08-09-2012 - Espinal
Blijf op de hoogte en volg Alek
09 September 2012 | Spanje, Roncesvalles
Het was nog een lange klim naar de grens, maar het ging geleidelijk en daardoor viel het best wel mee. Qua conditie was het absoluut geen probleem. Na een paar uur begon mijn rechtervoet toch weer te vervelen, maar behalve de pijn was het een werkelijk prachtige tocht. Bovenin waren veel wilde paardjes en herders met hun schapen te zien. Ook lieten vele roofvogels zich weer zien waaronder de gieren. Uiteindelijk kom je altijd een keer boven hetgeen op ruim 1400 meter een schitterend uitzicht bood.
Van enige grensovergang was echter niets te zien. Het schijnt dat de bron van Roeland ongeveer op de grens ligt, maar dat was dan ook het enig tastbare bewijs. Na de top waren er grofweg twee mogelijkheden om af te dalen; de iets langere maar makkelijke route over een weg of de kortere doch veel pittiger route door het bos. Gezien het prachtige weer koos ik voor de laatste optie. Vooral het eerste stuk was sterk hellend en zonder stokken was dit traject niet mogelijk. Na verloop van tijd ging de route door een schitterend en donker bos en rond twaalf uur stond ik voor het klooster van Roncesvalles. Daar trof ik na enige tijd Ton en Wim weer en na overleg besloten we door te lopen naar Espinal; een stukje van zes kilometer. In Espinal was het nog even zoeken naar een Casa Rural (B&B). Daarna moest er nog gewassen en gegeten worden zodat het allemaal wat later werd dan gewoonlijk en ik mijn vertelsels niet meer aan het internet kon toevertrouwen. Vandaar.
Vandaag gaat de reis naar Larrasoaña. Een stuk van zo'n 21 km. Ik ga het echt rustig aan doen.
09 September 2012 - 11:01
10A:
".........zodat het allemaal wat later werd dan gewoonlijk en ik mijn vertelsels niet meer aan het internet kon toevertrouwen. Vandaar. ....."
Ja, ja, volgens mij zat je lekker aan het papagaaienwater en was je gewoon zat! -
09 September 2012 - 11:51
Peter:
Zo, zo, zo, aan het papegaaienwater.....een beetje inside-information is nooit weg. Maar dat krijg je op zo'n tocht: De geest, de psyche en het lijf staan zover open dat alles met volle teugen en tot in de diepste cel wordt opgezogen. Stilte, geur, beeld....en papegaaienwater natuurlijk. -
09 September 2012 - 21:52
Ad:
Olla, Alek.
Goeie zaak dat je in je bestemmingsland aangekomen bent.
Nu in Larrasoaña, morgen naar Pamplona?
Toen wij in mei op dat stuk waren, hebben we twintig minuten met auto en caravan aan de kant gestaan. Vanwege de stortbuien was verder rijden onverantwoord. Zulk weer wens ik geen enkele pelgrim toe. Het was slechts een graad of acht en dan wordt je in de beste regenkleding nog nat.
We wensen je nog veel mooi weer toe.
Buen Camino.
Ad