13-07-2012 (rustdag) - Reisverslag uit Reims, Frankrijk van Alek Wyczynski - WaarBenJij.nu 13-07-2012 (rustdag) - Reisverslag uit Reims, Frankrijk van Alek Wyczynski - WaarBenJij.nu

13-07-2012 (rustdag)

Door: AlekWyczynski

Blijf op de hoogte en volg Alek

13 Juli 2012 | Frankrijk, Reims

Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn tegenwoordig. Daarom heb ik vandaag, vrijdag de 13e, het zekere voor het onzekere gekozen en ben in Reims gebleven. Los van alle bijgeloof fluisterde een innerlijke stem me in het oor dat het weer tijd was voor een rustdag. Ik heb er maar gehoor aan gegeven. Daarnaast was het vandaag de hele dag regenachtig dus echt aangenaam wandelen was het toch niet geworden. Nu zijn de weersverwachtingen voor de komende dagen zeker ook niet ideaal, maar om nu nog een dag hier te blijven zie ik ook niet zitten.

Reims is een mooie Franse stad. Het is een bezoek meer dan waard. Toch ziet zelfs Parijs er in de regen niet zo gezellig uit als wanneer er een vrolijk zonnetje schijnt. Dus wat doe je op zo'n dag? Je slaapt wat langer uit, gaat maximaal ontbijten, gaat je kleding eens goed wassen en bekijkt de verschillende mogelijkheden die er zijn om de route te vervolgen. Alles bij elkaar ook geen dagvullend programma.

De basilique de Saint-Remi is zeker ook een bezoek waard. Niet zo overweldigend als de Notre Dame van Reims (de grote kathedraal), maar ouder en van een geheel andere architectuur. Beide gebouwen hebben groot onderhoud nodig en aan beide gebouwen wordt dit mondjesmaat uitgevoerd. Van de kathedraal bijvoorbeeld zijn uit voorzorg alle torenspitsen verwijderd zodat het lijkt alsof de bouw eertijds gestaakt is omdat het geld op was.

Morgen gaat de reis naar Condé-sur-Marne. Althans, dat is mijn planning. Morgen is het groot feest in het land (14 juli, het begin van de Franse revolutie) en zullen veel faciliteiten zijn gesloten. Daarom heb ik voor de zekerheid maar een kamer gereserveerd in hotel "Le Soleil d'Or". Ik hoop dat de vlag de lading dekt.

• 13 Juli 2012 - 17:22

Peter:

Terwijl ik je 'regenachtige' verslag zit te lezen, verschijnt rechts in het kader een reclame van Arke, met blauwe luchten en zeeën, aantrekkelijke stranden en onderkomens voor de beter gesitueerden: Kreta, Corfu, ja zelfs de Malediven. Waarschijnlijk heeft Joyce op mijn computer zitten browsen. Doe mij maar de Soleil d'Or in Condé-sur-Marne. Veel gezelliger :-)

• 13 Juli 2012 - 20:24

Ad:

Hallo, Pelgrim.
    Vandaag dus even de toerist uitgehangen? Verstandig.
    Ook hier in Nijmegen heerst Pluvius. Mag van ons wel vertrekken.
    Veel succes en morgen weer YOYO!
    Buen Camino.

• 13 Juli 2012 - 20:25

Anneke:

Heydihey,
    Eh, ik snap die schelp niet helemaal. Wie is Ad van Amerongen. Waarom staat hij op die schelp met zijn fiets? Heeft niet iedereen zijn eigen schelpje? Je kamer ziet er idd uit als een pelgrimsholletje. Hoop dat je wat beter en gezelliger weer krijgt (hier is het nogenoeg hetzelfde) XXX

• 13 Juli 2012 - 20:31

Gert:

Alek, wat regen betreft kan het altijd nog erger. Ook hier regende het vandaag katten en honden, en ik dacht onderweg in de auto een goudvis te hebben doodgereden. De verwende Nederlander is dus weer massaal bezig lastminute naar Turkije te vluchten. Misschien valt jou onderweg in de stilte het toegenomen vliegverkeer wel op...

• 14 Juli 2012 - 15:24

Peter Carel:

Als het goed is ben je nu gearriveerd in Conde-sur- Marne. Ik kan het dorp niet vinden op de detailkaart! Maar.. er wonen slechts 700 mensen, wellicht te klein voor de kaart. Het ligt echter wel in de pelgrimsroute. Een aantal mensen(zie google) berichten over Conde. De meesten hebben het echter over slecht weer!! Goede voortzetting morgen, met goed weer door de champagne-streek.

Verslag uit: Frankrijk, Reims

18-10-2012 – Santiago de Compostela

17 Oktober 2012

17-10-2012 – Santiago de Compostela
Alek

Sinds een paar jaar koester ik de wens om te voet naar Santiago de Compostella (SdC) te gaan. Om precies te zijn ligt mijn einddoel zelfs 100 km voorbij SdC: de Cabo Finisterre. Deze plaats werd, ver vóór onze jaartelling, reeds door de oude Kelten beschouwd als het einde van de wereld; de meest westelijke plaats vanwaar men de zon nog kon aanbidden alvorens die onder te zien gaan in het dodenrijk. Aan het begin van de negende eeuw struikelde een of andere sukkel in Galicië toevallig over wat menselijke botten. Na enige Rooms-Katholiek pathologisch onderzoek bleek dat de gevonden resten werden herkend als afkomstig van de apostel Jacobus, een van de discipelen van Jezus. De Hemel zij dank! Kwam dat even goed uit, want die stoute Mohammedanen waren in die tijd toch lelijk in de meerderheid op het Iberisch schiereiland. Héél het Iberisch Schiereiland? Nee, een klein Christelijk gebied bleef moedig weerstand bieden aan de overweldigers en maakte het leven van die vervelende Moorkoppen in de omgeving bepaald niet gemakkelijk, maar dat is een heel ander verhaal… In ieder geval werd op het vermeende graf van Jacobus een kapel gebouwd, die weer veel later werd vervangen door een kathedraal. Juist ja, die in Santiago de Compostella. Het vermeende graf van Jacobus is dus het eindpunt van de Christelijke pelgrimstocht die, tot op heden, jaarlijks door honderdduizenden gelovigen, sportievelingen, avonturiers of anders denkenden wordt afgelegd. Als je, zoals ik, je woonplaats als vertrekpunt neemt, ben je daar toch wel een paar maanden zoet mee. Nu ik onlangs met functioneel leeftijdsontslag ben gegaan, en tijd genoeg heb om deze voettocht te gaan maken, moet het er dit jaar van gaan komen. Mijn geplande vertrekdatum is maandag 25 juni 2012. Afhankelijk van de factoren conditie, weer en terrein zal ik vermoedelijk vier maanden nodig hebben om circa 2600 km te overbruggen. Via deze site hoop ik met enige regelmaat jullie op de hoogte te houden van mijn vorderingen in voorbereiding en uitvoering. Schroom niet om jullie reacties aan de site toe te voegen. Ik zal ze graag lezen. Reken echter niet op response van mijn kant. Vaak zal ik fysiek of technisch niet in de gelegenheid zijn persoonlijk contact te onderhouden waarvoor bij voorbaat mijn excuses. Veel leesplezier en als jullie goede tips of suggesties hebben lees ik die graag.

Actief sinds 24 Okt. 2011