23-07-2012
Blijf op de hoogte en volg Alek
23 Juli 2012 | Frankrijk, Chablis
Gisteren op de camping in Tonnerre viel me al op dat er met de camping en haar faciliteiten niets mis is. Helaas geldt dit niet voor de beheerder. Gistermiddag informeerde ik al naar de mogelijkheden om op de camping te dineren. De camping beschikt immers over een groot terras en een ruime kantine waar kan worden gegeten en drankjes kunnen worden besteld, athans getuige de vele reclame en keuzemenu's die de wanden sierden. Het vreemde was echter dat er niemand zat, ondanks dat de camping toch redelijk was bezet. Na wat rondgevraagd te hebben kwam ik erachter dar de kantine en de keuken pas om 18.00 uur geopend zou zijn. Vreemd, want er was toch meer dan voldoende klantenaanbod. Hier liet de beheerder duidelijk een kans liggen.
Maar goed, er was gratis WiFi en ik heb in de kantine keurig mijn verslagje kunnen maken. Ook heb ik lekker naar muziek kunnen luisteren tot ongeveer 18.30 uur. Nog steeds was ik de enige persoon in de kantine en het zag er niet naar uit dat daar op korte termijn verandering in zou komen. Wel kwamen er regelmatig mensen informeren of ze iets konden gebruiken en vanaf welk tijdstip er gegeten kon worden. Na verloop van tijd was ik het wachten moe en ben ik in Tonnerre zelf maar iets gaan eten. Uiteindelijk bleek de Kebab-schotel een prima keuze en voldaan slenterde ik terug naar de camping.
Ter hoogte van de kantine besloot ik toch maar eens te informeren of de bediening inmiddels was gereanimeerd. Het bleek dat er wel degelijk iemand aanwezig was, doch deze meneer sloot zich telkens op in zijn privévertrekken waardoor communiceren, laat staan bestellen, bijkans onmogelijk leek. Toch besloot ik het erop te wagen en beslot de man te benaderen om een biertje te bestellen. Met een lang gezicht en in slow-motion kreeg ik dan eindelijk mijn alcoholische versnapering. Maar het werkte en daar ging het om. Gasten die na mij arriveerden slaagden er ook maar met de grootste moeite in een bestelling te plaatsen en moesten vervolgens (erg) lang wachten op levering. Voor de goede orde; we hebben het hier over een gemeentecamping dus de beheerder is een gemeenteambtenaar. Wellicht dat dit iets van het klantonvriendelijke gedrag van deze meneer verklaart.
Overgens bleek bij aankomst op de camping de receptie gesloten. Er hing een briefje aan de deur met de mededelng dat nieuw aangekomen bezoekers zelf een plaatsje konden uitzoeken. Electriciteit en sanitair waran ruim voorhanden zodat nieuw aangekomen gasten geen belemmeringen ondervonden. Aanmelden bij de receptie kon pas vanaf maandagmorgen 09.00 uur. De gemeenteambtenaar/beheerder was duidelijk niet voornemens zijn werk- en rusttijden aan te passen aan het ritme van zijn campinggasten die voor het overgrote deel bestonden uit actieve wandelaars en fietsers. Toch publiek dat het doorgaans van de morgenstond moet hebben. Voor mezelf had ik al uitgemaakt dat ook ik vroeg wildevertrekken. Het zou immers op de maandag erg warm gaan worden. Dit bleek achteraf inderdaad helemaal te kloppen. Om precies 07.30 uur wandelde ik rustig de camping af. Ik was niet voornemens nog eens anderhalf uur op een gemeentekwiebus te gaan zitten wachten tot meneer endelijk zijn koffie-croissantje-krantje-sigaretje-ritueel had afgewerkt. Heb bleek dat ik niet de enige was, want overal werden kleine tentjes afgebroken, fiietsen bepakt en er werd op grote schaal aanstalten gemaakt om met een frisse sportieve dag te beginnen.
In het dorp was de bakker snel gevonden vor een pain céreale en een croissant. Toen ik mij achter een grande café op het terras van de plaatselijke kroeg had genesteld, kwam een Nederlandse dame op de fiets, die ik op de camping al eerder had gesproken, me lachend vertellen dat de beheerder van de camping in allerijl zijn receptie had geopend toen hij constateerde dat er zoveel mensen van zijn camping 'zomaar' wegliepen zonder te betalen. Hij was furieus dat ook die lange pelgrim met die grote rugzak ook zomaar was vertrokken. Later bleek dat de campingbeheerder en de man in de kantine een-en-dezelfde persoon was. Hij had me dus ook de avond tevoren al kunnen aanspreken op betaling, want ik had hem verteld dat ik 's ochtends vroeg ging vertrekken. Zo kom je als pelgrim toch ongewild op het slechte pad en bezorg je je landgenoten een slechte naam. Nou ja, misschien heeft die luie Laaf toch iets geleerd.
Vandaag op de gemeentecamping in Chablis ging het er niet veel anders aan toe bij het aanmelden. Ik kwam aan om 12.10 uur. Bij de receptie bleek dat men 'middagpauze' hield van 12.00 tot 16.00 uur!!!
Ik heb m'n tentje opgezet, m'n wasje gedaan en heb een heerlijke douche genomen. Tot zover klopt het allemaal, maar ik ben benieuwd of ik straks wel fatsoenlijk mijn geld kwijt kan.
P.S.: Mensen die menen dat ik het ben die op de foto een fles Champagne openmaakt zitten er goed naast; da's namelijk de Franse 'wannabee' pelgrim die zich door z'n vrouw overal laat ophalan en wegbrengen. Daarnaast heeft hij een witte baard en ik niet.
23 Juli 2012 - 17:27
Gert & Ank:
Ank en ik zijn intussen stikjaloers op je. Dit jaar Frankrijk overgeslagen en direkt naar Dwingeloo. Voor het oversteken van het Dwingelderveld hebben we twee weken uitgetrokken. Moet te doen zijn.
Neem bij de salon-de thé in de straat naar de kathedraal in Vézelay een grand café met een versnapering (is goed, hebben we uit ervaring). Kun je bij ons zonder bonnetje deklareren. Jammer dat ik je verhalen twee weken moet missen. Op de hei is geen internet.
Intussen een voorspoedig verder verloop gewenst! -
23 Juli 2012 - 19:09
Ton:
Dank je wel om het misterie van de grijze baard op te lossen. Had bijna Tina gebeld om te vragen of jij je haar misschien had geverfd. Veel plezier verder, en met die ambtelijke beheerds op de campings kan je er toch snel een low-budget vakantie van maken. Of extra champagne opentrekken! :-) -
23 Juli 2012 - 20:29
Tineke En Jos Uden:
Hoi Alek.
Wat toch een belefenis,lekker kamperen,en s,morgens in alle vroegte vertrekken,lekker gratis,door het ambtelijke gedoe.
Misschien leren ze hier wel van.
Wat prachtige foto,s,er wordt ontzettend veel in dat koppie opgeslagen.Wij bewonderen jou,om de manier van schrijven,het is net of we het zelf ook meemaken echt super.
Hopelijk wordt het niet te heet,en een super verloop van je tocht,kijken al weer uit naar de nieuwe verhalen.
Het gaat je goed,op tijd aan een lekker drankje goed voor de bloedsomloop.
Heel veel groetjes van ons uit UDEN>DOEI. -
23 Juli 2012 - 21:52
Rob Luijken 7-9:
You fooled me! Perfect disguise! Soort "total make over" zeg maar, net als deze site. Met al die zure regen van de eerste weken dacht ik dat je misschien wat wit uitgeslagen was. Misschien kun je Catweazle toch een keer vragen om een foto van jou te maken!?
Suggestie: Aangezien je toch geld over houdt kun je misschien een VIP pakket voor deze site overwegen.
Wil jij meer foto’s plaatsen? Word dan VIP! VIP-leden kunnen 400 foto’s plaatsen, hebben geen advertenties in het dagboek en ontvangen bij een albumbestelling eenmaal per VIP-jaar een gratis tweede exemplaar.
€ 1,25 p/mnd -
23 Juli 2012 - 21:53
Peter Carel:
Hoe zuidelijker je komt, des te vaker kom je dit soort " beheerders" tegen. Dat hoort zo, dat is Frans. Moet je je ook niet druk om maken. Groeit je baart al? Goede reis morgen. Het gegiste druivensap in Chablis is toch wit? -
23 Juli 2012 - 23:26
Peter:
Quel un portrait etrangé :-), ce beheerder. Wel grappig dat ze in Les Champs Francaises van die Kebab-schotels verkopen. Ze gaan er op vooruit. De volgende stap is Kebab-de-Foie-Gras -
24 Juli 2012 - 06:56
Ger H:
Alek. leuk om ieder dag je verhalen te lezen en en je vorderingen te volgen met al zijn ups en dows, hoewel als lezer ik het idee krijg dat de ups toch vaker aan bod komen.
Zojuist eens de route bekeken in mijn navigatie systeen en zie dat je er al ruim 650 km op heb zitten van Eden naar Chablis als zijne voetganger.
Al met al een beste prestatie en ben benieuwd naar je volgende belevingen
Veel sterkte en mooie momenten toe gewenst
Groeten uit Venlo