Mijmeringen van een Infanterist
Door: AlekWyczynski
Blijf op de hoogte en volg Alek
10 Januari 2012 | Nederland, Ede
Omdat ik zo langzamerhand alle bomen in de omgeving van Ede bij voor- én achternaam ken, besloot ik mijn wandeltocht te plannen op en rond de Posbank. Gesitueerd op de zuid-oosthellingen van het Veluws Massief heeft dit gebied zijn huidige vorm gekregen door het voortstuwende landijs in onze laatste ijstijd, zo’n slordige 20.000 jaar geleden. Deze stuwwallen zijn begroeid met bos en heide en zijn een van de fraaiste stukjes natuur dat nog redelijk oorspronkelijk is gebleven. Nu ben ik dol op natuurschoon, maar je moet er wel een kop koffie bij nuttigen. Dus snel naar het gelijknamige restaurant dat op een steenworp van de eigenlijke Posbank ligt. Het parkeerterrein van dit restaurant vormde als zodanig het start- en vertrekpunt van mijn route (zie bijgevoegd kaartje).
Ondanks het pittige reliëf loop je er als wandelaar relatief snel doorheen. Nu grenst het terrein van de Posbank min of meer aan het voormalig militair oefenterrein het Rozendaalsche Veld. Heden ten dage beheert defensie dit gebied niet meer en is het in eigendom overgegaan naar Staatsbosbeheer, het Gelders Landschap of Natuurmonumenten. In ieder geval lag de keuze voor de hand dit natuurgebied in mijn route op te nemen.
Daar loop je dan, als jongere oudgediende. Het eerste dat opviel bij het betreden van het Rozendaalsche Veld was dat het terrein niet wezenlijk was veranderd. Waarom zou het ook? Het lag er immers toch al 20.000 jaar zo bij? Nou dan. Hier en daar stond toch wel veel opschot van Vliegdennen, maar daar werd door een paar gifgroene mannetjes met vervaarlijke kettingzagen meteen korte metten mee gemaakt. Goed zo. Als je dit niet doet, is straks de heide helemaal dichtgegroeid. Al kuierend langs de dominerende brandtoren ging ik in gedachten een dikke dertig jaar terug in de tijd. Dit was onze speeltuin. Hier werd het “kleine werk” onderwezen aan talloze lichtingen dienstplichtige Infanteristen. Hier leerde de rekruut zich te camoufleren, werden wachten en posten te velde ingericht met behulp van het VEITONO, werden de gangen bij dag en bij nacht aangeleerd en werd het lopen in formatie beoefend. Elk stukje terrein had z’n specifieke kenmerken en daar werd, oefen-technisch gezien, handig gebruik van gemaakt.
Tegenwoordig maakt de gegoede burgerij van Arnhem handig maar ook excessief gebruik van dit terrein en wel als dé ultieme plek om je hond uit te laten. Nu ben ik van huis uit een echte dierenliefhebber (vooral goed doorbakken met verse champignons ben ik er gek op). Toch kent ook mijn dierenliefde zijn grenzen. Als ik als natuurminnend wandelaar eerst balletlessen moet volgen om, gelijk een gereïncarneerde Rudolf Nureyev, de ontelbare hondendrollen te ontwijken, dan gaat mij dit duidelijk te ver. Aan het begin van het voormalig oefenterrein is tegenwoordig een parkeerplaats aangelegd. Het is beslist een cliché, maar alle geparkeerde auto’s waren óf stationwagens óf terreinwagens. In ieder geval bovenmodaal voertuigen waar handig veel honden in konden. Als wandelaar-met-een-rugzak viel ik meteen uit de toon; ik had geen hond bij me. Mijn gebrek werd gelukkig ruim gecompenseerd door diverse dames die meerdere Fikkies bij zich hadden. Het was een kakofonie van jewelste . De baasjes probeerden met stoere commando’s het geblaf van de uitgelaten honden te overstemmen. Doorgaans had dit bijzonder weinig effect op het gedrag van de Bello’s. Het Rozendaalsche Veld is verworden tot een Walhalla voor mensen als Cesar Millan. Ruimhartig als ik ben is deze kleine Mexicaan hier van harte welkom. Kan ie meteen de eigenaren van die honden ook eens leren fluisteren.
10 Januari 2012 - 21:51
Peter :-B:
Ik heb eens naar die foto gekeken (die met die blauwe kleur bovenaan; is dat de buitnelucht?), maar dat is inderdaad pittig relief. Goejedag!!! -
11 Januari 2012 - 11:56
Ton Brouwer:
Gelukkig ben je nog lang van stof. Zal je jezelf niet vervelen op de reis. Mocht je nog een keer voor Batavier spelen (maar dan niet op een boomstam de Rijn afzakken), dan weet ik in Westervoort nog een leuk adresje voor een eenzame pelgrim / ex-infanterist. Hoop wel dat je als je begin voldoende "ontgift" bent om van je pelgrimage te genieten en niet nog steeds met velddienst bezig te zijn. Tenslotte 2000 km onbereden optreden hebt jij zeker niet gedaan in je "actieve" leven!!! -
11 Januari 2012 - 16:58
Peter Carel Romijn:
Ja, ja , zwager Alek, geprepensioneerd en hoe nu de invulling van een zinnige dagbesteding? In ben in m'n zevende jaar nadien en heb nog altijd problemen met het ontberen van een 38-jarige werk-structuur, al hoewel naar mate de tijd verstrijkt er een zekere "berusting" gaat optreden. Let wel, dit is mijn ervaring en hoeft derhalve niet de jouwe te zijn! Ik heb 2 jukeboxen, 3 solexen gereviseerd en een kwalitatief goede fiets versleten in achterliggende periode. Wat ik nu doe? Ik ben vrijwilliger (2 dagdelen) op landgoed Duivenvoorde Voorschoten. Fiets vrijwel elke dag, spel de krant met koffie op een voor mijn leeftijd bereikbare locatie, zit in toenemende mate in de Bib en zwem op dinsdag een uur in water van 31 graden met een aantal leeftijdsgenoten. Meer lullen dan zwemmen dus. Volgens mijn ega doe ik te weinig in het huishouden! Hoewel ik het idee heb dat ze opgelucht is als ik 's ochtends de fiets pak!!I Ze kan namelijk veel beter stofzuigen en afwassen dan ik. En zeker de kindertjes pemperen! Ik bedoel maar.!! Ik ga je volgen!! -
14 Januari 2012 - 12:29
Martin Geusebroek:
Jongen,
Er zijn toch pillen uitgevonden voor deze gekkigheid. Je wilt jezelf pijnigen door deze streken te bezoeken en je dan te verwonderen hoe deNederlande natuur, maar vooral de Nederlander,s achteruit gaan. Dit neigt naar masochisme, vooral als je ook nog pijn in je voeten van het lopen hebt. Zuk 6 met de voorbereiding. -
12 Maart 2012 - 21:12
Ad Van Amerongen:
Hallo, Alek.
Net je verhaal van het Roosendaalse Veld gelezen. In mijn herinnering van 1975-1981 was het toen ook al de regionale hondenuitlaatplek. Goed dat de weg nu afgesloten is. Vroeger ging de hond de auto uit en baasje of bazinnetje wachtte het beest aan het einde van de weg weer op.
Letterlijk "de hond uit laten".
Ze mochten eens moe worden.
En weet je nog van de visboer die precies wist wanneer we velddienst hadden? Altijd een warm gebakken visje. Diezelfde visboer stond op zaterdag op de markt aan de voet van de Eusebiustoren. En dan trof je altijd wel een collega.
Ik blijf je volgen.
Ad