23-08-2012 - Saint-Astier - Reisverslag uit Saint-Astier, Frankrijk van Alek Wyczynski - WaarBenJij.nu 23-08-2012 - Saint-Astier - Reisverslag uit Saint-Astier, Frankrijk van Alek Wyczynski - WaarBenJij.nu

23-08-2012 - Saint-Astier

Blijf op de hoogte en volg Alek

23 Augustus 2012 | Frankrijk, Saint-Astier

Toegegeven, het is niet de meest romantische manier, maar ik wil graag, middels dit medium, mijn lieftallige echtgenote van harte feliciteren met het feit dat ze het, vandaag op de kop af, 35 jaar met mij uitgehouden heeft. Voorwaar een hele prestatie. Voor Tina dan bedoel ik. Natuurlijk zijn er nog andere blijken van huldebetoon, doch deze liggen in hoge mate in de privésfeer. Zoals wijlen minister Joseph Luns eens terugkaatste op een te vrijpostige vraag: "Het fijne van een privéleven is dat het privé is." En zo is het maar net.

Zodra je een "Credential" (lees: geloofsbrief) hebt ontvangen ben je officieel een geregistreerd pelgrim. Het 'Nederlands Genootschap van Sint Jacob' is bijvoorbeeld de instantie die, tegen een kleine vergoeding, credentials verstrekt. Het bezit van een credential schept een aantal verplichtingen. Zo is het de bedoeling dat je 'ooit' als pelgrim Santiago de Compostella bezoekt. Te voet gelden de laatste 100 km. Te paard, met een ezel of met een fiets gelden de laatste 300 km. Om dit in Santiago te kunnen bewijzen moet er gestempeld worden. Een credential is derhalve tevens een stempelkaart. Méér lopen of rijden mag ook, doch levert niets extra's op. Of je dus start in Burgos of in Ede maakt niets uit; je ontvangt na afloop, ter inlevering van je goedgekeurde credential, een officiële kerkelijke aflaat, ook wel 'Compostellana' genoemd. Daarnaast wordt je geacht je als pelgrim te gedragen. Dit komt grofweg overeen met de meest gangbare fatsoensnormen. Pelgrim zijn geeft ook een speciale status. Vroeger werd middels de credential het onderscheid gemaakt tussen een pelgrim en een landloper. Landloperij was strafbaar; pelgrimeren eervol. Om zich te onderscheiden droegen pelgrims de St. Jacobsschelp zichtbaar op hun hoed, mantel of uitmonstering. Een gebruik dat we heden ten dage nog steeds zien. Tegenwoordig dient, naast de credential, het zichtbaar dragen van de St. Jacobsschelp meer ter onderscheid van de budgettoerist. Een pelgrim is derhalve geen toerist, hoewel ik graag toegeef dat de scheidslijn flinterdun is. Pelgrims hebben ook specifieke rechten. Zo mag een pelgrim gebruik maken van de pelgrimsfaciliteiten die sommige gemeentelijke of kerkelijke instellingen bieden. Dit is echter geen verplichting. Een pelgrim mag dus zo vaak in het Hilton doorbrengen als hij/zij zelf wil. Ook in de keuze van de route is de pelgrim geheel vrij, m.u.v. de laatste 100 of 300 km; die route is wel verplicht.

Waarom deze speciale status? Nou, om het o.a. een beetje betaalbaar te houden allemaal. Stel dat ik als toerist vier maanden lang iedere dag van hotels en restaurants gebruik zou moeten maken en ik gemiddeld 100 Euro per dag kwijt ben aan de horeca, dan kost een voetreisje naar Santiago me dus 120 x 100 Euro. Daar mag ik dan nog steeds zelf voor lopen en dan reken ik mijn materiaalkosten niet eens mee. U begrijpt dat op deze manier pelgrimeren duurder is dan met een heel gezin drie weken in een hotel aan de Côte d'Azur te verblijven. Ergo, pelgrims mogen gebruik maken van goedkope(re) faciliteiten. De gedragscode vereist dat een pelgrim niet te hoge eisen mag stellen en het gebodene in dank zal aanvaarden. Tot zover Roger, maar als ik, zoals in Périgueux, niet te hoge eisen stel en toch financieel een pootje wordt uitgedraaid, dan klopt er iets niet in de formule. Tussen recht hebben en recht krijgen gaapt dan toch een aardige afgrond. Toch hoort geen mens me hier klagen. Ik ben gezond, het weer is prima en morgen is er weer een dag.

Périgueux is de hoofdstad van de Perigord. Het gebied zelf is verdeeld in vier deelgebieden; de Perigord Vert (groen), d'Or (goud), Blanche (wit) en Noir (zwart). De stad zelf combineert al het goede dat de deelgebieden oplevert. Zo is Périgueux het gelukkig huwelijk (wat een woordspeling op deze gedenkwaardige dag....) tussen de lekkernijen in het noorden, zoals truffels en paté de foie gras, en de romantische gezelligheid in het zuiden. Zo op het eerste gezicht is Périgueux de zoveelste gore stinkstad waarin Frankrijk lijkt uit te blinken. Voor wie echter de moeite neemt door de lelijke wijken heen te kijken, die de stad omringen als de banlieux van Parijs, wacht een typisch zuid-Frans centrum dat z'n weerga niet kent. Heerlijke nauwe oude straatjes met kleine winkeltjes en door de eeuwen heen glimmend gladgesleten kinderkopjes. Waar iedere vrouw uren winkelend in door kan brengen. Schrikt dat de mannen juist af? Dan geen nood; er zijn meer dan voldoende gelegenheden om op een terrasje bij te komen van alle vermoeienissen. En dan de restaurants..... Ja, het is wellicht wat duurder dan een plat-du-jour, maar ik zal de Goddelijke combinatie van met zacht spek gelardeerde eendenborstmedaljons, overgoten met een saus met verse cantharellen nooit meer vergeten. De nederigheid van deze pelgrim kent immers ook z'n grenzen.

Op weg naar Saint-Astier moest ik vanmorgen eerst Périgueux uit zien te komen. Dat ging alleen maar via een drukke en vervelende weg door industrieterreinen en saaie voorsteden. Alles bij elkaar bijna 10 km. Daarna werd het iets rustiger en volgde mijn route diverse kanaaltjes en rivieren. Bij een oude watermolen ben ik lekker in de schaduw gaan zitten. Schoenen en sokken uit en even met mijn voeten in het water; een onbeschrijflijke ervaring. Gelukkig was het niet meer zo verlammend heet en kwam ik redelijk fris aan in Saint-Astier; een leuk vakantiestadje waar juist een grote gezellige markt werd gehouden. Nu eerst even bijkomen op een terrasje, het is immers nog vroeg, en straks op zoek naar mijn overnachtingsadresje.

• 23 Augustus 2012 - 14:32

Ton:

Dat poot uitdraaien heeft zeker indruk gemaakt. Denk echter dat de inwoners en pelgrimeurlegeraars daar niet van onder de indruk zijn. Zij kunnen / of willen zeker jou in ABN gestelde "je accuse" niet lezen.
    Bij de weg:
    10A, jij kanjer gefeliciteerd met jullie trouwdag, al is die wel 2 jaar en een dag later dan die van ons. En de daarbijbehorende nacht moet je nog ff op wachten.
    O eh Alek, jij ook gefeliciteerd - natuurlijk!

• 23 Augustus 2012 - 14:54

Ad:

Hallo, Tina en Alek.
    Van harte gefeliciteerd met jullie trouwdag.
    35 jaar geleden, de sergeant der Jagers trouwt met een lieftallige dame.
    Wat is de tijd dan toch snel gegaan. Toen was je net sergeant,nu ben je al met FLO.
    En Tina? Ook voor jou zijn de jaren ongetwijfeld voorbij gegaan. Flatje in Arnhem, daarna Neede en nu al jaren in Ede.
    Geniet ieder op je eigen wijze van deze dag en maak er samen nog heel veel gelukkige jaren aan vast.
    De felicitaties ook aan Alexander en Larissa.

Groeten en
    Buen Camino

• 23 Augustus 2012 - 15:41

Marlies:

Hoi Alek en Tina

Van harte gefeliciteerd met jullie KORAAL huwelijk.
    Door elkaar zo vrij te laten al die jaren maar er toch voor elkaar te zijn hebben jullie dit prachtige jubileum behaald.Geweldig

• 23 Augustus 2012 - 15:52

Peter:

Proficiat, luitjes. Voordat ik echter 23 augustus 2017 in mijn agenda zet, wil ik even zeker weten of dit je trouwdag is of dat de verkering begon of weet ik wat voor een intimiteit wordt weergegeven door deze datum. Ik moet er toch niet aan denken dat we over vijf jaren met een bos bloemen voor de deur staan, om dan blijkbaar de datum van de eerste gezamenlijke hooizolderactiviteit te markeren :-).
    Bedankt voor de toelichting over de hele pelgrimage met bijbehorende logistiek. En ik zie wel dat jij de prijzen van hotels aan de Cote d'Azur de laatste dertig jaar uit het oog verloren bent.
    Hahaha, ik zie net een advertentie langs komen op deze pagina: "Wilt u net zo goedkoop naar Frankrijk vliegen als Alek?" Eigenlijk moet ik antwoorden met "JA. Maar daar nemen jullie me niet voor mee." Gehgehgeh.

• 23 Augustus 2012 - 17:25

Anneke:

Jeetje, al weer 35 jaren getrouwd!!! Van harte gefeleciteerd Alek en van harte gefeliciteerd Tina. Wij moeten het nog maar zien te halen. Volgende maand (ff denken) 20 september alweer 18 jaar. Gehuwd dan wel te verstaan. We zijn (ff denken) 27 jaar together. Hmm, oke, ga ikzelf ook straks even voor zitten haha. Zo, de hechtingen zijn er inmiddels uit (oogleden) en ik mag dus gewoon weer lekker heerlijk gaan landlopen. Altijd beter nog dan klaplopen, toch? Of ik moet nog hier of daar een schelpje vinden die ik aan mijn rugzakje kan hangen, zodat ik ook voor een klein pelgrimmetje wordt aangezien! Hihi, alle gekheid op een stokkie, ben blij dat ik weer lekker kan gaan lopen. Heb weer, zoals altijd, genoten van je vertelsels en ga nu lekker aan de wijn. Heb vandaag iets bijzonders te vieren!!!! Ja, idd, jullie trouwdag. XXXXX

• 23 Augustus 2012 - 20:38

Peter Carel:

Mooi inzicht van de pelgrimage geschetst in bovenstaande tekst. Van de zeer oude stad Perigieux had ik een ietwat andere beschrijving verwacht! Maar het centrum maakt kennelijk weer veel goed! Ik herinner mij jullie huwelijk nog goed, weet nog precies waar de receptie was! Weet jij nog dat mij de eer te beurt viel "ceremoniemeester" te zijn op jullie huwelijk? Is dat al weer 35 jaar geleden? Het zij zo. Morgen is het vrijdag. Goede voortzetting.

• 23 Augustus 2012 - 21:18

Dorien:

hieperdepiep hoeraaaaaa,proficiat TINA en ALEK.

• 23 Augustus 2012 - 21:25

Tineke En Jos Uden:

Hoi Alek.
    Allereerst Alek en Tina 35 jaar een prachtig paar van harte.Alles gaat gewoon door,ook al ben je zo ver van elkaar vandaan.
    Wat doe je het toch goed,als wij dit allemaal lezen,respekt kanjer.
    Wij zijn gisteren met de oude lulleclub;postactieve,een dagje naar Altenaar geweest,was voor ons de eerste keer.Meer eten en drinken wat wijn geproeft,dan lekker actief wat lopen en wat bekijken,maar ja het is echt een bejaardedagje uit geweest,wij houden zelf van wat meer actie,veel lopen dus.
    Maar dat moet je ook eens meegemaakt hebben.
    Alek veel wandelplezier luister goed naar je lichaam,optijd eten en drinken, wij lopen in gedachten met je mee.
    Liefs en toy toy. Jos en Tineke.

Verslag uit: Frankrijk, Saint-Astier

18-10-2012 – Santiago de Compostela

17 Oktober 2012

17-10-2012 – Santiago de Compostela
Alek

Sinds een paar jaar koester ik de wens om te voet naar Santiago de Compostella (SdC) te gaan. Om precies te zijn ligt mijn einddoel zelfs 100 km voorbij SdC: de Cabo Finisterre. Deze plaats werd, ver vóór onze jaartelling, reeds door de oude Kelten beschouwd als het einde van de wereld; de meest westelijke plaats vanwaar men de zon nog kon aanbidden alvorens die onder te zien gaan in het dodenrijk. Aan het begin van de negende eeuw struikelde een of andere sukkel in Galicië toevallig over wat menselijke botten. Na enige Rooms-Katholiek pathologisch onderzoek bleek dat de gevonden resten werden herkend als afkomstig van de apostel Jacobus, een van de discipelen van Jezus. De Hemel zij dank! Kwam dat even goed uit, want die stoute Mohammedanen waren in die tijd toch lelijk in de meerderheid op het Iberisch schiereiland. Héél het Iberisch Schiereiland? Nee, een klein Christelijk gebied bleef moedig weerstand bieden aan de overweldigers en maakte het leven van die vervelende Moorkoppen in de omgeving bepaald niet gemakkelijk, maar dat is een heel ander verhaal… In ieder geval werd op het vermeende graf van Jacobus een kapel gebouwd, die weer veel later werd vervangen door een kathedraal. Juist ja, die in Santiago de Compostella. Het vermeende graf van Jacobus is dus het eindpunt van de Christelijke pelgrimstocht die, tot op heden, jaarlijks door honderdduizenden gelovigen, sportievelingen, avonturiers of anders denkenden wordt afgelegd. Als je, zoals ik, je woonplaats als vertrekpunt neemt, ben je daar toch wel een paar maanden zoet mee. Nu ik onlangs met functioneel leeftijdsontslag ben gegaan, en tijd genoeg heb om deze voettocht te gaan maken, moet het er dit jaar van gaan komen. Mijn geplande vertrekdatum is maandag 25 juni 2012. Afhankelijk van de factoren conditie, weer en terrein zal ik vermoedelijk vier maanden nodig hebben om circa 2600 km te overbruggen. Via deze site hoop ik met enige regelmaat jullie op de hoogte te houden van mijn vorderingen in voorbereiding en uitvoering. Schroom niet om jullie reacties aan de site toe te voegen. Ik zal ze graag lezen. Reken echter niet op response van mijn kant. Vaak zal ik fysiek of technisch niet in de gelegenheid zijn persoonlijk contact te onderhouden waarvoor bij voorbaat mijn excuses. Veel leesplezier en als jullie goede tips of suggesties hebben lees ik die graag.

Actief sinds 24 Okt. 2011