Trainen 1
Door: AlekWyczynski
Blijf op de hoogte en volg Alek
28 Februari 2012 | Nederland, Amsterdam
Uiteindelijk heb ik aangepaste (steun-)zooltjes gekregen voor mijn wandelschoenen en, hiep, hiep, hoera, ik heb geen last meer van meneer Morton. Het is wel even wennen, want het is net of je op eieren loopt. Vervelend bijverschijnsel is dat die aangepaste inlegzooltjes bij de hak ongeveer 2 millimeter dunner zijn dan de standaard inlegzooltjes, waardoor de hak van mijn voet enigszins gaat glijden. Tot een afstand van ongeveer 20 kilometer levert dit geen noemenswaardige problemen op. Vandaag heb ik echter 29 kilometer gelopen, met een aardige blaar op mijn linker hak als bijzonder ongewenst gevolg. Toch maar weer terug naar die podotherapeut (een duur woord voor Halve Zool) om te reclameren en betere zooltjes af te smeken.
Met het lijf zelf gaat het redelijk tot goed. Jullie moeten overigens de hartelijke groeten hebben, maar dit terzijde. Natuurlijk wordt een mens moe van een wandeling met een goed gevulde rugzak en natuurlijk ben ik nog lang niet op het gewenste trainingsniveau, maar toch kan ik nú al merken dat ik meer kan dan vóórdat ik met trainen begon. Het is nu een kwestie van het trainingsritme handhaven en steeds de tochten iets in afstand verlengen. Wanneer dat goed gaat wil ik ook in heuvelachtig terrein trainen, aangezien welingelichte bronnen beweren dat de derde dimensie in Frankrijk en Spanje een aardig woordje meespreekt. Zuid-Limburg of de Ardennen dus. Je kunt er maar beter rekening mee houden.
Tot het zover is houden we ons maar bezig op het handig bereikbare Veluws Massief en in het lager gelegen Rivierenland. Zo ook vandaag. Vandaag ging de tocht dwars door het Binnenveld, langs het riviertje de Grift, richting de Grebbeberg. Voorts naar de Blauwe Kamer om met het pontje bij Opheusden de Nederrijn over te steken. Vervolgens over de dijk naar het Lexkesveer om, na wederom een rivieroversteek, via Wageningen en Bennekom terug te keren naar Ede. Gisteravond nog naar de laatste weersverwachting gekeken. Volgens diverse Nederlandse weerjongens zou het in ieder geval droog blijven, met in de middag zelfs kans op een zonnetje. Ideaal wandelweer! Toch? Toen ik rond het middaguur, redelijk natgeregend, een horecagelegenheid binnenstapte had mijn vertrouwen in ons Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut een lelijke deuk opgelopen.
De ambiance van het etablissement deed zeer pittoresk aan. De tijd had hier minstens 50 jaar volledig stilgestaan en ik had het gevoel alsof Bromsnor en Swiebertje elk moment binnen konden vallen. De enige klant in het café was een zuivere inteelt-autochtoon, die reeds lang in het genot van zijn AOW was, en dapper doch kansloos streed tegen het bejaardenhuis. De eigenaar van het café had kans gezien een zeug te dresseren door haar op haar achterpoten te laten lopen. Toen later bleek dat ze ook nog een dienblad kon vasthouden, mocht ze de bediening in. Ik bestelde een koffie. Ze keek daarbij alsof ik bij de Hema om de verzamelde werken van Multatuli had gevraagd en bij het afrekenen kreeg ik een bijkans onbedwingbare neiging de tafel van vijf nog eens grondig uit te leggen. Uiteindelijk is het toch nog allemaal goed gekomen en kon ik, enigszins opgedroogd, mijn tocht hervatten. Nooit geweten dat het geduld van een pelgrim al in het voortraject zó hevig op de proef kan worden gesteld. Dat beloofd nog wat voor de toekomst.
28 Februari 2012 - 21:06
Roel Van Dijk:
Hallo Alek, ondanks je tegenslagen roept je verhaal een intens gevoel van heimwee bij mij op naar de tijd in 2005 dat ik naar Santiago liep. Als ik mijn dagboek teruglees merk ik dat ik veel moeite en pijn gewoon vergeten ben. Ik weet nog wel dat ik na een week al in Maastricht naar de EHBO moest ivm een overbelaste enkel. Na een paar dagen weer verder gehobbeld maar, volgens mijn dagboek, heb ik zeker nog een maand met pijn gelopen. Dat vergeet je gewoon.
Een paar tips? Diepvriesgroente (m.n.een zak spruitjes, broccoli of struikjes bloemkool) zijn een uitstekend middel om overbelaste spieren te koelen. Stinkt wel de volgende dag dus op tijd weggooien of alsnog opeten! Magnesiumtabletten helpen afvalstoffen afvoeren waardoor je minder pijn in je benen hebt. Een boxershirt voorkomt schrale plekken tussen de benen, elke dag met gehwohl je voeten wit kleien voorkomt blaren en zweetvoeten. De laatste paar weken voor mijn vertrek heb ik trouwens ook mijn voeten elke dag behandeld met kamferspiritus waardoor je huid steviger wordt met kleinere kans op blaren later.
Veel plezier bij je voorbereiding. Hartelijke groet. Roel -
28 Februari 2012 - 21:15
Peter:
Dat van die neuroom had IK kunnen verzinnen. Hopelijk krijg je dat onder controle, want een paar goede voeten is toch wel prettig tijdens zo'n kuier. Die koffie moet je bij mij in de buurt hebben gedronken, want de beschrijving van de inteeltige huisdieren op twee benen komt me bekend voor. De volgende keer kun je het inderdaad beter bij mij drinken: Beter, goedkoper en met warme maaltijd :-) -
28 Februari 2012 - 21:22
Roel:
Boxershirt m/z boxershort. Alhoewel je natuurlijk ook een shirt wel als zodanig zou kunnen dragen.. Heb je trouwens gelijk extra uitgang voor noodgevallen.
29 Februari 2012 - 10:37
Anneke:
Heeeerlijk die verslagen. Geweldig over die zeug. Zet hem op broer, gewoon doorgaan. X -
29 Februari 2012 - 10:57
Ton Brouwer:
Alek, als je zo op reis gaat ga je nog veel meemaken. Denk maar aan die beroemde spreuk "all animals are beautiful, but some animals are more beautiful than others ...."(of zoiets) -
29 Februari 2012 - 11:44
10A:
Alek, waarom wil je mij de naam van het etablissement niet geven? -
29 Februari 2012 - 17:06
Peter:
Weet je zeker dat je niet op "high heels" hebt geoefend!! Kan je rustig zeggen, hoor. "uit de kast komen" is heel modern! Goed te horen dat "morton" onder controle is. De heilige Jakobus weet dat je gaat komen, je kunt hem dus niet teleur stellen, zeker niet met zo'n lullig "morton-neuroom"! Wel een interessante term, overigens. Nog nooit van gehoord. Het pittoreske etablissement dat je beschrijft moet je koesteren. Zie je niet zo veel meer in deze geglobaliseerde wereld. Zeker niet als er een barman optreedt met een gedresseerde zeug! Waar is die toko? Die zeug wil ik ook zien. Koffie moet je daar ook niet bestellen. Iets met jeneverbessen wellicht? Die groeien daar volop. Succes met de verdere voorbereiding. -
29 Februari 2012 - 21:03
Rene Treur:
Alex jongen, wat een verhaal. En weer verteld zoals alleen jij dat kunt. Kijk nu al uit naar al die andere onzin, euhhh sorry, verhalen die je schrijven gaat tijdens dit avontuur. ;-)