03-08-2012 - Le Châtelet - Reisverslag uit Le Châtelet, Frankrijk van Alek Wyczynski - WaarBenJij.nu 03-08-2012 - Le Châtelet - Reisverslag uit Le Châtelet, Frankrijk van Alek Wyczynski - WaarBenJij.nu

03-08-2012 - Le Châtelet

Blijf op de hoogte en volg Alek

03 Augustus 2012 | Frankrijk, Le Châtelet

Helaas zie ik mijzelf genoodzaakt toch maar weer mijn echtgenote als relayeerstation te misbruiken. Ondanks toezeggingen van de beheerders van Waarbenjij is de gebruiksvriendelijkheid van deze site eerder af- dan toegenomen. Ik had juist mijn verslag voor vandaag helemaal klaar (het blijft nog steeds een heksentoer om met één vinger te typen), ik wilde afsluiten en verzenden, blijft de site even 'hangen' en is al mijn werk verdwenen. Bedankt hè. Nu beschik ik doorgaans over een bovengemiddelde dosis geduld, maar ook door die reserves ben ik nu heen. Ik zal de site zeker blijven bezoeken, want ik wil jullie reacties natuurlijk niet missen, maar ik zal Tina vragen om vanaf heden mijn schrijfsels en eventuele foto's te plaatsen op deze site.

Vanmorgen om half zeven was ik al op pad. Ik had het voornemen om vóór de middagwarmte mijn dagbestemming bereikt te hebben en da's nog gelukt ook; om 12.00 uur stapte ik hotel "Du Pont Bayard" in Le Châtelet binnen. Het is een eenvoudig hotel met gereduceerde prijzen voor pelgrims. Later bleek die reductie ook te gelden voor de kwaliteit van het eten. Nou ja, het kan niet alle dagen feest zijn.

Mijn redelijk vroege aankomst was volledig te danken aan het tijdstip van vertrek en zeker niet aan mijn verplaatsingssnelheid. Van monsieur le docteur mag ik dan gewoon wandelen zonder beperkingen; mijn lichaam is toch heus een andere mening toegedaan. Toegegeven, het lopen is niet meer zó pijnlijk als eergisteren, maar elke stap is en blijft gevoelig. Het lijkt net of er hard in mijn been wordt geknepen. Soms zakt de pijn wat weg om even later in alle hevigheid terug te komen. Ik hoop dat mijn medicijnen goed aanslaan en ik morgen pijnloos kan lopen.

Morgen moet ik vóór 12.00 uur in het postkantoor van La Châtre zijn. Dit stadje ligt hier zo'n 30 km vandaan. Wil ik dus voor de weekendsluiting mijn pakje met aanvullende route-informatie in ontvangst kunnen nemen, dan moet ik wel héél vroeg vertrekken.... Het alternatief is wachten tot maandag en bijna twee dagen verliezen hetgeen mijn voorkeur niet heeft.

Aangezien de dichtheid qua hotels, gîtes en B&B hier aanmerkelijk meer is dan in het noorden van het land, had ik het plan opgevat om mijn tent huiswaarts te sturen. De laatste dagen heb ik geen gebruik meer gemaakt van mijn tent maar ik draag hem wel de hele dag op mijn rug. Op het postkantoor van La Châtre zou ik wel een pakje samenstellen met overbodige spullen. Toch maar eerst een overnachtingsplaats reserveren in La Châtre, want Frankrijk gaat dit weekend massaal op vakantie en al die toeristen zullen toch ook ergens moeten slapen. Wat er nu zo leuk is aan La Châtre weet ik nog niet. Wat ik wel weet is dat de plaatselijke jeugdherberg onlangs haar poorten definitief heeft gesloten (?), dat de telefoonnummers van drie hotels inmiddels zijn gewijzigd en dat de overige vier hotels 'complet' zijn dit weekend. Nu krijg ik ook de enige camping die het gat rijk is niet aan de telefoon. Meestal is er nog wel ergens een plekje waar een tentje kan staan voor een nacht. U begrijpt dat ik mijn tentje nog maar even niet ga opsturen.

• 03 Augustus 2012 - 19:03

Peter:

Amigo, je lijf is meestal verstandiger dan monsieur le docteur. En pijnloos lopen dankzij de medicijnen is misschien ook niet de manier. De meest voor de hand liggende oplossing van tempovertraging komt schijnbaar niet in je op. Zelfs al wordt het met hoofdletters door de voorzienigheid (of St Jacobus....of misschien wel helemaal diens allerhoogste baas; wat wil je nog meer) gespeld door de sluiting van het postkantoor. Dat blinde kan twee oorzaken hebben: Een financiële of een psychologische. Dat financiële kan bijna niet als gepensioneerd hoofdofficier, dus het is psychologisch. En dat is het, want zo'n mafketel ben je wel. En verder nog de allerhartelijkste groeten natuurlijk en een dikke zoen van Joyce.

• 03 Augustus 2012 - 20:14

Anneke:

Hahaha, ik ken Peter niet (degene die voor mij een reactie heeft geplaatst) maar zijn woorden zijn doeltreffend. Helemaal waar dus. Eigenwijs???? Nee hoor, Alek niet. En eh, idd, dat tentje nog maar even meeslepen. Het kan niet elke dag feest zijn broer. Hoop echt dat je pijnklachten spoedig ver-
    dwenen zijn. Zo lopen is ook niet alles. Maar luister toch maar een beetje naar meneer Peter. Je bent al bijna op de helft dus je hebt nog genoeg tijd. Sukkeltje XXXX

• 03 Augustus 2012 - 20:15

Anneke:

dwenen zijn. Zo lopen is ook niet alles. Maar luister toch maar een beetje naar meneer Peter. Je bent al bijna op de helft dus je hebt nog genoeg tijd. Go getjed go.

• 03 Augustus 2012 - 21:07

Peter Carel:

Zou het tentje inderdaad nog maar even bewaren, c.q. meeslepen op den rug. Hotels, jeugdherbergen, telefoonnummers, het zijn net Solexen, met die Franse dingen weet je nooit waar je aan toe bent! (heb er dus weer een, een echte Franse!!) Dit in tegenstelling tot de Hollandse Solex, dus!Vervelend dat het met het benenwerk even niet mee zit. Komt wel goed.Jacobus wacht wel. Realiseer je dat je pensionado bent, de rest van je leven. M.a.w.rustig aan. Zal zo langzamerhand wel warm worden.Opvalt dat 8 op 10 dorpen/steden Castel in de naam dragen. Zie je ze ook al die kastelen? Goede voortzetting morgen

• 03 Augustus 2012 - 21:25

Ad:

Ja, ja,Alek, eerst je kookspullen naar huis sturen en nu ook je tent. Het gaat erg op vakantie lijken. Je gaat toch naar Jacobus? Je bent toch een pelgrim? Ik begrijp je wel, je bent een moderne pelgrim, met internet en andere moderniteiten. Je bent al ver gevorderd. Luister naar je lijf en veel succes morgen.
    Buen camino

• 03 Augustus 2012 - 21:29

Ger:

Tentje? Poncho!

• 04 Augustus 2012 - 16:01

Rob En Loes:

Dat is balen .....pijn door en tijdens het lopen.Maar luister in vredesnaam naar je lichaam en dan een beetje naar de dokter! Koelen met ijs ( groenten in jou geval) is toch echt goed hoor na het lopen. Benen omhoog en brocoli erop. Daarna goed insmeren van beneden naar boven en in je bed iets onder je benen leggen zodat ze wat hoger komen te liggen. De pijnmedicatie houdt trouwens niet in dat je gewoon voluit weer kan lopen de pijn wordt welliswaar minder maar zit er wel degelijk dus RUSTIG AAN!
    Sterkte ermee en haal je het postkantoor niet dan heb je echt even rust! gr Loes

Verslag uit: Frankrijk, Le Châtelet

18-10-2012 – Santiago de Compostela

17 Oktober 2012

17-10-2012 – Santiago de Compostela
Alek

Sinds een paar jaar koester ik de wens om te voet naar Santiago de Compostella (SdC) te gaan. Om precies te zijn ligt mijn einddoel zelfs 100 km voorbij SdC: de Cabo Finisterre. Deze plaats werd, ver vóór onze jaartelling, reeds door de oude Kelten beschouwd als het einde van de wereld; de meest westelijke plaats vanwaar men de zon nog kon aanbidden alvorens die onder te zien gaan in het dodenrijk. Aan het begin van de negende eeuw struikelde een of andere sukkel in Galicië toevallig over wat menselijke botten. Na enige Rooms-Katholiek pathologisch onderzoek bleek dat de gevonden resten werden herkend als afkomstig van de apostel Jacobus, een van de discipelen van Jezus. De Hemel zij dank! Kwam dat even goed uit, want die stoute Mohammedanen waren in die tijd toch lelijk in de meerderheid op het Iberisch schiereiland. Héél het Iberisch Schiereiland? Nee, een klein Christelijk gebied bleef moedig weerstand bieden aan de overweldigers en maakte het leven van die vervelende Moorkoppen in de omgeving bepaald niet gemakkelijk, maar dat is een heel ander verhaal… In ieder geval werd op het vermeende graf van Jacobus een kapel gebouwd, die weer veel later werd vervangen door een kathedraal. Juist ja, die in Santiago de Compostella. Het vermeende graf van Jacobus is dus het eindpunt van de Christelijke pelgrimstocht die, tot op heden, jaarlijks door honderdduizenden gelovigen, sportievelingen, avonturiers of anders denkenden wordt afgelegd. Als je, zoals ik, je woonplaats als vertrekpunt neemt, ben je daar toch wel een paar maanden zoet mee. Nu ik onlangs met functioneel leeftijdsontslag ben gegaan, en tijd genoeg heb om deze voettocht te gaan maken, moet het er dit jaar van gaan komen. Mijn geplande vertrekdatum is maandag 25 juni 2012. Afhankelijk van de factoren conditie, weer en terrein zal ik vermoedelijk vier maanden nodig hebben om circa 2600 km te overbruggen. Via deze site hoop ik met enige regelmaat jullie op de hoogte te houden van mijn vorderingen in voorbereiding en uitvoering. Schroom niet om jullie reacties aan de site toe te voegen. Ik zal ze graag lezen. Reken echter niet op response van mijn kant. Vaak zal ik fysiek of technisch niet in de gelegenheid zijn persoonlijk contact te onderhouden waarvoor bij voorbaat mijn excuses. Veel leesplezier en als jullie goede tips of suggesties hebben lees ik die graag.

Actief sinds 24 Okt. 2011