15-09-2012 – Nájera
Blijf op de hoogte en volg Alek
15 September 2012 | Spanje, Nájera
Als ik ooit nog eens in Spanje ga rondtoeren, dan ga ik zeker weer terug naar Logroño. Wat is dat een leuke stad zeg. Groter, mooier, maar ook zeker gezelliger dan ik gedacht had. Het heeft een schitterend centrum waarin diverse bouwstijlen zijn te vinden. Het kent veel horecagelegenheden en is ruim voorzien van diverse winkeltjes. Gisteravond heb ik tapas gegeten omdat de keuken nog dicht was toen ik eigenlijk wilde dineren. Die tapas zijn een prima vervanging voor een diner en al helemaal als je je maaltijd aansluitend gaat afronden met vers fruit uit een van de vele winkeltjes die 's avonds gewoon open zijn. Rond negen uur 's avonds was het buiten een gezellige drukte waarbij hele gezinnen aan het flaneren slaan. Logroño; echt een aanrader.
Met plezier kan ik uit eigen bevindingen mededelen dat 2012 hoogstwaarschijnlijk een goed wijnjaar gaat worden in de Rioja-streek. We lopen namelijk al een tijdje door het beroemdste wijngebied van Spanje en als wijnliefhebber moet je toch regelmatig controleren of het suikergehalte in de druiven al hoog genoeg is om te kunnen oogsten. Ik voorspel dat de oogst over een paar dagen kan beginnen, want de druiven zijn prachtig op kleur en al vol van smaak. Ze kunnen nog íets zoeter, maar dat is mede afhankelijk van soort en ligging. Al proevend levert de pelgrim derhalve zijn bijdrage aan de totstandkoming van dit edele kwaliteitsproduct. En om de smaakpapillen in goede conditie te houden gaan Ton en ik straks dineren in gezelschap van een goede Rioja. Zo bewijst een goede training steeds weer z'n nut.
En dan schema's. Ik zou willen dat die eigenlijk niet bestonden. Als er één ding is dat ik geleerd heb op de Camino, dan is het dat schema's leuk zijn als planningsgegeven, maar dat het veel verstandiger is zo'n schema op tijd los te laten en te vertrouwen op het gevoel van het eigen lichaam. Dat is veel betrouwbaarder en het voelt ook veel fijner in de praktijk. Ja, ja, ik weet dat de buitenwereld daar niets mee kan en dat er toch behoefte bestaat aan concrete getallen of data. Ook ik ontkom niet aan het feit dat er ooit weer een eind komt aan deze reis en dat ik daarna weer geregeerd ga worden door mijn agenda. Of mijn vrouw. Of, nog erger, de agenda van mijn vrouw. Daarom ben ik aan het rekenen geslagen om een tijd en plaats te kunnen bepalen waarop mijn jongste zuster en ik elkaar zullen ontmoeten om samen het laatste stuk van de Camino te lopen. We zijn er in detail nog niet helemaal uit, maar zoals een Surinaams gezegde luidt: Waar een goede wil is ben ik weg.
Oh ja; morgen gaat de reis naar Santo Domingo de la Calzada. Een stukje van 21 km. Ik hoop dat op zondag de winkels open zijn voor een koffie met een boccadillo.
15 September 2012 - 23:27
Peter:
Hahaha, als je de Spanjaarden moet geloven begint hun beroemdste wijngebied bij Irun (noordelijkste grensplaats met Frankrijk) en eindigt het bij Gibraltar. Maar als jij zegt dat het ligt waar jij loopt, geloof ik je op je woord. Probeer volgende keer eens een flesje Marques de Caceres, ik trakteer.
Ik zie trouwens dat je Burgos nadert. Mocht je daar komen, bezoek het graf van Rodrigo Diaz de Vivar (bekend als El Cid). Ik vertel je later zijn verhaal wel...mocht je dat nog niet kennen. Spreekt ons als (ex)dragers van Harer Majesteits wapenrok vanwege zijn integriteitsnormen vast wel aan. Veel plezier tijdens je verdere proeftocht. -
16 September 2012 - 09:17
Anneke:
Nou, das dan jammer Alek, want ik ben (als het vliegtuig geen vertraging heeft) 10 oktober rond de klok van 13.00 uur in Santiago. Dus weg rust, weg planning, weg snel lopen, weg wil. Haha. Idd. Waar een wil is ben IK weg. Nu is het aan jou of je nu rustiger of sneller moet lopen. Maar aan de andere kant is het ook wel prettig dat er nu concrete afspraken zijn. Ik moest toch een knoop doorhakken. Hobbel lekker door en geniet van je rust. Das 10 oktober voorbij. Nee hoor. Zal me gedragen. Kijk er naar uit. XXXX -
16 September 2012 - 11:51
Jack:
Het heeft dan toch tot noord Spanje geduurd voordat je je planning kon loslaten....valt ook niet mee na 40 jaar bij een baas waar planning deel uitmaakt van je "1e lijns"... Ben wel benieuwd welke inzichten je dat gaat geven als je terug bent in NL...Geniet nog maar lekker van al het goede dat Spanje te bieden heeft!!