02-09-2012 - Hagetmau
Blijf op de hoogte en volg Alek
02 September 2012 | Frankrijk, Hagetmau
Het stuk(je) van Saint-Sever naar Hagetmau heb ik ervaren als een van de meest ontspannen trajecten tot dusver. Het is maar een wandeling van 16 km. Nu zal de lengte ongetwijfeld een rol spelen, maar minstens zo belangrijk waren het prachtige weer en het afwisselende landschap; licht golvend terrein met maïsvelden, wat bossen en hier en daar een boerderij. Na 10 km stopte ik traditiegetrouw. Ik vond een mooi stukje gras naast een maïsveld en rolde mijn matje uit. Schoenen en sokken gingen snel uit en ik ging heerlijk liggen in een mild en aangenaam ochtendzonnetje. Tijd voor volledige ontspanning waarvoor ik vaak een oude Yoga-techniek gebruik. In diepe rust en toch alle zintuigen op scherp werd mijn matje een vliegend tapijt waarop ik opsteeg en mij liet meevoeren door de wind die ritselend speelde met de maïsplanten. Zo zweefde ik enige tijd in een compleet andere dimensie in het volle besef van mijn bestaan. Weer terug in het hier en nu verkeerde ik nog steeds in een toestand van gelukzalige ontspanning waarin niets meer moet en niets meer belangrijk is. Santiago? Waarom zou ik erheen lopen. Hagetmau? Wat heb ik daar te zoeken. Ik ben nu hier en het is goed zo. Wat wil een mens nog meer?
Natuurlijk veeg je jezelf weer bij elkaar, gaan de schoenen aan en gaat de rugzak weer om. Op naar Hagetmau, maar dat ontspannen landerige gevoel heeft me niet meer verlaten. Ik hoop dat het nog heel lang blijft hangen.
Dan ineens, na de beklimming van een heuvel, wordt het grote groene gordijn opengeschoven en kijkt de argeloze wandelaar in een weids dal waarin Hagetmau ligt. Maar het stadje speelt niet de hoofdrol in dit decor, want héél in de verte worden voor het eerst de machtige Pyreneeën zichtbaar. Ik schatte de afstand in rechte lijn op minstens 70 km. Toch waren ze al duidelijk zichtbaar door het mooie heldere weer. Groot, indrukwekkend en aantrekkelijk; als de majestueuze borstpartijen op een schilderij van Rubens. Het zijn nog vier flinke dagtrajecten voordat we aan de voet van deze bergketen staan. Dan even flink doorzweten en ik ben in het beloofde land.
02 September 2012 - 19:47
Anneke:
Godskanonne. De etappe van vandaag heeft je inderdaad ontzettend veel gegeven. Wat een mooi, boeiend en geweldig verslag. Om van te smullen. Of heeft het voedzame voedsel dit veroorzaakt? Weet bijna wel zeker dat mijn eerste stelling de juiste is. Waar ga je overnachten? Want dat ben je in je euforie vergeten te vertellen. Of was dat té werkelijk om te benoemen? Maakt niet uit, horen we morgen wel.
Tja de Pyreneeën!!!! Voor mij niet the place to be. Ga je werkelijk gelijk erop af? Of neem je een heerlijke welverdiende rustdag (dagen) voordat je naar het "beloofde land" vertrekt? Ook dat hoor ik later wel.
Nou broer, hoop dat je je zweefstatus lang zal behouden en geniet ervan. Eet smakelijk en truste voor straks en morgen gezond weer op. XXXXX -
02 September 2012 - 20:40
Peter:
Nadat ik gisteren mijn reactie op je verslag had geplaatst, dacht ik er ineens aan dat ik het bijbehorende kaartje nog niet had geopend. Dat doe ik dagelijks, het zal de ingesleten voorliefde voor kaartlezen wel zijn, vermoed ik. Anyway, toen viel me pas op in welk oord je die nacht doorbracht en moest ik vreselijk lachen. Ze hadden je heilig verklaard en een plaats naar je vernoemd, zag ik.
Alleen als ik nu het verslag van vandaag lees, vind ik het zelf ineens geen leuk grapje meer. Want dit stukje is toch wel erg goed. Vandaar dat ik er maar niet meer over begin.
Maak van de rest toch stukjes van 16 km, man en geniet elke dag van je tocht zoals je vandaag deed. Hoeveel dagen kan het je nou extra kosten? Doe maar....hebben wij ook vaker wat te lezen. -
02 September 2012 - 21:22
Peregrinofrans:
Bonsoir Pèlerin Alek,
Je wandeling gaat van een leien dak...
Morgen kom je in de Pyrenees-Atlantique, het laatste Franse departement. Ook hier weer veel mais tevens ook wat bossen en het blijft stijgen en dalen voor prachtige beekjes.
Vervolgens langs Sallepisse en dan een flinke afdaling naar Orthez.
Geniet nog een beetje van de rust want Ostabat is in zicht en dan komen er nog 2 pelgrims-routes bij!
Ik verwacht dat je morgen naar Orthez tippelt, zo'n 28 km.
Bon Camino, -
02 September 2012 - 22:30
Ad:
Alek,
Weer een heerlijk, vooral ontspannend verhaal. Een zalig gevoel beschrijf je zo treffend. Geniet er van zolang dat kan.
Leuk te lezen hoe je verdere planning is. Bijna in St. Jean Pied-de-Port. Vandaar STARTEN veel pelgrims.
Het zal dus drukker worden.
Geniet nog van het mooie weer, de landschappen en de aantrekkingskracht van de Pyreneeën.
Buen Camino -
03 September 2012 - 02:58
Rob Luijken 7-9:
Visualiseer ik toch opeens een zwevende goeroe!
Op het ritme van wuivende maisvelden laat hij zijn "Pranayama" bespelen om vervolgens na een "neerwaarste hond" neer te zijgen uit het zwerk in een gemakkelijke lotus houding. De focus verschuift weldra naar binnen en zijn bolle Boeddha buik, vol overvloedig ganzenvet, glimt gespannen in het vroege ochtendzonnetje. Hij laat zijn gedachten onbevangen de vrije loop en filosofeert daarbij over overvolle honingpotten en het “Joie de Vivre” van Winnie the Poeh. Gelaten herhaalt hij zijn mantra "A Pooh Bear takes care of his tummy!" :-)
Natuurlijk wil ik je niet wreed uit deze mooie droom laten ontwaken maar de tarot kaarten vertellen een ander verhaal;
Eenden en ganzen zijn trekvogels die voor hun lange vlucht naar het zuiden grote vetvoorraden opslaan, onder andere in hun lever. Als de metabole werking van de ganzenlever is aangedaan door geforceerde vervetting dan zal de afbraak van o.a. illegaal gebruikte groeihormonen in het voer niet werken. De ganzenpate bevatte derhalve met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid een sterk verhoogd hormoongehalte. Chemische hormonen zijn vreemde eiwitten waarvan vermoed wordt dat ze een relatie met BSE oftewel hersendegeneratie hebben.
Je euforisch cq lyrisch welbevinden en het positieve effect op je wandelprestaties geven te denken.
Maar goed dat in je in deze Tour de France geen plasje hoeft in te leveren. Na een avondje flink innemen zeik je volgens mij de gaten in het douchegordijn. :-) -
03 September 2012 - 19:33
Tineke En Jos Uden:
Hallo Alek,
Vrijdagmoregen om 6 uur vertrokken naar Tsjechie,zitten daar in een prachtige villa van vrienden van ons.
Zaterdag vertrekken we naar Duitsland,2 dagen Regensburg,2 dagen Nurnberg,en 2 dagen Koblenz.
In Tsjechie hebben we afgelopen zondag 23 km gelopen,wat heuvelachtig en dan gaan onze gedachten uit naar jou.Gweldig dat er al 1500 km opzitten,We hopen dat we jou via onze vacantieadressen kunnen blijven volgen,in elk geval in Tsjechie wel
Alek heel veel loopplezier,moregn gaan wij ook weer een heel stuk lopen door de fantastische natuur van dit land.
Het gaat je goed,en luister goed naar je lischaam.
Groetjes en een dikke kus van mij;Tineke,en Jos -
03 September 2012 - 19:33
Tineke En Jos Uden:
Hallo Alek,
Het gaat je goed,en luister goed naar je lischaam.
Groetjes en een dikke kus van mij;Tineke,en Jos