31-08-2012 - Mont-de-Marsan
Blijf op de hoogte en volg Alek
31 Augustus 2012 | Frankrijk, Mont-de-Marsan
Ook even wat recht zetten; ik heb navraag gedaan in Roquefort aangaande de opvallende afwezigheid van schapen en grotten. En wat blijkt? Mijn waarnemingen zijn juist. Er zijn hier helemaal geen schapen en nog minder grotten. Er bestaat echter een ander stadje, met dezelfde naam, véél verder naar het oosten gelegen. Dáár komt de beroemde kaas vandaan, want dáár zijn de schapen en de grotten te vinden en niet in het Roquefort waar ik de afgelopen nacht heb geslapen. Weer een mysterie opgelost.
De gîte waar Ton, Wim en ik waren gehuisvest werd verzorgd door een vrijwilligster uit Bretagne. Deze vrijwilligers stellen zich (doorgaans) twee weken ter beschikking om ronddolende pelgrims op te vangen en te verzorgen. Afhankelijk van de locatie, de regelgeving van de vereniging en de faciliteiten ter plaatse, kan zo'n vrijwilliger besluiten al dan niet te koken voor de pelgrims. Wij habben het geluk dat onze Bretonse hospitalero voor ons ging koken, want koken dát kon ze. Vooraf kregen we een heerlijke salade van tomaten, linzen en basilicum. De hoofdmaaltijd bestond uit geconfijte eend en aardappelschijfjes, gebakken in eendenvet. De combinatie was voortreffelijk en er was meer dan genoeg voor vier personen, want zelf nam deze bijzonder gezellige dame ook deel aan de maaltijd. Na afloop nog een zelfgemaakt toetje en koffie/thee toe. Het geheel natuurlijk weggespoeld met rode wijn. Dat spreekt vanzelf. Overigens heb ik proefondervindelijk vastgesteld dat hoe meer Franse wijn je drinkt bij het eten, des te beter je Frans gaat spreken. Ik wil binnenkort ook eens proberen wat voor effect Chinese thee heeft op het spraakvermogen.
Vanmorgen om kwart voor acht verlieten we een-voor-een deze uitstekende gîte. Na ongeveer 10 km kwam ik uit bij het dorpje Bostens en het kleine kerkje dat als historisch monument staat aangemerkt. Toch even naar binnen. Eenmaal in de prachtige en bijzonder sfeervolle kerk ging automatisch het licht aan en werd orgelmuziek afgespeeld. Waar kom je zoiets tegen in Nederland? In het kerkportaal was ook een deur die toegang gaf tot een geheel ingerichte ruimte waar pelgrims pauze konden houden. Koffie en thee waren volop aanwezig; je moest het alleen zelf even zetten. Niemand was aanwezig om toezicht te houden. Alles mocht je gebruiken. Een gevulde koektrommel stond op tafel naast een klein spaarvarkentje waar je een gift in kon doen. Nogmaals; kom daarvoor eens in Nederland. Ik ben bang dat in Nederland zoiets binnen de kortste keren wordt gesloopt, leeggeroofd of vervuild raakt. Ik hoop dat ik ernaast zit, maar gelukkig werkt zoiets hier wel en ik hoop ook dat dit prachtige systeem nog lang mag bestaan.
De tocht ging verder door een lommerrijk gebied en uiteindelijk sloot de weg weer aan op dezelfde voormalige spoorweg waarover we gisteren ook al een stuk hadden gelopen. Nu was het pad echter geasfalteerd. Het bleek één kaarsrechte weg, regelrecht naar Mont-de-Marsan te zijn. Ondanks dat de weg door eens prachtig bosgebied liep bleek het doodsaai om zo lang over een zwarte lineaal te moeten lopen. Uiteindelijk kwam er na 30 km toch een eind aan dit traject.
De gîte in Mont-de-Marsan bleek van dezelfde vereniging als de vorige. Ook nu weer kwamen de twee hospitalero's (toevallig?) uit Bretagne en werd er gekookt. Wat dat was komen jullie morgen pas te weten want we moeten nog aan tafel.
Morgen naar Saint-Sever. Met maar 20 km een matsdagje dus.
31 Augustus 2012 - 22:18
Kaja:
bedankt voor de vakantiegroet ,we zullen er n fijne week van maken .
jammer dat tina je verslagen niet kan versturen maar hoop dat dit jou gaat lukken.
wens je ook n goede week met mooie verhalen en denk aan je rustmomenten.
volgende week weer n boel te lezen.
groetjes xxx
01 September 2012 - 01:52
Peter:
Hé maat, dat Roquefort-geval is een veel voorkomend fenomeen in Frankrijk. In Duistland ook trouwens, maar daar schept het geen verwarring, want daar zul je geen pelgrim tegenkomen. Soms wordt het verduidelijkt door er de streeknaam bij te zetten, Roquefort-en-Provence....zoiets dan. Reuze handig voor de TomTom, want je zit in zo'n groot land gauw honderden kilometers van je beoogde doel. Je hebt helemaal gelijk dat in Nederland het geldbakje naast het koektrommeltje leeggehaald wordt. Tenminste in de wat grotere steden. Die nuance heb ik geleerd aan te brengen sinds ik in een petieterig dorpje in de Betuwe woon. Want wat jij in dat kerkje zag, de spulletjes en het geld open en bloot laten staan, zie ik hier op diverse locaties ook. Maar dan zonder orgelmuziek, dat dan weer wel.
Veel plezier op je matsdagje :-) -
01 September 2012 - 05:13
Rob Luijken 7-9:
Nu heb jij de vaart er goed in zitten maar ook in Den Haag kunnen ze er wat van.
Vandaag een historische stap voor de automobilist (al lopen die alleen bij hoge uitzondering). De maximum snelheid op de snelweg gaat omhoog naar 130km/uur maar.....er zijn veel, erg veel uitzonderingen. Een wildgroei waar zelfs de partij voor de dieren niet blij mee is. Het zal met name een dag en nacht verschil maken voor de schatkist. Hoe harder je rijdt hoe meer benzine je verbruikt! Er is nog een maar, de borden zijn er niet! Witte boorden, al of niet met een bord voor hun kop, genoeg maar verkeersborden ho maar!
Dan valt mijn oog op het artikel "Alle rotondes moeten er hetzelfde uitzien". De verkeersveiligheid blijkt in het geding, er zijn het afgelopen jaar meer verkeersdoden gevallen. Een derde artikel rept dan weer over "Minimale snelheidsovertreding vergroot kans op ongeluk". Snap jij het nog? Ik ben het spoor bijster.
Uit je spraakmakende verslaglegging lijk ik regelmatig te kunnen opmaken dat je een goed deel van de dag schuimbekkend uitziet naar de volgende "snavel".
Half hallucinerend zie je onderweg sukadelapjes en braadworsten opdoemen. De blinde vinken zijn niet van de lucht. Kwijlend stel je jezelf een vette worst voor die dan weer garant staat voor een straf marstempo. Kan me best voorstellen hoor dat zo'n dagje buitenlucht de maag doet knorren als een speenvarken in een slachthuis. Toch ben ik blij te horen dat je m.n. warm loopt voor eerlijke ambachtelijke produkten die geheel in de traditie van de lokale gemeenschap van een goede kwaliteit zijn. Een kritische smaakbewuste consument die zich afzet tegen de fast food grillen en de smaakvervlakking in de samenleving. Zeg maar een "Slow food" liefhebber van lekker, puur en eerlijk voedsel.. en daar loop je graag een spekblokje voor om!
01 September 2012 - 11:21
Gert:
Hadde ik een pet op, al dan niet poreus, ik zou hem afnemen in het besef dat ik mijzelf niet in staat acht om zelfs maar langs een zwarte lineaal van 10 km, laat staan 30 te lopen. Chapeau, of in dit geval: casquette! Gert