspoedig jaar. En o ja wij zijn weer opa en opa tot de derde geworden. Hij heet Tim, geboren 5 januari 20:11, is 50 cm en weegt 3500 gr (= 7 pond). Wendy en Raymond zijn de gelukkige ouders!!! GREETZ

• 07 Januari 2012 - 03:44

Alexander:

Ik zal je volgen en je verslagen lezen. Leuk! :)

• 07 Januari 2012 - 09:57

Anneke:

Ben bere-trots op je. Ik ga je zeker volgen en wellicht Tina stolken. haha.
    Ook je manier van schrijven is zo ontzettend leuk. Dikke kus, dikke zus XXX

• 07 Januari 2012 - 12:23

Rene Treur:

Ik had nog geen goed voornemen, maar bij deze heb ik er een; jou volgen en bij tijd en wijle een bericht voor je achterlaten. Ik zal mijn uiterste best doen dit laatste goede voornemen niet hetzelfde te laten eindigen als die van vorig jaar, en het jaar daarvoor, en daarvoor... ;-). "Je" staat in ieder geval al wel in mijn bladwijzerbalk, dus iedere keer dat ik internet opstart, zie ik je staan. Da's toch een goede stok achter de deur dacht ik ;-). Veel suc6, met de voorbereidingen en je tocht!

• 07 Januari 2012 - 13:51

Peter :-B:

Hahaha, kwart miljoen of niet, dat is geen verzachtende omstandigheid, eerder zorgelijk dat het er zo veel zijn.
    Maar zo te zien, belooft het voor ons allemaal een leuke ervaring te worden. Have fun, man, have fun, bij de voorbereiding, bij de uitvoering, bij de communicatie, bij alles.

• 07 Januari 2012 - 14:05

Peter :-B:

Goh, die René met zijn goede ideeën. Je staat nu bij mij ook op de favorietenbalk. Het is me gelukt en het werkt.

Verslag uit: Nederland, Ede

18-10-2012 – Santiago de Compostela

17 Oktober 2012

17-10-2012 – Santiago de Compostela
Alek

Sinds een paar jaar koester ik de wens om te voet naar Santiago de Compostella (SdC) te gaan. Om precies te zijn ligt mijn einddoel zelfs 100 km voorbij SdC: de Cabo Finisterre. Deze plaats werd, ver vóór onze jaartelling, reeds door de oude Kelten beschouwd als het einde van de wereld; de meest westelijke plaats vanwaar men de zon nog kon aanbidden alvorens die onder te zien gaan in het dodenrijk. Aan het begin van de negende eeuw struikelde een of andere sukkel in Galicië toevallig over wat menselijke botten. Na enige Rooms-Katholiek pathologisch onderzoek bleek dat de gevonden resten werden herkend als afkomstig van de apostel Jacobus, een van de discipelen van Jezus. De Hemel zij dank! Kwam dat even goed uit, want die stoute Mohammedanen waren in die tijd toch lelijk in de meerderheid op het Iberisch schiereiland. Héél het Iberisch Schiereiland? Nee, een klein Christelijk gebied bleef moedig weerstand bieden aan de overweldigers en maakte het leven van die vervelende Moorkoppen in de omgeving bepaald niet gemakkelijk, maar dat is een heel ander verhaal… In ieder geval werd op het vermeende graf van Jacobus een kapel gebouwd, die weer veel later werd vervangen door een kathedraal. Juist ja, die in Santiago de Compostella. Het vermeende graf van Jacobus is dus het eindpunt van de Christelijke pelgrimstocht die, tot op heden, jaarlijks door honderdduizenden gelovigen, sportievelingen, avonturiers of anders denkenden wordt afgelegd. Als je, zoals ik, je woonplaats als vertrekpunt neemt, ben je daar toch wel een paar maanden zoet mee. Nu ik onlangs met functioneel leeftijdsontslag ben gegaan, en tijd genoeg heb om deze voettocht te gaan maken, moet het er dit jaar van gaan komen. Mijn geplande vertrekdatum is maandag 25 juni 2012. Afhankelijk van de factoren conditie, weer en terrein zal ik vermoedelijk vier maanden nodig hebben om circa 2600 km te overbruggen. Via deze site hoop ik met enige regelmaat jullie op de hoogte te houden van mijn vorderingen in voorbereiding en uitvoering. Schroom niet om jullie reacties aan de site toe te voegen. Ik zal ze graag lezen. Reken echter niet op response van mijn kant. Vaak zal ik fysiek of technisch niet in de gelegenheid zijn persoonlijk contact te onderhouden waarvoor bij voorbaat mijn excuses. Veel leesplezier en als jullie goede tips of suggesties hebben lees ik die graag.

Actief sinds 24 Okt. 2011