25-08-2012 - Port-St-Foy-et-Ponchapt
Blijf op de hoogte en volg Alek
26 Augustus 2012 | Frankrijk, Port-Sainte-Foy-et-Ponchapt
Van Mussidan naar Port-Sainte-Foy was het vandaag 29 km. Direct al bij het vertrek begon het zachtjes te regenen. Na een paar kilometer hield het op met zachtjes regenen en kwamen de echte buien. De natuur had dit keihard nodig. Ik eigenlijk niet. Na twee uur zou ik normaal gesproken mijn eerste lange rust moeten houden. Gezien het feit dat het behoorlijk hard regende ben ik maar doorgelopen, want in de vrije natuur waren geen schuilmogelijkheden. Pas na 16 km (dus na ruim drie uur lopen) kwam ik een verlaten en vervallen boerderij tegen zoals er duizenden in Frankrijk te vinden zijn. Binnen was het een ravage, maar het was wel een dróge ravage. Even zitten en een flinke hap eten, want dat laatste was er ook al bij ingeschoten. Om 13.30 uur wandelde ik op de brug over de Dordogne. Voor de tweede keer die dag begon het flink te regenen en ik moest toen nog zes kilometer tot mijn einddoel. Na een kleine tweede pauze kwam ik 15.00 uur op de plaats van bestemming aan; een pelgrimsopvanghuis van de plaatselijke pastorie. Ondanks dat ik mijn komst telefonisch had aangekondigd was de toko gesloten. Er hing een briefje aan de deur met de boodschap dat er pas vanaf 16.00 uur ontvangen zou worden. Op zich niet zo'n ramp, ware het niet dat ik pas later met mijn dagelijkse was ritueel kon beginnen met het grote risico dat mijn was niet meer droog kan worden. Morgen in Saint-Ferme hanteert men dezelfde grap. Jammer, maar het is niet anders. Nu eerst maar eens kijken waar ik hier iets te eten kan vinden.
26 Augustus 2012 - 17:08
10A:
Zojuist pas het verslag van gisteren ontvangen. Mogelijk slecht bereik???
Het verslag van vandaag, de 26e, moet hij nog maken en komt hopelijk vanavond op zijn site.
26 Augustus 2012 - 17:36
Peter:
Och Tina, geeft niets hoor. Dan lezen we vandaag toch twee keer? 't Is een hard gelag, maar het moet maar even. Zo'n dag overslaan heeft Alek wel vaker gedaan. Hij kwam eens op dinsdagmorgen om 10.00 uur op z'n werk. Hij vertelde dat hij zaterdag een barstende koppijn had gekregen, die op zondag hevig door zette. Dus is hij 's avonds met een paar paracetamolletjes en twee whisky (naar eigen zeggen) in bed gekropen. "Ik heb nog nooit zo heerlijk de hele nacht door geslapen," zei hij, "zo erg zelfs dat ik me vanochtend heb verslapen, zoals je ziet." Ik keek hem aan en vroeg: "Prima joh, maar waar was je gisteren?"
Alek, je komt dichter bij de kust en net als in Nederland begint er dan regen uit de wolken te vallen. Ik heb me wel eens laten vertellen dat het in de Golf van Biskaye aardig kan spoken en je komt in de buurt. Doe de Koning van Biskaye de groeten, mocht je hem tegen komen. Hij kent me vast nog wel. En ik wens je een droge dag morgen.
26 Augustus 2012 - 20:57
Rob Luijken 7-9:
Het verbaast me helemaal niets dat zo weinig Nederlanders de Franse taal nog machtig zijn. Op school was zo'n beetje het eerste wat je in de Franse les leerde "papa fume une pipe". Helemaal fout dus, roken is dodelijk, die associatie is letterlijk de doodsteek geworden voor het Frans.
Begrijp dat er tegenwoordig in de onderbouw van het VMBO zelfs al helemaal geen Frans meer wordt aangeboden. Dat is dus direkt al 50% van de hedendaagse jeugd die nog nooit een woord Frans op school heeft gebezigd. Als daarnaast ook op diverse universiteiten de faculteit Frans wordt geschrapt dan houdt het didaktisch al helemaal op.
Als 2de vreemde taal heeft op school het Spaans steeds meer de overhand gekregen. Spaans bekt voor ons gewoon wat makkelijker. Als wereldltaal komt Frans trouwens pas op de 14de plek van meest gesproken talen ter wereld en Spaans op de derde plek. Het lijkt dus ook een puur rationele overweging. Zo kom je later als pelgrim op het laatste Spaanse stuk toch nog een beetje aan je trekken. ?Habla usted Espagnol senor?