08-07-2012 - Reisverslag uit Rocroi, Frankrijk van Alek Wyczynski - WaarBenJij.nu 08-07-2012 - Reisverslag uit Rocroi, Frankrijk van Alek Wyczynski - WaarBenJij.nu

08-07-2012

Door: AlekWyczynski

Blijf op de hoogte en volg Alek

08 Juli 2012 | Frankrijk, Rocroi

Gisteren op de camping in Oignies was het restaurant gesloten. Gewoon, omdat er een verjaardag viel te vieren en dan doen we voor het gemak het hele restaurant dicht voor alle campinggasten. Of dat een probleem was? Nee toch zeker? Aha, U bent te voet ; tsja dan heeft U een probleem. Succes ermee en au revoir. De eikels. Gelukkig was er in het dorpje verderop een restaurentje open waar ik echt heerlijk heb mogen snavelen.

Terug op de camping bleek mijn wasje juist op tijd droog voordat het begon te regenen. Omdat ik toch behoorlijk moe was van de slopende route besloot ik maar eens vroeg in mijn sac-a-viande te kruipen. Geen moment te vroeg want er brak meteen een geweldig onweer los. Het flitste en donderde dat het een lieve lust was en de regen geselde de camping en haar omgeving. Het is dan best een lekker gevoel je geborgen te weten in een tentje dat berekend is op dit soort noodweer. Langzaam gleed ik weg in Morpheus armen en toen het begon te schemeren en de bui wegdreef zag ik nog juist dat de zon de avondhemel in een prachtig oranje-roze gloed zette. Mijn laatste gedachten waren: avondrood = water in de sloot en ik sloot mijn ogen.

Na enige tijd werd ik weer wakker, maar naar mijn vermoeide ledematen te oordelen was het nog geen ochtend. Toch kwam een roze-rood morgenlicht door het dak van mijn tentje geschenen. Nou, toch maar opstaan en de boel weer nat afbreken. Toen ik slaapdronken de rits van mijn tentje opende zag ik pas dat het nog hartstikke donker was. De oranje-roze gloed werd veroorzaakt door een lantaarnpaal met een ouderwetse natriumlamp...... Welterusten maar weer.

Toen het echt zeven uur was toch maar de kletsnatte boel afgebroken en ingepakt. Ik wilde gewoon niet nog een dag langer op de K-camping staan, want zo heette de camping in kwestie: Le K d' Or. Dit laatste om misverstanden te voorkomen.

De route naar Frankrijk ging door een zeer dicht en zeer nat bos. Om goed wakker te worden ging de weg eerst maar eens recht omhoog. Met een hartslag van rond de 180 slagen p/m kwam ik boven en zag tot mijn schrik dat de weg zich voortdurend vernauwde totdat er slechts een met onkruid overwoekerd paadje overbleef. Voor de verandering ging het maar weer eens regenen en het paadje werd een beekje. Werkelijk waar; het was gewoon pootje baden en dan zijn schoenen met een Gore-Tex sok een absolute must. Op deze manier ploeterde ik ongeveer 8 km door de smurrie terwijl de regen onophoudelijk in grote hoeveelheden neergutste. Een perfecte dag dus om je eens gezellig middels verhanging van het leven te beroven.

Ineen stonden ze daar. Op nog geen 25 meter van mij stand de voltallige familie everzwijn. We schrokken van elkaar. Moeders dook met zes biggen direct het strueel in, doch een flink uit de kuiten gewassen beer deed knorrend en dreigend een paar stappen in mijn richting. Nee, dan helpt een Dazer ook niet, hoewel ik het niet eens heb geprobeerd. Eerbiedig ging ik een paar passen achteruit en dat was voor pappie kennelijk voldoende om zijn gezin te volgen. Pfffft, voor 't zelfde komt zo'n rauwe ham op je af en dat ga je zeker niet winnen.

Gaandeweg stond mijn besluit vast: ik zou vandaag niet meer op een camping overnachten. Ik had eindelijk eens recht op een normaal bed en zou in Rocroi stoppen. Ik had er voor eventjes genoeg van.

Rond het middaguur bereikte ik Rocroi en op het dorpsplein ontmoette ik een medepelgrim die zich voorstelde als Daniël. Deze vriendelijke Vlaming vertelde waar hij onderdak gevondrn had en dat er nog plaats was. Dankbaar heb ik gebruik gemaakt van deze schitterende mogelijkheid. Een hele kamer voor mij alleen! Met een echt bed! En een heerlijke douche zonder muntjes. Bestaat er toch nog gerechtigheid.

• 08 Juli 2012 - 18:49

Peter:

Tjee man, het begint echt een pelgrimstocht te worden. Als de bui die hier vanmiddag langskwam vannacht over je tentje is gekomen, verbaast het me nog dat je niet weggespoeld bent. Hou je haaks!

• 08 Juli 2012 - 18:59

Ger:

De Lage Landen achter je gelaten, de Franse gastvrijheid ligt waarschijnlijk overal voor het oprapen. Vandaag mijn laatste 40km getraind en volgende week zo'n 160km wandelen met als begin- en eindpunt... Nijmegen. Als ik jouw wijsheden lees dan denk ik: Daar zit tenminste wel vooruitgang in, Ik eindig na 4 dagen waar ik begonnen was. Geniet van je bed en douche, Je hebt het verdiend!

• 08 Juli 2012 - 19:41

Ton:

Geniet van maaltijd, glas wijn en goed gesprek. Morgen schijnt de zon als als je binnenkort langs Bretagne komt (hoogte van) ga dan op zoek naar Obelix om een paar goed everzwijnrecepten. Schijnt heerlijk te zijn.

• 08 Juli 2012 - 20:19

Roel Van Dijk:

Kan me je frustratie over de K-camping, de regen en de modderbaden helemaal voorstellen. Het zij je gegund, zo'n lekkere hotelkamer!

Succes verder. Wij gaan met het gezin eerst drie weken fietsen, van Basel weer naar huis, langs de Rijn. Dus vals plat maar wel de goede kant op.
    Hoop daarna weer van je verhalen te kunnen genieten. Ben benieuwd waar je dan ongeveer zult zijn. Ik schat in de buurt van Limoges.

Ultreïa et Suseïa. Buen camino!

• 09 Juli 2012 - 07:14

Rob Luijken 7-9:

Prachtig verhaal weer. In de huidige media ligt de nadruk vaak op verslaglegging van het negatieve. Een halfuurtje ochtendblad waarin je doordrenkt wordt met een scala van dit soort berichten maakt je allengs alleen maar somberder. Met een kritische klaagzang is het makkelijk scoren.
    Het lezen van jou reisverslag daarentegen doet mij elke dag weer glimlachen. Je positief-kritische beschouwingen gelardeerd met een aanstekelijke dosis humor zijn licht verteerbaar en dwingen respect af. Respect voor je vasthoudendheid, doorzettingvermogen en je capaciteit
    tot relativeren. De geborgenheid van het natte tentdoek, de betrekkelijkheid ad infinitum.

• 09 Juli 2012 - 16:18

Jos En Tineke Uden:

Wat een barre tocht en zoveel regen,
    maar zo,n stoere man,het kan je niet deren.Goed spul is het halve werk,zeker schoenen en de tent.
    Wat geweldig oog in oog te staan met zwijnen,gevaarlijk zeker als er jonge zijn.
    Leuk om een mede pelgrim te ontmoeten misschien leuk om wat mee op te trekken.Nu Alek hou te taai.

Verslag uit: Frankrijk, Rocroi

18-10-2012 – Santiago de Compostela

17 Oktober 2012

17-10-2012 – Santiago de Compostela
Alek

Sinds een paar jaar koester ik de wens om te voet naar Santiago de Compostella (SdC) te gaan. Om precies te zijn ligt mijn einddoel zelfs 100 km voorbij SdC: de Cabo Finisterre. Deze plaats werd, ver vóór onze jaartelling, reeds door de oude Kelten beschouwd als het einde van de wereld; de meest westelijke plaats vanwaar men de zon nog kon aanbidden alvorens die onder te zien gaan in het dodenrijk. Aan het begin van de negende eeuw struikelde een of andere sukkel in Galicië toevallig over wat menselijke botten. Na enige Rooms-Katholiek pathologisch onderzoek bleek dat de gevonden resten werden herkend als afkomstig van de apostel Jacobus, een van de discipelen van Jezus. De Hemel zij dank! Kwam dat even goed uit, want die stoute Mohammedanen waren in die tijd toch lelijk in de meerderheid op het Iberisch schiereiland. Héél het Iberisch Schiereiland? Nee, een klein Christelijk gebied bleef moedig weerstand bieden aan de overweldigers en maakte het leven van die vervelende Moorkoppen in de omgeving bepaald niet gemakkelijk, maar dat is een heel ander verhaal… In ieder geval werd op het vermeende graf van Jacobus een kapel gebouwd, die weer veel later werd vervangen door een kathedraal. Juist ja, die in Santiago de Compostella. Het vermeende graf van Jacobus is dus het eindpunt van de Christelijke pelgrimstocht die, tot op heden, jaarlijks door honderdduizenden gelovigen, sportievelingen, avonturiers of anders denkenden wordt afgelegd. Als je, zoals ik, je woonplaats als vertrekpunt neemt, ben je daar toch wel een paar maanden zoet mee. Nu ik onlangs met functioneel leeftijdsontslag ben gegaan, en tijd genoeg heb om deze voettocht te gaan maken, moet het er dit jaar van gaan komen. Mijn geplande vertrekdatum is maandag 25 juni 2012. Afhankelijk van de factoren conditie, weer en terrein zal ik vermoedelijk vier maanden nodig hebben om circa 2600 km te overbruggen. Via deze site hoop ik met enige regelmaat jullie op de hoogte te houden van mijn vorderingen in voorbereiding en uitvoering. Schroom niet om jullie reacties aan de site toe te voegen. Ik zal ze graag lezen. Reken echter niet op response van mijn kant. Vaak zal ik fysiek of technisch niet in de gelegenheid zijn persoonlijk contact te onderhouden waarvoor bij voorbaat mijn excuses. Veel leesplezier en als jullie goede tips of suggesties hebben lees ik die graag.

Actief sinds 24 Okt. 2011