16-09-2012 – Santo Domingo de la Calzada
Blijf op de hoogte en volg Alek
16 September 2012 | Spanje, Santo Domingo de la Calzada
Nadat we ons hadden geïnstalleerd en ons dagelijks ritueel hadden voltooid, togen we samen naar het gezellige centrum voor een hapje en een drankje. We lieten ons de paella en het bier goed smaken, doch de hoeveelheid van het geserveerde voedsel bleek bij lange na niet toereikend om de hongerige en in ploegendienst werkende lintwormen van twee pelgrims tevreden te stellen. We besloten om elders nog een compleet pelgrimsmenu weg te werken. Ook in dit restaurant bleek Schraalhans de keukenmeester, want ook dit driegangenmenu bleek wellicht de eetlust van schriele Spaanse mannetjes te kunnen verzadigen, maar niet die van Ton en mij. Alleen in combinatie met de eerder genoten paella hadden we het idee dat we de volgende morgen wel zouden kunnen halen, alleen wisten we toen nog niet op welke manier.
Omdat we om zes uit weer op moesten besloten we, zoals gewoonlijk, vroeg te gaan slapen. Het bed waarin ik de nacht moest doorbrengen was waarschijnlijk dezelfde locatie als waar zeer recentelijk een nest wilde katten op de wereld was gezet. Althans, zo rook het tenminste. Ik wentelde me nogmaals in nederigheid en, met enige tegenzin, in de onwelriekende klamme lappen. Pas toen viel mij de tweede verrassing ten deel: het bed was compleet doorgezakt. Dit hield in dat mijn achterste in een diepe kuil werd getrokken waaruit ontsnappen onmogelijk was en ik gedwongen was in slechts één houding te liggen. Had die smerige Spaanse huisjesmelker me toch weer bij mijn been. Moge hij en zijn nageslacht tot in de derde generatie dagelijks in soortgelijke bedden, doch rijkelijk voorzien van bed wantsen, moeten slapen en jeukende bulten krijgen.
Precies op hetzelfde moment dat ik wegzakte in de kuil van mijn bed, werd ik de volgende kwelling gewaar. Het bleek dat men, naast het pand waar wij onze intrek hadden genomen, een groot podium had opgetrokken waarop een Spaanse rockband haar oorverdovende kunsten vertoonde. Er bleek geen kruid tegen gewassen. Ondanks dat we ramen, luiken en deuren angstvallig gesloten hielden kwam het kabaal snoeihard de kamer binnen. Daarnaast bleken de twee Spaanse zangeressen regelmatig vals te zingen wat hun er overigens niet van heeft weerhouden hun gekweel voort te zetten tot half vier des ochtends. Moge de bandleden (de beide zangeressen voorop) en hun nageslacht tot in de vierde generatie een chronische keelaandoening krijgen waarbij converseren onmogelijk is en laat staan zingen.
Zoals gezegd hield de muziek op om half vier, maar toen begon het feest in Nájera pas goed op gang te komen middels een zeer uitbundig vuurwerk. In de nauwe straatjes van Nájera komt het betere knalwerk verrassend goed tot z'n recht en dit effect werd de rest van de nacht veelvuldig beproefd evenals ons geduld. Moge het effectief knallende deel van de bevolking van Nájera tot in de vijfde generatie brandblaren op alle vingers en gescheurde trommelvliezen krijgen.
Had ik overigens al gezegd dat ik de afgelopen nacht niet zo best heb geslapen? Welnu: ik heb de afgelopen nacht niet zo best geslapen. Alles bij elkaar hooguit een uurtje waardoor ik half slaapwandelend Santo Domingo de la Calzada heb bereikt. Ton en ik hebben intrek genomen in het pelgrimsonderkomen van een klooster. Nee, de bedden zijn niet doorgezakt en ook vieren ze vannacht geen feest. Vóór we gaan dineren nemen we eerst een Spaanse gewoonte over; we houden siësta.
Morgen een traject van 23 km naar Belorado. Met wat geluk geen slaapverwekkende route.
16 September 2012 - 17:07
Peter:
Misschien moet Jack je een keer uitleggen hoe je kunt genieten van al het goede dat Spanje te bieden heeft.....Intermezzo: Ik zat even te kijken naar de landing van twee zwanen hier achter op het water. Tjonge, wat maken die vleugels een kabaal en als ze landen lopen ze nog zeker een meter of vijf a zes uit over het water en met die grote platpoten die op het water slaan, geeft dat een herrie van jewelste. Misschien moet ik ook eens met Jack praten....hahaha, ik vond dit wel een leuk intermezzo. Jij niet natuurlijk, na een vermoeiende doorwaakte nacht. Inderdaad maakt de siësta veel goed. Veel siëstaën man, tenslotte moet zo'n tocht toch ook een beetje vakantie zijn!! -
16 September 2012 - 19:36
Ad:
Olla, Alek.
Nájera, ook bij mij een plaats met herinneringen. Een fatsoenlijke maaltijd zat er vorig jaar voor ons ook niet in. Diepvries, ontdooit en verhit in een magnetron.
Maar slapen?
Ondanks de kermis in het stadje was het op de camping in de oude arena rustig.
Eigen tentje, eigen slaapzak op een eigen matje: niks geen wantsen of ander kruipend gespuis.
Wij waren er tijdens de Santa Semana, de Goede Week. Zijn daar op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag erg veel winkels, ook supermarkten, gesloten.
Maar er is dan ook nauwelijks verkeer. Hebben dus op de N120 naar Ste Domingo de Calzada gefietst.
Schoot ook lekker op.
Vanaf Belorado nog 60 km naar Burgos. Ik schreef je al over de kathedraal. Daar ligt dus El Cid begraven.
En de Plaza Mayor, na de flaneer promenade door de Puerta de Santa Maria, is s'avonds een groot familiegebeuren. Jongetjes, voetballen, meisjes spelen, oma's, opa's, papa's en mama's, allemaal zijn ze op dat plein. De terrasjes zitten vol.
Ga erbij zitten en geniet.
Buen Camino -
16 September 2012 - 19:54
Roel Van Dijk:
Hallo Alek, die bedwantsen waren er natuurlijk al lang vandoor. Die wisten wat hun in dat onderkomen wachtte...
Ik heb in Najéradestijds in een hotelletje overnacht omdat in de gids stond dat het toenmalige pelgrimsonderkomen qua sanitair ver onder de maat was, zeker gezien de vele pelgrims die er normaliter zouden overnachten. Dat hotelletje leek oké totdat ik me ging douchen wat toch een primaire behoefte is na een lange wandeling. Toen ik klaar was, bleek de badkamer blank te staan. Oké, kan gebeuren toch? Toen ik vervolgens de deur naar mijn kamer opende, bleek het halletje ook blank te staan. Vervelend maar ja.. Toen ik vervolgens dweilen e.d. wilde gaan scoren bij de receptie en de gang opliep, bleek daar ook een aanzienlijke hoeveelheid water te staan.
Ik vermoed dat ik mijn gids niet helemaal goed had gelezen. Waarschijnlijk werd niet het pelgrimsonderkomen maar dit hotel bedoeld in de waarschuwng. Of zou heel Najéra er deze gewoonten op na houden?
Domingo de la Calzada... De kerk met de kippen en de haan. Als die kraait als je in de kerk bent, zal je pelgrimstocht goed aflopen. Klopte bij mij in ieder geval. Wel kreeg ik ruzie met de koster (of hoe dat daar heet). Je mag niet fotograferen. Maar daar kon ik niets aan doen. Dat ging vanzelf.
Hartelijke groet en goede tocht.
Roel -
16 September 2012 - 20:23
Anneke:
Hahaha, hihihi. Geweldig verhaal. Ondanks je slaapgebrek heeft het je schrijverstalent niet aangetast. Sterker nog, je bent helemaal in je folio. Schrijffolio dan wel. Hoop niet dat je mij ooit iets verwenst tot de zevende generatie of zo. Hihihi. Slaapwandelen?? Hmmm, moet ik even over nadenken. Hahaha. -
16 September 2012 - 21:43
Rob Luijken 7-9:
Naar alle Waarschijnlijkheid is een rondbuikige Duitser je gisteren voor geweest, die zijn namelijk gek op kuilen graven en bunkeren kunnen ze ook als de beste. Zonde van het bed wel ...en van je rug natuurlijk! Enfin, zand erover! Wie een kuil graaft voor een ander is in ieder geval geen egoïst. :-)
Kijk hier smul ik nou van, een immer hongerige pelgrim die zijn weldoorvoede nederigheid niet onder stoelen of banken steekt en direct zijn ongenoegen tafelt in een humoristisch betoog gelardeerd met een gezond portie vreselijke somatische verwensingen.
Kom niet aan de nachtrust van een pel-grim want grimmiger kun je ze kennelijk niet krijgen. De sprookjes van Grimm verbleken bij de niet aflatende fantasie om tot in de oneindigheid volgende generaties te verdoemen. Genieten van elke stap noemen ze dat....maar wee je gebeente! Op de grootste rondetafel van de wereld (het internet) wordt je door 'Don Quishocking' himself stante pede pootje gelicht.
De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik dit wel weer een errug leuk stukje verslaglegging vond! Als vanouds spitsvondig en met een heerlijke penvoering!
16 September 2012 - 21:46
Peregrinofrans:
¡Hola Peregrino Alek,
Je gaat morgen in alle geuren en kleuren en geluid de N120 ontdekken. Ik hoop dat je oordopjes o.i.d. hebt. Ook kom je het Cruz Camino de Grañón tegen.
Buen Camino, -
16 September 2012 - 22:00
Jack:
Je hebt het weer zeer beeldend en prachtig opgeschreven!
Uiteraard zijn Peter en jij van harte welkom om eens te praten over: "hoe van het leven te genieten"..
Ik denk dat een mogelijkheid geweest zou zijn om gezellig met de localen (LOCOs?) mee te feesten en te genieten van een prachtg vuurwerk. Uiteraard moet dit alles dan in de plaats komen van een nacht in een stinkend doorgelegen bed... :-)