Trainen 9
Door: AlekWyczynski
Blijf op de hoogte en volg Alek
05 Juni 2012 | Nederland, Amsterdam
Waar ik het hier over heb? Nou, gewoon, ik heb mijn vertrekdatum met één dag vervroegd. In het oorspronkelijke plan zou ik vertrekken op maandag 25 juni. Zo’n vertrek is toch een beetje bijzonder. Je kunt uit goed fatsoen nu eenmaal niet om zes uur ’s ochtends de voordeur dichtknallen met de kreet “après moi le déluge”. Ten eerste heet ik niet Lodewijk XV en ten tweede heb ik een gezin waarvan ik op gepaste wijze afscheid wil nemen. Er stond voor die dag echter wel 33 km op het programma. Als ik eerst uitgebreid koffie ga drinken, zoenen ga uitdelen en uitgelopen mascara moet wegpoetsen, dan kom ik direct al de eerste dag in tijdnood. Vandaar dat ik het eerste traject in tweeën heb geknipt en derhalve een dag eerder vertrek. Lekker rustig beginnen. Ook is dit heel belangrijk om blessures te voorkomen. Dit advies heb ik gekregen van iemand die deze tocht al eerder liep. Roel, bedankt voor deze tip. Ergo; mijn vertrek is zondagochtend 24 juni, ná de koffie.
Hoe het verder gaat met de voorbereidingen? Conditioneel zit het wel goed (denk ik). Mijn materiaal is goed in orde. Wat ik echter ook bedenk, wik en weeg; ik krijg die rugzak niet onder de 15 kg. Daar ben ik inmiddels goed aan gewend geraakt en dat zal dus wel lukken. Het enige dat mij nog grote zorgen baart zijn die rode vlekken op mijn onderbenen. Dacht ik onlangs nog die kwaal met medicijnen onder controle te hebben; inmiddels weet ik dat wanneer de temperatuur gaat stijgen de vlekken terugkomen. Ook heb ik gisteren voor het eerst 3 ½ uur in een regenpak gelopen. Dat was wel nodig ook, want het water kwam met bakken tegelijk uit de hemel. Ondanks dat dit regenpak is vervaardigd van het bekende Gore-Tex, zijn de ademende eigenschappen niet van dien aard dat het te vergelijken is met een normale wandelbroek. Thuis gekomen zag ik tot mijn schrik dat niet alleen mijn enkels, doch nu ook mijn onderbenen onder de rode en jeukerige vlekken zaten. Sterker; ze zitten er nog…! En dat met minder dan drie weken voor mijn vertrek. Ik ben erg benieuwd hoe dit zich gaat ontwikkelen tijdens mijn tocht.
Inmiddels heb ik veel reacties van wandelaars/pelgrims ontvangen die mijn klachten herkennen en aangeven last van soortgelijke klachten te hebben. Nu weet ik natuurlijk niet of deze klachten allemaal dezelfde zijn, maar een rode draad doorkruist overduidelijk al deze verhalen. En als ik, als leek, deze simpele conclusie kan trekken, dan vraag ik mij in alle openheid en eerlijkheid af wat de medische wereld hierop als antwoord heeft. Als er al een arts is die hier een adequate remedie voor heeft, laat hij dit dan vooral goed communiceren met zijn collega’s, want mij bekruipt het gevoel dat er veel artsen met oogkleppen op een medisch eilandje zitten. Dit doet niets af aan het respect dat ik heb voor de medische wetenschap, het is m.i. meer een kwestie van onderling duidelijk communiceren. That’s all.
Onlangs ontving ik een mooie kaart uit Santiago. Bedankt Ad en Marianne. Op de achterkant van de envelop stond een mooie zin die heel toepasselijk is voor de tocht naar Santiago: ”Ce n’est pas nous qui faisons le chemin, c’est le chemin qui nous fait.” (“Het zijn wij niet die de weg maken, het is de weg die ons maakt.”) En bij deze overpeinzing wil ik het dan maar weer even laten.
05 Juni 2012 - 09:31
Peter:
Chapeau, maat, de prestatie blijft indrukwekkend. Alhoewel op de Franstalige oneliner, gelijk alle oneliners, natuurlijk van alles valt af te dingen :-). -
05 Juni 2012 - 09:58
Roel Van Dijk:
Hallo Alek, heb je vertrekdatum in de agenda gezet. Waarom? Weet ik eigenlijk niet want ik zit die dag in noord Drenthe. Dus ik kan je helaas niet uitzwaaien wat ik anders graag had gedaan.
By the way (let op de woordspeling :-) ), ik heb diverse documentaires over de camino op DVD. Maar nu ook sinds kort een prachtige speelfilm The Way (uitgebracht in 2010) met Martin Sheen in de hoofdrol en geregisseerd door zijn zoon. Geeft werkelijk een prachtig beeld van de tocht. Je mag ze gerust nu al lenen maar ik denk dat het vooral leuk is om te bekijken als je weer terug bent. Om te helpen je heimwee naar de camino in stand te houden....
Ze geven helaas geen antwoord op je rode vlekken probleem. Vervelend voor je. Is er geen slimme legerarts ergens te vinden die dit probleem kent? Er wordt door soldaten toch ook regelmatig flink en lang gemarcheerd?
Heb je het trouwens al via de Vereniging van St. Jacob geprobeerd of via de Vereniging Pelgrimswegen naar Rome? Wie weet of daar lotgenoten zitten die een oplossing weten.
Hartelijke groet,
Roel -
05 Juni 2012 - 18:26
Martin G:
"Impressive mate" om maar met wat slecht Frans in huis te vallen. Vooral de humor in je stukken. Ik zal dan ook aan het volharden van die humor toetsen hoe zwaar de tocht je gaat vallen. Overigens denk ik dat die rode vlekken gewoon tussen de oren zitten. Die oude infanterist deed daar wat ochtendurine over en zei "als ik recht voor mij uitkijk zie ik het niet" en zo is het. Zuk 6 Martin -
05 Juni 2012 - 20:40
Kaja:
jongen jongen,als je net zo loopt als je schrijft komt het wel goed. GRANDIOOS
06 Juni 2012 - 07:09
Rob En Loes Lucas:
Die rode uitslag ........vreselijk ik ben ook zo`n `slachtoffer`en volgens de medici is er niet zoveel aan te doen .Van de week nog met een arts bij ons er over gehad, gewoon warmte uitslag volgens hem , zorg dat je huid kan ademen. Geen regenkleding dus en sandalen . Mooi advies van iemand die nooit loopt grr grr......daar studeren ze jaren voor!
Die film waar Roel het over heeft ga ik vast kijken hebben we een beetje een idee wat je gaat beleven.
Groet, Loes