Trainen 4
Door: AlekWyczynski
Blijf op de hoogte en volg Alek
07 April 2012 | Nederland, Amsterdam
Gisteren stonden er 32 hele kilometers in wisselend terrein op het menu. Pittig, maar goed te doen. De route begon in Ede en ging vervolgens naar Lunteren, via het Wekeromse Zand, liep over de Eder Heide, om uiteindelijk weer te eindigen op mijn huisadres. Om 8 uur ben ik vertrokken en na twee uur stappen en circa 12 km verder stond ik in het centrum van Lunteren (of all places….). Een perfecte planning, al zeg ik het zelf, want het was natuurlijk koffietijd. Dat vond mijn inwendige mens ook en die heeft heel vaak gelijk. Er was veel volk op de been en alle winkels waren geopend. Bedrijvigheid alom, maar waar ik ook keek of navraag deed; de horeca liet het afweten en alles was gesloten. Niet te geloven zeg! Drinken ze hier geen koffie? Dan nog maar een stukkie verder naar camping de Goudsberg. Deze camping is het hele jaar geopend en dat geldt dus ook voor de kantine.
Nu moet u weten (en als u vroeger op school goed hebt opgelet wist u dit natuurlijk al) dat Lunteren voor de vaderlandse Nationaal Socialistische Beweging een belangrijke rol heeft gespeeld. De NSB hield gedurende de periode 1938-1940 haar openbare bijeenkomsten (Hagesprake) op de Goudsberg te Lunteren, thans bekend als “Camping de Goudsberg”. Een feit waarvoor heden ten dage zich niemand publiekelijk op de borst klopt. Toch dachten in die vooroorlogse dagen daar honderdduizenden NSB-ers heel anders over. De zogenaamde “muur van Mussert” is nog altijd als historisch erfgoed op de camping aanwezig. Uiteraard waakt men er ernstig voor dat deze locatie wordt misbruikt als bedevaartplaats door lieden met een nationaalsocialistische hang naar het verleden. Desondanks bekroop mij het gevoel dat de echo van het gebral van Mussert hier nog steeds nagalmt.
Rond 11 uur liep ik de camping op. De kantine was snel gevonden, de deur stond wagenwijd open en dit werd luidkeels bevestigd door het woord ‘OPEN’, mij in knalrode neonletters toe geknipperd door een lichtbak boven de deur. De bediening echter schitterde door afwezigheid. Tussen de bar en de flipperkasten zat een zestal ouderen te converseren in plat Amsterdams, want we laten graag de hele wereld luidkeels weten dat we uit de hoofdstad komen. Er was geen twijfel mogelijk; deze mensen kwamen hier al jaren, stellig nog met hun ouders (!) en hadden natuurlijk een vaste stek. Op tafel stonden koffiekannen en alle aanwezigen hadden een koffiebekertje voor zich staan. Zodra ik de ruimte binnenkwam verstomde het gesprek, draaiden zes verongelijkte smoelwerken gelijktijdig in mijn richting en stond ik in de volle schijnwerper van hun afstandelijke belangstelling. Ik voelde me zoiets als nummer 4 van de 3 Musketiers. Ik probeerde nog dapper: “Kan ik hier ook een bak koffie krijgen?” De oudste van het stel keek eens meewarig naar de koffiekannen, nam de laatste slok uit zijn bekertje en antwoordde: “Nee, daarvoor mot je verderop bij de bistro zijn.” Ik wist genoeg. Ik was ongewenst, overbodig, teveel. Voor mij was geen plaats in deze herberg.
Een paar weken geleden stond ik tijdens een trainingstocht voor het Lexkesveer, juist ten zuiden van Wageningen. Het was guur weer en tijdens het wachten op de pont werd ik op de veerstoep aangesproken door een dame die belangstellend vroeg of ik aan het trainen was voor de vierdaagse. Ik legde uit waarvoor ik werkelijk aan het trainen was en halverwege mijn uitleg kwam een wat shabby, langharige man met een wollen muts en een roestige fiets bij ons staan. Hij volgde belangstellend ons gesprek en rommelde wat in zijn fietstassen. Hij haalde een zak krentenbollen tevoorschijn en zonder enige introductie sprak hij; “Als u vandaag al zo’n eind heeft gelopen heeft u vast wel trek in een krentenbol.” Kijk, Amsterdamse eigenheimers op de Goudsberg, zo kan het dus ook!
07 April 2012 - 08:58
Ton Brouwer:
Alek, bedankt voor dit verhaal. Er zijn blijkbaar nog resten uit de geschiedenis die niets hebben geleerd. Dan zijn de krentebollen op de pont een veel betere herinnering! Greetz en ondanks de gezelligheid: meelopen doe ik niet (over fietsen valt te praten). -
09 April 2012 - 16:53
Rob En Loes Lucas:
Wij behoren bij diegene die niet hebben opgelet tijdens de geschiedenis lessen ! Nooit geweten van Lunteren wat we wel wisten ......dat er geen koffie te krijgen is voor 12 uur.
euh....welke kennis is handiger?
groetjes Rob en Loes. -
13 April 2012 - 08:52
Koelman Jan,:
GEEN WONDER, DIE ABSENTIE VAN DE LOKALE HORECA OP DE VELUWE IN ZO'N "ZWARTE KOUSEN" AREA........
AD VAN AMERONGEN, MIJN PELGRIM-FIETSMAATJE, VORIG JAAR ZOU HIER VAN GRUWEN......! MET NAME "ZIJN" KOFFIE HEEFT ONS 2 EEN ENORME DRIVE GEGEVEN OP WEG NAAR SDC!IK WENS JE NU AL VEEL SUCCES IN DE UITVOERINGSFASE! jAN kOELMAN -
17 April 2012 - 10:42
Minni:
Vanaf nu ga ik je volgen.