04-08-2012 - Montgivray - Reisverslag uit Montgivray, Frankrijk van Alek Wyczynski - WaarBenJij.nu 04-08-2012 - Montgivray - Reisverslag uit Montgivray, Frankrijk van Alek Wyczynski - WaarBenJij.nu

04-08-2012 - Montgivray

Blijf op de hoogte en volg Alek

04 Augustus 2012 | Frankrijk, Montgivray

Alle goede adviezen ten spijt ben ik vanmorgen in alle vroegte toch op pad gegaan. Noem het zoals je wilt; ik wilde die aanvullende route-informatie hebben vóórdat het postkantoor haar deuren dit weekend zou sluiten. Om 04.40 uur liep mijn wekker af en om 05.05 uur stond ik omgehangen buiten. Hartstikke donker nog; pas rond zes uur begint het een beetje te schemeren, dus mijn reflecterende gele armband met knipperende rode discolampjes was snel gevonden en zorgde voor een surrealistische sfeer. Als wandelende kerstboom ging ik op pad en gelukkig brak de volle maan af en toe door de bewolking, zodat het landschap slechts in heel zwakke tinten werd gekleurd. Onmiddellijk gingen mijn gedachten naar Vincent van Gogh. Er is namelijk veel werk van hem dat hij 's nachts heeft geschilderd en ik begreep heel goed wat hem daartoe heeft aangetrokken. Bijna magische en subtiele kleuren waarbij de fantasie geprikkeld wordt de ontbrekende delen zelf in te vullen. Prachtig gewoon. Liep ik daar in m'n eentje te genieten van een decor waar het musée d'Orsay en het Louvre van zouden likkebaarden.

Wie rond half zes in de buurt zou zijn geweest, zou in het duister een harde "YES" hebben gehoord. Op dat moment gaf mijn Garmin aan dat ik er in totaal 1000 km op had zitten. Voor mijzelf toch een mijlpaal. Voor het gehele traject houdt dit in dat ik op twee-vijfde-deel van mijn pelgrimage zit. Jammer genoeg gaat het met mijn scheenbeen niet goed. Nu hoor ik een paar mensen al luidkeels roepen: "Eigen schuld sukkel, had je maar beter naar je lichaam moeten luisteren". Deze betweters krijgen van mij voor één keer gelijk. Het dubbeltje valt toevallig hun kant op. Voor hetzelfde was de medicatie goed aangeslagen en was er niets aan de hand geweest.....

Om 11.05 uur strompelde ik La Poste van La Châtre binnen. Gisteren nog heb ik de openingstijden en het juiste adres van het postkantoor geverifieerd. Het adres klopte nog met de informatie uit de routeboekjes. Aangekomen op het aangegeven adres was tante Pos nergens te bekennen. Zoeken in de buurt en niets gevonden. Dan maar een dameskapsalon binnengewandeld. Krijg je als stoere pelgrim ineens de aandacht van het hele kippenhok over je heen. Iedereen wist natuurlijk waar het nieuwe postkantoor stond en de dames riepen om het hardst wat de kortste route daarheen was. Evengoed kan het ook zijn geweest dat men mij weer snel naar buiten wilde hebben, want na 25 km wandelen in een zondoorstoofd kunststof T-shirt gaat er toch een kenmerkend odeur van een pelgrim uit en dat heeft niets te maken met Chanel 5. Op het postkantoor lag gelukkig mijn pakje braaf op mij te wachten. Fijn dat dit soort dingen hier goed geregeld zijn en dat je erop kunt vertrouwen. Toch maar even gevraagd sinds wanneer dit nieuwe gebouw is betrokken, gezien de afwijkende informatie op Internet én in de routeboekjes. "Oh maar meneer, we zitten hier al ruim vier jaar....." (maar dan in het Frans). Lust je nog peulen?

In La Châtre was het markt. Ik was er nu toch en ik had tijd genoeg. Eerst maar een kopje koffie en mijn gekwelde scheenbeen rust gunnen. Na een korte inspectie bleek de pijnplaats nu ook warmer dan de rest, was er sprake van een lichte verkleuring en was de plaats duidelijk gezwollen. Nu is een tijdelijke zwelling geen alarmerend verschijnsel. Sterker nog, zwellingen zijn zelfs noodzakelijk om het voortbestaan van de mensheid te garanderen, maar die zwellingen zitten doorgaans niet op een scheenbeen.

De diagnose en de adviezen van monsieur docteur ten spijt stel ik toch vast dat het op deze manier niet goed gaat. Ik zit nu op een piepkleine camping in een piepklein dorpje en ik ben een piepklein beetje bang dat ik hier zal moeten wachten tot tenminste die zwelling verdwenen is. Ik ga mijn verdriet maar verdrinken in de enige kroeg die het gat rijk is (zucht).

• 04 Augustus 2012 - 18:51

Peter:

Toch grappig dat je na zo'n duizend kilometer zo maar ineens een mijlpaal passeert, in plaats van een kilometerpaal. Zo zie je maar dat de Angelsaksische invloeden in de binnenlanden van Frankrijk nog niet zijn uitgeroeid. Desalniettemin een milestone van enig formaat. Fantastisch man, knappe moyenne.

• 04 Augustus 2012 - 22:37

Rob En Loes:

Fantastisch! 1000 km!! En dan nu echt rust houden hoor met dat been want je moet nog vele kilometers verder wandelen en je hebt tijd zat. Zoek een leuk parkje met een bank en loop gewoon een dag niet , been omhoog rust ...rust ...rust.Succes !

• 05 Augustus 2012 - 08:24

Anneke:

Tja, wat moet ik hierop zeggen. Zal er wel bijhoren toch? Maar ja, voor een streber is dit een hard gelag.
    Ik ga even wat over mezelf vertellen. Gister 4 aug. ging ik 20 km lopen (voor jou peanuts, voor mij topprestatie) op mijn nieuwe schoenen. Gekocht bij de ANWB die mij vertelde dat dit de ulltieme schoenen zouden zijn voor de 4-daagse die ik volgend jaar mee wil lopen. Ik had ze wel al drie keer eerder aangehad, en geen problemen ondervonden. Gister ook niet trouwens, ik ging als een speer.
    Wel een beetje last van mijn schenen (sorry dat ik je eraan herinner), maar dat lag volgens mij aan het feit dat ik voorheen met MBT (ronde zolen) liep en deze gewoon plat zijn. Enfin, thuis aangekomen en al bezig zijnde mijn rechter schoen uit te doen, bedacht ik mij dat ik best een bofkont ben omdat ik nog nooit blaren heb gehad. Rechter schoen en sok dus uit en dus nu de linker aan de beurt. Veter los, schoen uit,
    en huhh, me hele sok vol met bloed. Wat is dat nu? Ik me sok uit, maar die moest ik een beetje lostrekken van mijn tenen. Hing er echt een stukje vel aan mijn sok te bungelen. Ik kijk naar mijn linker voet en wat denk je? Ipv 5 had ik ineens 6 tenen!! Een en al explosies van blaren. Gek genoeg heb ik echt niks gevoeld tijdens het lopen en ook niet toen ik mij ontdeed van schoen en sok. Sterker ik heb nog steeds geen pijn. Mijn schoen geinspecteerd, en ja hoor, ook volgelopen met bloed. Wat jammer is, want mijn nieuwe schoenen waren zo mooi blauw. Haha. Trouwens, toen ik mijn voeten schoon had gespoeld begon ook aan mijn rechtervoet leuke balletjes met vocht te ontstaan. Ondertussen had ik dus mooi 7 echte blaren. Variërend van klein tot belachelijk groot. Overigens wel leuk werk dat doorprikken!!
    Vandaag ga ik dus niet lopen, omdat ik aan mijn linkervoet een stukje vel mis en daar wel een piepklein beetje last van heb. Hoop dat jij ook een piepklein beetje medelijde met mij hebt, want ik heb ook een piepklein beetje medelijde met jou. Vandaag ga ik heerlijk genieten van het varend bloemencorso al zittend op mijn reet. (Hoop dat ik er geen blaren op krijg). Kop op en knuffel van mij. XXXX

• 05 Augustus 2012 - 21:29

Ad:

Dag Alek,

Aardig bericht van Anneke. Is ze niet een beetje vroeg om nu al te trainen voor de 4-daagse?
    Die is pas over 49 weken!!
    Moet een aardige steun voor je zijn dat er in Nederland familieleden zijn die jouw gevoel willen benaderen.
    Anneke, wees voorzichtig dat je geen infectie krijgt, dan wordt het erg pijnlijk.
    Buen Camino

• 06 Augustus 2012 - 00:03

Marlies:

Hee Alek

Weer een geweldig verhaal om te lezen, vooral de manier waarop je dingen waarneemt of ons eraan herinnerd.
    Van harte gefeliciteerd met je mijlpaal, hopende dat je de andere 3/5 e helft ook nog op je sloffen mag gaan doen, maar nu eerst dus vakantie vieren; pootjes omhoog of lekker in een beekje hangen en ondertussen een schilderij a la van Gogh maken ;) Veel meer zit er nu niet in dus maak ook hier maar weer het mooiste van, moet jou wel lukken, onze reuze optimist.
    Een spoedig herstel toegewenst.
    Groetjes van een van de kleiduiven :)

Verslag uit: Frankrijk, Montgivray

18-10-2012 – Santiago de Compostela

17 Oktober 2012

17-10-2012 – Santiago de Compostela
Alek

Sinds een paar jaar koester ik de wens om te voet naar Santiago de Compostella (SdC) te gaan. Om precies te zijn ligt mijn einddoel zelfs 100 km voorbij SdC: de Cabo Finisterre. Deze plaats werd, ver vóór onze jaartelling, reeds door de oude Kelten beschouwd als het einde van de wereld; de meest westelijke plaats vanwaar men de zon nog kon aanbidden alvorens die onder te zien gaan in het dodenrijk. Aan het begin van de negende eeuw struikelde een of andere sukkel in Galicië toevallig over wat menselijke botten. Na enige Rooms-Katholiek pathologisch onderzoek bleek dat de gevonden resten werden herkend als afkomstig van de apostel Jacobus, een van de discipelen van Jezus. De Hemel zij dank! Kwam dat even goed uit, want die stoute Mohammedanen waren in die tijd toch lelijk in de meerderheid op het Iberisch schiereiland. Héél het Iberisch Schiereiland? Nee, een klein Christelijk gebied bleef moedig weerstand bieden aan de overweldigers en maakte het leven van die vervelende Moorkoppen in de omgeving bepaald niet gemakkelijk, maar dat is een heel ander verhaal… In ieder geval werd op het vermeende graf van Jacobus een kapel gebouwd, die weer veel later werd vervangen door een kathedraal. Juist ja, die in Santiago de Compostella. Het vermeende graf van Jacobus is dus het eindpunt van de Christelijke pelgrimstocht die, tot op heden, jaarlijks door honderdduizenden gelovigen, sportievelingen, avonturiers of anders denkenden wordt afgelegd. Als je, zoals ik, je woonplaats als vertrekpunt neemt, ben je daar toch wel een paar maanden zoet mee. Nu ik onlangs met functioneel leeftijdsontslag ben gegaan, en tijd genoeg heb om deze voettocht te gaan maken, moet het er dit jaar van gaan komen. Mijn geplande vertrekdatum is maandag 25 juni 2012. Afhankelijk van de factoren conditie, weer en terrein zal ik vermoedelijk vier maanden nodig hebben om circa 2600 km te overbruggen. Via deze site hoop ik met enige regelmaat jullie op de hoogte te houden van mijn vorderingen in voorbereiding en uitvoering. Schroom niet om jullie reacties aan de site toe te voegen. Ik zal ze graag lezen. Reken echter niet op response van mijn kant. Vaak zal ik fysiek of technisch niet in de gelegenheid zijn persoonlijk contact te onderhouden waarvoor bij voorbaat mijn excuses. Veel leesplezier en als jullie goede tips of suggesties hebben lees ik die graag.

Actief sinds 24 Okt. 2011