07-07-2012
Door: AlekWyczynski
Blijf op de hoogte en volg Alek
07 Juli 2012 | België, Oignies-en-Thiérache
Nu ik zeer dicht tegen de grens met Frankrijk aan zit kan ik de Belgische balans opmaken. Het landschap is zo verdeeld als de bevolking zelf. Dit geeft mij de indruk dat "de Belg" als etniciteit niet bestaat. Er zijn zuiver Vlamingen en Walen. Uiterlijk heb ik geen verschillen kunnen waarnemen. Ook architectonisch of qua landschapsinrichting heb ik geen onderscheid kunnen maken. Het zit 'm echt in de mensen zelf. In Vlaanderen viel het me op dat passanten doorgaans niet reageren op een vrolijke "goede morgen" of "goeiendag". Men blijft stoïcijns voor zich uit kijken of er is toevallig iets te bekijken in een andere richting. In Wallonië echter ijvert men zich in de "bonjours" al ver voordat je oogcontact hebt en er fatsoenshalve een groet zou moeten plaatsvinden. Daarentegen wordt je absoluut geacht in Wallonië Frans te spreken. Zelf spreken de Walen een "Koeterwaals" dat dicht tegen het Frans aan zit, maar het qua uitspraak toch niet helemaal is. Het opmerkelijkst staaltje taalpurisme maakte is gisterrn mee. In het restaurantje van de camping sprak ik Frans tegen de uitbaatster. Nu ging dat heel aardig, maar ze had in no-time in de gaten dat er een Nederlander voor haar stond die z'n stinkende best deed, maar toch gramaticale uitglijders maakte bij werkwoordsvervoegingen en in de passé composé. Ze liet me regelmatig rustig haspelen en sprak in rad Frans terug. Ik moest alle linguïstische zeilen bijzetten om me staande te houden in de conversatie. Wie schetst mijn verbazing toen ze doodleuk tegen haar echtgenoot overschakelde in het Vlaams.... Voelde ik me toch een beetje lullig bij.
Rare jongens en meisjes, die Belgen.
07 Juli 2012 - 19:57
Toon En Teuna:
Hee Alek, leuk om je verslagen te lezen, zodat we je belevenissen een klein beetje kunnen meemaken. Geniet ervan en blijf leuke verslagen schrijven. Groetjes. -
07 Juli 2012 - 20:05
Peter:
Ja, dat van dat Koeterwaals kan wel kloppen, dat het wat op het Frans lijkt. Koeterwaals (Churer Welsh) is namelijk ook een reto-romaanse taal.
Wat het niet automatisch verstaanbaarder maakt. Net als Walrussisch. Je zou nu kunnen denken dat ze bij de Nederlandse grens dus Koetervlaams zouden spreken. Maar dat kan niet, weten we nu :-). -
07 Juli 2012 - 20:08
Peter Carel:
nee hoor, niets vreemds met die vlamingen/walen, m.i. heb je het juist getypeerd!! Beetje ervaring, lang geleden opgedaan o.a. in de Ardeche, waar zoon Remco m.a. vandaag is gearriveerd. Het zal je genoegen doen te vernemen dat hij van plan is, dat wat wij (jij en ik dus en aanhang!) in het verleden aldaar gepleegd hebben, in 14 dagen ook ALLEMAAL wil doen. Leuk he!! Morgen bereik je e.v. het land van Marianne, het nationale symbool van France. Ze staat op de Franse euro, je ziet haar in alle openbare gebouwen en ze heeft een heel bijzondere muts, die zelfs een naam heeft! Nu begint je geplande ontmoeting met Jacobus m.i. pas vorm te krijgen! Nog even door het steenkolen gebied en dan de Champagne. Hoor mij nou... op afstand!! Ik volg je. -
08 Juli 2012 - 07:58
Ger Hauser:
Alek, al zittend op het balcon en kijkend over de oceaan op een vroege zondag morgen even aan het kijken op jou site.
Wat ik lees heb je toch al een aardig stuk in je benen en gaat het tot nu toe goed en waarschijnlijk, als ik dit schrijf, de franse grens al gepasseerd.
Hoewel je nog een flink stuk voor de boeg hebt wens ik je veel sterkte en mooie momenten tijdens je reis.
Zal zekers met grote regelmaat de vorderingen blijven volgen, voor nu veel groeten uit Portugal
Ger -
08 Juli 2012 - 08:36
Rob En Loes Lucas:
Leuk zoals je de Belgen beschrijft en helemaal waar.
Wij hebben er 5 jaar gewoond (Wallonie) en weten eralles van !
Je mag best een rust dagje nemen hoor lekker met de voeten omhoog en de dag erna de grens over. Zijn benieuwd wat je daar weer allemaal meemaakt! groetjes,Loes. -
08 Juli 2012 - 11:07
Tineke En Jos :
Hallo Alek.
Dat verwacht je toch niet van Belgen.
Toch stug,zeker wat taal betreft.
En dan willen wij zo graag in Belgie gaan wonen oeps.
Alek van harte gefelicteerd met je verjaardag,maak er een mooie lopende dag van.Goede tocht door het Franse land.
Blijven je volgen,echt fantastisch wat je allemaal mee maakt.
Kus van mij Tineke. -
08 Juli 2012 - 12:30
Nel Brouwer:
Hoi Alek, bij Asterix en Obelix zeggen ze wat een rare jongens die Romeinen, maar als ik jou verhaal zo lees denk ik hetzelfde van de Belgen. Het blijft toch een raar volkje. Hoop voor jou dat het weer bij jou beter is dan hier, een druilige zondag. Maar daardoor heb ik wel weer alle tijd om jouw reisverslagen te lezen. Ben blij dat het goed met je gaat en je niks gebroken heb bij je val, maar dat scheelt als je in 'boter'valt, dan kun je niks breken, wordt je alleen heeeel erg vies van. Ik wens je alvast een hele fijne verjaardag en hoop dat je hem met een lekker hapje en drankje kan besluiten. Groetjes Nel Brouwer