14-09-2012 – Logroño - Reisverslag uit Logroño, Spanje van Alek Wyczynski - WaarBenJij.nu 14-09-2012 – Logroño - Reisverslag uit Logroño, Spanje van Alek Wyczynski - WaarBenJij.nu

14-09-2012 – Logroño

Blijf op de hoogte en volg Alek

14 September 2012 | Spanje, Logroño

Helaas pindakaas Peter, ik ben een paar uur geleden wel degelijk langs die Philipsreclame gelopen. Ik heb er geen foto van gemaakt want ik wist dat Ad die vast en zeker wel gemaakt zal hebben en ik wilde er niet de oorzaak van zijn dat er nog meer tegels af zouden vallen. Tsja, dat ga je krijgen met de kwaliteit van Philips. Als je die foto toch wilt hebben, zou je dat aan Ad kunnen vragen.

Ik heb ook nog een vraag aan Frans betreffende lavendelolie. Hoe moet je dat gebruiken? Ik heb gelezen dat er ook middelen zijn als 'Claco' tegen punaises de lits. Je spullen zouden hiermee een week insectenvrij kunnen worden gemaakt. Ik huiver nu al bij de gedachten aan die beesten.....

Maar goed. Vandaag ben ik pas om acht uur bij albergue La Pata de Oca (De Ganzenpoot, of zoiets). Ik kon me dat permitteren omdat het vandaag maar 21 km was. Gisteren heb ik daar ontbijt besteld. 'Nee meneer, het ontbijt is niet eerder dan half acht'. Alle pelgrims keken weer lelijk op hun neus, want om half acht was alles uiteraard nog donker in het restaurant en toen ik om acht uur wegging was dat nog steeds zo. Dit is nu al de zoveelste keer dat afspraken niet worden nagekomen en pelgrims daar de dupe van zijn. Ook uit commercieel oogpunt snap ik dit niet. Men laat toch steeds weer geld liggen en het ging toch al niet zo best met dit land.

De route ging vandaag door een zeer open landschap met vele vergezichten. Het weer was buitengewoon mooi en daardoor was het opnieuw genieten van een prachtig traject. In Viana heb ik eerst maar eens fatsoenlijk gegeten. Ik rammelde van de honger want na elf kilometer op slechts een handje nootjes en rozijnen moest mijn energievoorraad ernstig worden aangevuld. Na dit dorp ging de weg door een recentelijk verbrand bos. Het is algemeen bekend dat boeren vaak zelf dit soort branden veroorzaken. Ik weet niet of dit ook hier het geval was, maar het was goed te zien dat er niet alleen natuur verloren was gegaan, maar ook een paar boom- en wijngaarden.

Logroño is al van veraf te zien. Desondanks duurt het nog een paar uur voordat je de rand van de stad bereikt. Ook dan duurt het nog lang voordat je in het centrum bent, want eerst wordt de pelgrim langs een industrieterrein gevoerd. Dan volgt een mooie brug over de Ebro en kon je in het oude stadsdeel. Ik heb mijn intrek genomen in albergue Puerta de Revellin. Een grote jeugdherberg met een flink aantal slaapzalen. Ik lig op een zaal met 20 stapelbedden. Het toeval wil (bestaat dat eigenlijk?) dat er maar twee mannen zijn gehuisvest; de rest is van het andere geslacht. Veel gezichten ken ik. Je komt elkaar namelijk een paar keer per dag op wisselende locaties steeds weer tegen. Zo ontstaan uiteindelijk soms leuke contacten die de Camino zo aantrekkelijk maakt.

• 14 September 2012 - 18:28

Peter:

Jammer van die foto, ik kijk wel.
    Het blijft inderdaad verbazingwekkend dat ze er niet voor zorgen dat jullie fatsoenlijk kunnen ontbijten voor vertrek. Ik kan het me nog voorstellen als er etablissementen in de buurt zijn die dit op kunnen vangen. Maar mensen die een fysieke prestatie moeten kunnen leveren, met een lege maag op pad sturen, is slecht. Erg niet-Spaans ongastvrij ook trouwens. Nou ken ik eigenlijk alleen maar Andalusië, maar ik die ken ik dan als allerhartelijkst. Hahaha, nog een mazzel dat je altijd wat te knagen bij je hebt. Je boft toch maar, een jeugdherberg vol 50-plussers. Snurken?

• 14 September 2012 - 19:49

Anneke:

Zo, weer thuis. Dat was gvd jammer. De Ardennen zijn geweldig!!! Maar ja, het mocht niet zo zijn. Focus me maar op wat komen gaat in oktober. Heb je een mail gestuurd, en hoop dat dat goed gegaan is. Zo niet (dus als ik niets van je hoor), dan bel ik je zaterdag/zondag ff. Lekker gezellig hoor met al die ouwe dozen op een kamertje haha. Vind ik dit leuk???? Haha, vast wel. Maar eh, wie heeft eigenlijk gezegd dat het ouwe dozen zijn? Jij niet, dus .....???? XXXX

• 14 September 2012 - 20:49

Ad:

Olla, Alek.

Ja,ja, die lange weg en dan dat industrieterrein voor je in de stad bent. Wel een mooie gestyleerde schelp op een zuil en bij de brug in de bestrating.
    Nooit gedacht dat er belangstelling zou zijn voor een verweerde Philipsreclame. Ik heb inderdaad een foto gemaakt en net nog evenm bekeken.
    Kan gemaild worden, hoor.
    Is Nájera je volgende stop? Dat wordt dan een stevige tippel van een kleine 30 kilometer.
    Of schat ik dat verkeerd in?
    Precies wat Anneke gisteren schreef: niet te snel.
    Volgens mij loop je een week voor op je eigen schema.
    Buen Camino.

• 14 September 2012 - 21:58

10A:

Om precies te zijn 9 dagen, Ad

• 14 September 2012 - 22:58

Peregrinofrans:

¡Hola Peregrino Alek,

Je hebt meer dan uitstekend voorbereid! De bedwantsen die in Spanje EL CHINCHE DE CAMA heten kan je inderdaad met Claco bestrijden. Met zo'n spuitbus kan je je rugzak tot 4 keer behandelen. En een keer per week sprayen is afdoende! Tegen de bedwantsen bestaat helaas geen afweermiddel! De verspreiding vindt echter in belangrijke mate plaats via bagage, de rugzakken en tassen van pelgrims. Het maakt niet uit of je in een refugio of een 5 sterren hotel verblijft, je maakt overal evenveel kans.
    Lucht daarom je laken danwel slaapzaak regelmatig en kijk deze goed na. Alek, mocht het zo zijn dat het echt warm buiten is, maak je rugzak ergens buiten leeg en leg deze in de volle zon. Daardoor stollen de eiwitten in het lichaam van het ongedierte. Hittebehandeling rekent zo definitief af met alle levensfases van de bedwants.Het zijn platte, ovale insecten van ongeveer vijf millimeter groot, die zich in je matras of in de plinten van de muur verstoppen . 's Nachts komen ze naar de matrasoppervlakte en bijten ze je om bloed uit te zuigen. Bedwantsen houden het meestal niet bij één bijt, maar laten vaak een rits van bulten achter, die heel erg jeuken en eruitzien als uitslag.
    Kom je de bedwantsen overdag al tegen op je overnachtingsplek overweeg dan te verhuizen naar een andere slaapplek, en geef het door aan het personeel. (Ik heb zelf in 2010 een paar van die dode bedewantsen bij me gedragen. In Alberque de Peregrinos Santa María del Camino de Carrión de los Condes kwam ik terecht bij op een mooie kamer met vier bedden. Ik was daar als eerste, een half uur later kwamen 2 vrouwen de kamer binnen. Ik vond ze nogal kakelen en ik kende ze van een andere refugio. Ik heb meteen de dode bedwantsen op de vloer en bed gelegd en hen erop gewezen. Meteen was ik weer alleen, de twee dames gingen naar een andere refugio. Ik heb vervolgens de "lijken"maar weer opgeraapt.)
    Kijk al de plooien van je matras na, ook die van je eventuele boven of onderbuurman. Een bedwants kan alleen snel lopen. Kleine bloedstipjes op je lakens en clusters van rode bultjes op met name de onderbenen zijn tekenen van bedwantsen. Ze kennen geen liefdesspel maar een ‘traumatische inseminatie’, wat betekent dat de mannetjes met geweld een gat in de vrouwtjes boren om daar vervolgens hun geslachtscellen in te lozen.
    De lavendelolie is slechts een middel om het jeuken te verzachten. Mocht je gestoken worden ga NIET KRABBEN, het wordt dan aleen maar erger. Als je deze bulten openkrabt, is het infectiegevaar hoog. Het wordt aangeraden om langs de kliniek te gaan en antihistamine, een medicijn tegen allergieën, te halen als je veelvuldig bent gebeten.
    De meeste kans op ontmoeting met deze huisdieren, is op de Meseta. Tussen Burgos en León.
    Bij thuiskomst: als je denkt dat er wandluizen in je rugzak (kunnen) zitten, kun je die enkele dagen in een vrieskist leggen. Of was al het mogelijke 20 minuten in een wasmachine op 65°C of hoger. Dus niet je rugzak zomaar thuis even laten staan, meteen aktie! Anders kan je nog een derde hyphoteek nemen want dan moet er een plaagdierenbestrijder komen die jouw hele huis behandelt, het behang eraf, alle tapijt en andere vloerbedekkingen verwijderen, verwijderen plinten etc, zulke huisdieren zijn onbetaalbaar!
    Succes en slaapwel :-) !

Buen Camino,

• 15 September 2012 - 13:31

Tineke En Jos Uden:

Hoi Alek.

Gisteren in de namiddag terug gekomen van vakantie,we hebben het super gehad,twee weken zijn zo weer om veel gezien en gelopen,en met lopen veel aan jou gedacht.
    Heb natuurlijk alles gelezen en het gaat nog steeds goed met je,we blijven jou volgen .
    Hebben op vakantie, bij niet kunnen mailen,slecht bereik,of helemaal niets.
    Maar nu we weer thuis zijn hoor je weer van ons.

Loop ze en liefs van ons Jos en Tineke

• 15 September 2012 - 14:43

Dorien:

hoi Alek,hier weer een berichtje uit het verre Uden.WIJ,de keramiek dames zijn weer begonnen na 1 maand vakantie,er word in de pauze 1 bakkie thee minder geserveert ja hoor die van jou!
    De oven heeft nog steeds een beetje vakantie nu jij er niet bent,ihihihihi.
    Wij( annemarie en dorien) wensen je nog heeeeeeeel veel wandelplezier.

• 15 September 2012 - 22:41

Rob Luijken 7-9:

Het moet niet gekker worden! Overdag wordt je belaagd door de nitwit Americanus, 's avonds zijn daar de bronstige mannetjesmuggen met hun zuigende ega's en nu wordt je 's nachts ook nog door een klein legertje luizige luizen lastig gevallen.
    In grote getalen marcheren de wantsen dus weer in colonne over de "camino Frances" om vervolgens vanuit een hinderlaag de argeloze pelgrim te beroven van het rode goud. En passant wordt een natte droom in het pelgrimsbed werkelijkheid alwaar de naar warmte en liefde snakende nimfen zich gewillig tegen je aan vleien. Oh yes she 'wants" me!
    Dacht toch dat de bedwants al een tijd lang was verdwenen uit Europa. Toentertijd had de laatste luis de deur achter zich dicht getrokken en vervaarlijk gezegd "I'll be back!". Nu na een opmars als "running mate" in de Verenigde Staten en een re-integratietest is hij gepokt en gemazeld dus terug in Europa. De Duitsers probeerde de invasie nog te stoppen en riepen in koor "scheisse ein schwantz". Te laat, te laat, sprak toen Winnetou, Het zaad is al naar binnen toe. Tja zo zie je maar...rare jongens die Amerikanen!

Verslag uit: Spanje, Logroño

18-10-2012 – Santiago de Compostela

17 Oktober 2012

17-10-2012 – Santiago de Compostela
Alek

Sinds een paar jaar koester ik de wens om te voet naar Santiago de Compostella (SdC) te gaan. Om precies te zijn ligt mijn einddoel zelfs 100 km voorbij SdC: de Cabo Finisterre. Deze plaats werd, ver vóór onze jaartelling, reeds door de oude Kelten beschouwd als het einde van de wereld; de meest westelijke plaats vanwaar men de zon nog kon aanbidden alvorens die onder te zien gaan in het dodenrijk. Aan het begin van de negende eeuw struikelde een of andere sukkel in Galicië toevallig over wat menselijke botten. Na enige Rooms-Katholiek pathologisch onderzoek bleek dat de gevonden resten werden herkend als afkomstig van de apostel Jacobus, een van de discipelen van Jezus. De Hemel zij dank! Kwam dat even goed uit, want die stoute Mohammedanen waren in die tijd toch lelijk in de meerderheid op het Iberisch schiereiland. Héél het Iberisch Schiereiland? Nee, een klein Christelijk gebied bleef moedig weerstand bieden aan de overweldigers en maakte het leven van die vervelende Moorkoppen in de omgeving bepaald niet gemakkelijk, maar dat is een heel ander verhaal… In ieder geval werd op het vermeende graf van Jacobus een kapel gebouwd, die weer veel later werd vervangen door een kathedraal. Juist ja, die in Santiago de Compostella. Het vermeende graf van Jacobus is dus het eindpunt van de Christelijke pelgrimstocht die, tot op heden, jaarlijks door honderdduizenden gelovigen, sportievelingen, avonturiers of anders denkenden wordt afgelegd. Als je, zoals ik, je woonplaats als vertrekpunt neemt, ben je daar toch wel een paar maanden zoet mee. Nu ik onlangs met functioneel leeftijdsontslag ben gegaan, en tijd genoeg heb om deze voettocht te gaan maken, moet het er dit jaar van gaan komen. Mijn geplande vertrekdatum is maandag 25 juni 2012. Afhankelijk van de factoren conditie, weer en terrein zal ik vermoedelijk vier maanden nodig hebben om circa 2600 km te overbruggen. Via deze site hoop ik met enige regelmaat jullie op de hoogte te houden van mijn vorderingen in voorbereiding en uitvoering. Schroom niet om jullie reacties aan de site toe te voegen. Ik zal ze graag lezen. Reken echter niet op response van mijn kant. Vaak zal ik fysiek of technisch niet in de gelegenheid zijn persoonlijk contact te onderhouden waarvoor bij voorbaat mijn excuses. Veel leesplezier en als jullie goede tips of suggesties hebben lees ik die graag.

Actief sinds 24 Okt. 2011