17-09-2012 – Belorado - Reisverslag uit Belorado, Spanje van Alek Wyczynski - WaarBenJij.nu 17-09-2012 – Belorado - Reisverslag uit Belorado, Spanje van Alek Wyczynski - WaarBenJij.nu

17-09-2012 – Belorado

Blijf op de hoogte en volg Alek

17 September 2012 | Spanje, Belorado

Als het aan dat rafelige stuk pluimvee zal liggen, zal ik Santiago nooit in goede gezondheid bereiken. Het kreng weigerde gewoon te kraaien toen ik in de kathedraal van Santo Domingo de la Calzada bezocht. Dat is volgens de legende een absoluut vereiste voor een goede afloop van een pelgrimage naar Santiago. In 1350 heeft paus Jodocus-de-Zoveelste namelijk de kerkvorst van Santo Domingo toestemming verleend om in zijn kathedraal een christelijk kippenhok te bouwen (overigens uniek in de wereld) om het verhaal van de 'tot-leven-gekomen-gehangene' ook levend te houden. Op Internet is vast en zeker het hele verhaal te vinden, dus daar ga ik niets over schrijven: lezers van deze site worden namelijk geacht zelfwerkzaam te zijn en enig initiatief te ontplooien aangaande gewenste verdieping. Vermeldenswaardig is overigens wel dat de haan alleen was. Da's opmerkelijk, want de pauselijke verordening spreekt zich uit over één haan en één hen. Wellicht dat de haan daarom chagrijnig was en zijn snavel hield. Later, bij het diner, hebben Ton en ik met veel smaak kip gegeten. Zouden ze dat beest uit de kathedraal.........?

De tippel naar Belorado was nogal eentonig. Wel veel mooie vergezichten en een paar aardige dorpjes, doch de route loopt parallel aan de fonkelnieuwe snelweg. Inderdaad hoor je de hele weg het verkeer razen en dat gaat na verloop van tijd vervelen. Desondanks was het een makkelijke route met weinig hoogteverschillen. Daarom was ik al vóór twaalf in de eerste-de-beste albergue van Belorado die ik tegenkwam.

Achter de balie van de Receptión zat een nog jonge man met het lijf van een vette pad ingeklemd tussen zijn krukje en de balie. Hij keek somber. Erg somber, want Spanjaarden hebben het somber kijken uitgevonden. Wat de aanleiding daartoe was zal ik wel nooit te weten komen. Hij staarde onafgebroken naar de voordeur, die zich daar overigens heel goed toe leent. Hij was belast met het inschrijven van de binnendruppelende pelgrims, moest een stempel zetten in de Credentials en werd geacht per pelgrim het schrikbarende bedrag van vijf Euris te innen. Voorwaar, geen dagtaak waar veel intelligentie of inspanning voor vereist was. Nadat hij deze drie handelingen had verricht drukte hij op een zilverkleurige bel op de balie waarmee zijn taak beëindigd was. Op het geluid van de bel verscheen vrijwel onmiddellijk een klein dik Spaans vrouwtje in een T-shirt dat haar duidelijk een paar maten te klein was. Ze had het waarschijnlijk ooit eens gekregen bij het verlaten van de lagere school en niemand had haar in de tussentijd verteld dat het kledingstuk als ernstig afgedragen moest worden beschouwd. Het propje had kennelijk de taak om mij naar de slaapvertrekken te begeleiden. Ze wenkte dat ik haar moest volgen en ik probeerde een praatje met haar te maken waarbij ik mij bediende van de Engelse taal. Net als de vette pad sprak het propje net zoveel Engels als ik Chinees, dus toen ik mijn vocabulaire van 20 woorden Spaans had verbruikt was ik klaar. Gelukkig betraden we juist de ruimte waar ik de nacht zou moeten doorbrengen. Er stonden tien stapelbedden en er hing een lucht die het midden hield tussen een natte hond en de wilde frisheid van ervaren wandelschoenen. Ik bleek de eerste pelgrim te zijn en dan heb je ook eerste keus. Eerst maar eens een raampje open. Toen ik terugkwam na een douche en het dagelijkse handwasje bleek de kamer nagenoeg geheel bezet te zijn. Het is dan best leuk om andere mensen te zien sukkelen met hun rugzak, hun vuile kleding en eventuele lichamelijke mankementen, want er wórdt wat af geleden op de Camino. Veel mensen kampen met knieproblemen, dikke enkels of blaren. En toch zie je die mensen iedere dag weer terug op de Camino. Motivatie genoeg, vaak ten koste van het gezonde verstand. Het zal wel één van de wonderen van de Camino zijn.

Morgen gaat de reis naar San Juan de Ortega, een dorp waarvan de naam groter is dan het gat zelf. Het dorp ligt op 1040 meter hoogte in de Montes de Oca; 270 meter hoger dan Belorado. Als ik daar geen accommodatie kan vinden loop ik door naar Agés of Atapuerca. Daarna gaat het langzaam dalend naar Burgos, maar dat bewaar ik voor overmorgen.

• 17 September 2012 - 17:25

Peter:

Ik weet wel waar ik van ga kraaien. Dat zal jij voor jezelf toch ook wel weten? Nou dan, laat de volgende keer die haan kraaien. En die paus was Jodocus de XIIIe, die de gifbeker van zijn zusje heeft overleefd...of zoiets dan. Hoe dat met dat christelijke kippenhok zit, zoek ik wel eens uit als ik over veertig jaar in een verzorgingshuis zit opgesloten, uitgewoond en der dagen zat. Hahaha, wat een circus maak je er altijd van. Hoe bepaal je trouwens het midden tussen een natte hond en die wandelschoenen? Dat zal toch niet lukken met ouderwetse meetkunde :-)

• 17 September 2012 - 19:02

Ilse:

Ha die Alek,
    Alles goed daar, tjonge jonge...in Spanje alweer. Wat gaat de tijd toch hard, of loop jij zo snel. Geniet er zo lang mogelijk van en toi toi toi maar weer!!

Groetjes Ilse

• 17 September 2012 - 19:54

Anneke:

Oeps, wat nu??? Geen nood, hulptroepen komen eraan. Ben geen rafelig stuk pluimvee, maar een zeikende koe. Hoezo? Zeikende koe? Nou, dat ga ik je vertellen. Zodra ik ga lopen, moet ik na ongeveer drie kwartier mijn eerste grote plas doen. (vantevoren natuurlijk wel gewoon thuis geplast). En wat denk je? Dan ongeveer na ieder half uur weer weer en weer plassen. Vandaag heb ik ongeveer 20 km gelopen tussen de weilanden en natuurlijk tussen de koeien. En telkens als ik ging plassen, stond er wel een koe in de buurt die hetzelfde deed. Hartstikke gezellig natuurlijk maar wel heel lastig. Dus die niet kraaiende haan gaat geen roet in het eten gooien maar die zeikende koeie-zus van je. Nu vraag je je natuurlijk af wat dat met je goede gezondheid te maken heeft en met het stuk rafelige pluimvee. Tja, niks dus. Maar wilde het wel even kwijt. Lucht net zo op als een plas zelf. Hihi. By the way, ik word niet echt vrolijk van jou beschrijvingen omtrent de slaapgelegenheden. En dan heb ik het niet eens over de wantsen. Hoop dat ze in de buurt van Portomarin verzadigd zijn. Desondanks nog steeds zin in. Take it easy brother. XXXX

• 17 September 2012 - 22:08

Ger:

Zo zie je maar.. het leven van een caminist/caminant... gaat niet over rozen. Wel over saaie paden paralel aan snelwegen, stille hanen, doorgezakte bedden, welgeurende kamers voor een persoon of 10, dagelijkse wasjes, dikke brommende spanjaarden, zingende fransozen enz enz enz.. Alles is een keuze, ook de camino. Je had ook thuis kunnen blijven, lekker bed, heerlijk fris geurende lakens, met 2en op 1 kamer, vriendelijke Nederlanders in de boodschappenwinkel, zangers op straat die je lekker voorbij kunt lopen zonder dat je moet luisteren.. enz enz enz.. Let op: binnenkort begint dat leventje weer dus blijf genieten van alles om je heen, hoe ze ook brommen die dikke stinkende spanjaarden in te kleine shirtjes met hun niet geluchte slaapkamertjes.

• 17 September 2012 - 22:10

Jack:

Leuk je even gesproken te hebben en alweer genoten van je (geschreven) verhaal...Je hoort snel van me!

• 18 September 2012 - 10:50

Rob Luijken 7-9:

De Keltische mythologie heeft iets met een instant hiernamaals. Je gaat dood en opeens ben je een haan, of zoiets. De angst om direct als kerkhaan terug te moeten komen zit er goed in en zou ook mij somber stemmen ...en dan maar de hele dag als een kip zonder kop oproer kraaien. Alleen dat al moet genoeg zijn voor een ware identiteitscrisis voor zo'n sombere Keltische Bask of een Baskische Spanjaard.
    Een andere mogelijke oorzaak voor de sombere blik is misschien te verklaren uit kennis omtrent de uitgelekte Nederlandse troonrede die zoals altijd weer grossiert in nietszeggende algemene beschouwingen. Maar er is hoop! Tot alle Spaanse Basken van Keltische komaf zou ik willen zeggen, wees niet somber, aanschouw het wonder van Mondragon in Baskenland, een rechtvaardige samenleving die niet gedicteerd wordt door het naoorlogse kapitalisme maar door coöperaties van eigen werknemers. De burger is de baas! In de 120 coöperaties aldaar is er solidariteit en zelfredzaamheid, ook in deze crisis. Zelfs het dak van het Guggenheim museum is door zo'n coöperatie vervaardigd. Het werkt, en juist nu is werken in Spanje het belangrijkste werkwoord. De somberheid voorbij!!

Verslag uit: Spanje, Belorado

18-10-2012 – Santiago de Compostela

17 Oktober 2012

17-10-2012 – Santiago de Compostela
Alek

Sinds een paar jaar koester ik de wens om te voet naar Santiago de Compostella (SdC) te gaan. Om precies te zijn ligt mijn einddoel zelfs 100 km voorbij SdC: de Cabo Finisterre. Deze plaats werd, ver vóór onze jaartelling, reeds door de oude Kelten beschouwd als het einde van de wereld; de meest westelijke plaats vanwaar men de zon nog kon aanbidden alvorens die onder te zien gaan in het dodenrijk. Aan het begin van de negende eeuw struikelde een of andere sukkel in Galicië toevallig over wat menselijke botten. Na enige Rooms-Katholiek pathologisch onderzoek bleek dat de gevonden resten werden herkend als afkomstig van de apostel Jacobus, een van de discipelen van Jezus. De Hemel zij dank! Kwam dat even goed uit, want die stoute Mohammedanen waren in die tijd toch lelijk in de meerderheid op het Iberisch schiereiland. Héél het Iberisch Schiereiland? Nee, een klein Christelijk gebied bleef moedig weerstand bieden aan de overweldigers en maakte het leven van die vervelende Moorkoppen in de omgeving bepaald niet gemakkelijk, maar dat is een heel ander verhaal… In ieder geval werd op het vermeende graf van Jacobus een kapel gebouwd, die weer veel later werd vervangen door een kathedraal. Juist ja, die in Santiago de Compostella. Het vermeende graf van Jacobus is dus het eindpunt van de Christelijke pelgrimstocht die, tot op heden, jaarlijks door honderdduizenden gelovigen, sportievelingen, avonturiers of anders denkenden wordt afgelegd. Als je, zoals ik, je woonplaats als vertrekpunt neemt, ben je daar toch wel een paar maanden zoet mee. Nu ik onlangs met functioneel leeftijdsontslag ben gegaan, en tijd genoeg heb om deze voettocht te gaan maken, moet het er dit jaar van gaan komen. Mijn geplande vertrekdatum is maandag 25 juni 2012. Afhankelijk van de factoren conditie, weer en terrein zal ik vermoedelijk vier maanden nodig hebben om circa 2600 km te overbruggen. Via deze site hoop ik met enige regelmaat jullie op de hoogte te houden van mijn vorderingen in voorbereiding en uitvoering. Schroom niet om jullie reacties aan de site toe te voegen. Ik zal ze graag lezen. Reken echter niet op response van mijn kant. Vaak zal ik fysiek of technisch niet in de gelegenheid zijn persoonlijk contact te onderhouden waarvoor bij voorbaat mijn excuses. Veel leesplezier en als jullie goede tips of suggesties hebben lees ik die graag.

Actief sinds 24 Okt. 2011