Trainen 8
Door: AlekWyczynski
Blijf op de hoogte en volg Alek
25 Mei 2012 | Nederland, Amsterdam
De eerste dag liep ik van Ubachsberg naar Maastricht. Met een omweg natuurlijk, anders kom je niet aan de door mijzelf opgelegde 30 km. De tweede dag bracht mijn eega me naar Mechelen. Van daaruit was het, met een omweg, ruim 27 km tot aan ons overnachtingsadres in Maastricht. Nu was ik natuurlijk niet voor het eerst in deze omgeving. Toch is het frappant iedere keer weer andere dingen te ontdekken. Op de een-of-andere manier doet dit landschap me steeds weer denken aan The Shire; het door Tolkien zo pakkend omschreven karakteristieke woongebied van de Hobbits uit The Lord of the Rings. Daarbij kan het geen toeval zijn dat de gemiddelde autochtone Zuid-Limburger ronduit klein van stuk is en een aan Hobbits verwante Bourgondische levensstijl heeft. Ik kon het niet goed zien omdat het gras erg hoog stond, maar ik verdenk de plaatselijke boeren ervan dat ze op blote en grote harige voeten hun agrarische werkzaamheden verrichtten.
Die illusie betreft mijn rugzak. Vóór vertrek heb ik nog eens alles gewikt en (letterlijk) gewogen. Ja hoor, dit zou toch wel het absolute minimum moeten zijn. Met minder kan een pelgrim gewoon niet op pad. Na slechts twee dagen Zuid-Limburg hebben de zon en de heuvels me duidelijk gemaakt dat ik de inhoud van mijn rugzak nogmaals kritisch moet beschouwen. Maar nu nog véél kritischer dan de vorige keer!!! Het criterium hierbij is “noodzakelijkheid” en niet meer “bruikbaarheid” of “handigheid”. Aan het eind van de eerste volle wandeldag viel het nog mee; het golvend terrein deed me conditioneel niet echt de das om en ja, je drinkt wat meer dan gewoonlijk. De tweede dag kwam daar de invloed van de zon nog eens bovenop. Drijfnat en compleet doordrenkt van het zweet kwam ik aan op ons B&B-adresje. Alsof ik in de Geul, Gulp, Jeker of hoe-die-waterlopen-daar-ook-allemaal-mogen-heten was gedompeld. Ook het gepolsterde draagstel van mijn rugzak was geheel doorzweet en verspreidde inmiddels een zeer indringend doch bedenkelijk odeur….
De hospita van onze B&B-accommodatie was een zeer aantrekkelijke blonde jonge moeder. Er zijn momenten waarop een man zich betreurt waarom hij niet een paar decennia later is geboren en dit was er een van. Bij mijn aankomst was zij doende agrarische handelingen te verrichten aan een zieltogende buxus die deel uit maakte van de groenvoorziening in haar voortuin. En dan ontstaat er, spontaan doch noodgedwongen, een akoestische uitwisseling van zinloze cultuurhandelingen waar je niet met goed fatsoen onderuit komt. Een praatje voor de vaak; over het weer, over de droogte in de voortuin, de prijs van de asperges, de zin van het bestaan; you name it. Tijdens deze prietpraat, je staat dan natuurlijk in elkaars nabijheid, werd ik mij pijnlijk bewust dat ik meer dan een vol uur in de wind en uit alle poriën stond uit te dampen. Mijn hospita moet dit ongetwijfeld gemerkt hebben doch ze vervolgde het gesprek met de glimlach van een bruid die haar zevende broodrooster krijgt, maar te wijs is om dat te zeggen. Kijk, dat trekt mij nou in de Limburger aan; elegant, tactvol en begrip voor de situatie. Voor ik mij naar de douche spoedde keek ik nog even stiekem naar beneden. Ze had géén grote harige voeten.
25 Mei 2012 - 19:20
Anneke:
Je doet gewoon je stinkende best. Haha. -
30 Mei 2012 - 14:33
Rob En Loes Lucas:
Beter stinkende voeten dan zere voeten !
groetjes,Loes. -
07 Juni 2012 - 15:32
Peter:
Haha, die Loes...Alek zeker nog mooit ontmoet zonder schoeisel :-)