21-09-2012 – Hornillos del Camino - Reisverslag uit Hornillos del Camino, Spanje van Alek Wyczynski - WaarBenJij.nu 21-09-2012 – Hornillos del Camino - Reisverslag uit Hornillos del Camino, Spanje van Alek Wyczynski - WaarBenJij.nu

21-09-2012 – Hornillos del Camino

Door: Alek Wyczynski

Blijf op de hoogte en volg Alek

21 September 2012 | Spanje, Hornillos del Camino

Gisteravond ontmoette ik weer eens de Brusselse jongedame die ik ergens in Frankrijk ook al was tegengekomen. Je komt als pelgrim vaak bekende gezichten tegen, zo ook nu. Haar Camino zat erop. Gewoon, omdat ze weer aan het werk moest en dit jaar geen tijd meer had om haar pelgrimage af te maken. Volgend jaar zou ze de rest gaan lopen. Ze vertelde dat ze twee dagen eerder flink was gebeten door bed-bugs ofwel bed wantsen. Inderdaad lieten haar onderbenen stelselmatige wondjes zien die deze vervelende insecten hadden veroorzaakt. Ze waren dus weer actief en dan is het hoog tijd om preventieve maatregelen te nemen. Ik ben in vier verschillende apotheken geweest om te vragen of ze ook 'Clako' verkochten. De een na de ander schudde het verbaasde Spaanse hoofd; niemand had er ooit van gehoord. Ook andere middelen tegen bed wantsen waren absoluut onbekend, ofschoon men mij wel degelijk begreep, dus daar kon het niet aan liggen. Bij de vijfde apotheek had ik meer geluk. De dame achter de toonbank bleek desgevraagd de Engelse taal niet machtig, doch verklaarde in rad Frans dat ze Française van geboorte was. Kijk, dat maakte de zaak wat eenvoudiger. Ze begreep onmiddellijk wat ik bedoelde en kende het middel 'Clako' wel degelijk. Het bleek echter een typisch Frans product te zijn. Logisch dat de Spaanse apothekers me vreemd aankeken. Ze wist gelukkig wel wat de Spaanse variant van dit middel was. Sterker nog; ze verkocht het ook. Ik heb direct een spuitbus aangeschaft.

Ondanks dat ik de afgelopen nacht op de zesde etage van het gemeentelijke pelgrimsopvanghuis lag, hield het brallend feestgedruis van jong Burgos mij wakker tot ongeveer vijf uur. En om zes uur werden wij verondersteld op te staan. Wéér een doorwaakte nacht, terwijl een pelgrim z'n slaap zo hard nodig heeft. Burgos zal vast nog heel wat moois te bieden hebben, maar ik was er klaar mee. Wegwezen uit deze stad en wegblijven uit de eerstvolgende grote stad. Dat is León dus over een poosje. Ik ga wel slapen in een van de kleinere plaatsjes; daar heb ik betere ervaringen opgedaan, maar zekerheid krijg je nergens.

Vanwege mijn zeer beperkte nachtrust viel de tocht naar Hornillos wat tegen. Er zat veel vals-plat in en ook het landschap kon mij vandaag maar matig bekoren. Desondanks was ik ruim voor twaalf uur op de plaats van bestemming en moest ik toch nog wachten tot een uur voordat ik naar binnen mocht. En nu schrijf ik dit stukje op een bed in Hornillos dat ik eerst met mijn spuitbus heb behandeld. Zekerheid voor alles.

Morgen, na een hopelijk goede nachtrust, denk ik Castrojeriz te bereiken. Een relatief eenvoudig traject en de aanloop naar de Meseta..

• 21 September 2012 - 19:22

Peter:

Hahaha, hornillos (fornuizen, kookplaten) del camino, hoe verzinnen ze het. Valt er wat te koken in dit dorp? Je vraagt je toch af waar de naam van zo'n gat vandaan komt. Zitten er misschien allemaal pelgrims langs de kant van de weg met kooktoestelletjes hun eten in elkaar te flansen of zo?
    Ik snap dat je Burgos snel uit wilt als het je nachtrust kost, maar nu mis je wel het mooie verhaal van El Cid....Bavieca!!

• 21 September 2012 - 20:39

Nel Brouwer:

Hoi Alek, wij zijn weer terug op Nederlandse bodem na een lekker rustige vakantie in Kroatië. We hebben zon gehad en ook wat regen, maar het ergste was de wind die de leuk geplaatste struiken rondom ons mobil home tegen de muren en op het dak lieten bonken. Dit leverde wat slapeloze nachten op, maar dat is te overzien. Geen stinkende mede pelgrims of slecht eten konden onze veertien dagen verpeste, alleen die stomme wind. We hebben geprobeerd om jouw avonturen te volgen, maar internet was niet altijd optimaal. Nu weer thuis kunnen alle verhalen weer op de voet volgen, om in de wandeltermen te blijven. We genieten van alles en leven met je mee als het weer eens tegen zit, de voeten/de maag en andere ongemakken. Ik lees ook de commentaren van een ieder en ook daar moet ik vaak om lachen. Dus Alek, veel succes verder en ik hoop voor je dat het nu goed blijft gaan. Groetjes van ons uit Westervoort.

• 21 September 2012 - 21:08

Ad:

Olla, Alek.

Op de camping in Burgos zou je beslist beter geslapen hebben. En daar hebben ze trekkershutten voor pelgrims.
    Dus morgen naar Castrojeriz!
    Dan passer je San Antón, de restanten van een oude abdij.
    Je loopt er onder de bogen van de oude kerk door.
    Dus: hard slapen vannacht, dan kan je morgen weer genieten van de bijzondere dingen aan de Camino.

Buen Camino.

• 22 September 2012 - 10:35

Rob Luijken 7-9:

Zat ff met een schrijversblok. Mijn werkgeheugen zat gewoon vol met boodschappenlijstjes, meubelboulevards, bankstellen en wat dies meer zij.
    "Boeie" zul je zeggen als Libanon-veteraan, nog 30dagen en een meur dan zit het er voor mij op, dan ga ik achter de geraniums genieten van mijn pensioen en hang ik mijn virtuele pen naast mijn schoenen aan de wilgen. Over geraniums valt nu eenmaal niet zo veel meer te schrijven.
    Nu vraag je je wellicht af hoe ik aan die dertig dagen kom?
    Heb even zitten cijferen nadat je op 20 september berichtte dat je er net voor Burgos 2000km op had zitten (nou ja zitten!?) Vanaf D-day op 24 juni dus al zo'n 87 dagen onderweg met een gemiddelde afstand van maar liefst 23km per dag. Die resterende 600km moet deze gepensioeneerde kruisraket dus makkelijk binnen 30 dagen kunnen af leggen.
    Wil je direct voor de verandering weer eens een compliment maken over je niet aflatende schrijfijver. Kan me toch erg goed voorstellen dat je er soms de balen van hebt om met de tong op de schoenen toch weer een halfuurtje tekst te moeten vingeren. Toch een beetje zelfkastijding misschien?

Verslag uit: Spanje, Hornillos del Camino

18-10-2012 – Santiago de Compostela

17 Oktober 2012

17-10-2012 – Santiago de Compostela
Alek

Sinds een paar jaar koester ik de wens om te voet naar Santiago de Compostella (SdC) te gaan. Om precies te zijn ligt mijn einddoel zelfs 100 km voorbij SdC: de Cabo Finisterre. Deze plaats werd, ver vóór onze jaartelling, reeds door de oude Kelten beschouwd als het einde van de wereld; de meest westelijke plaats vanwaar men de zon nog kon aanbidden alvorens die onder te zien gaan in het dodenrijk. Aan het begin van de negende eeuw struikelde een of andere sukkel in Galicië toevallig over wat menselijke botten. Na enige Rooms-Katholiek pathologisch onderzoek bleek dat de gevonden resten werden herkend als afkomstig van de apostel Jacobus, een van de discipelen van Jezus. De Hemel zij dank! Kwam dat even goed uit, want die stoute Mohammedanen waren in die tijd toch lelijk in de meerderheid op het Iberisch schiereiland. Héél het Iberisch Schiereiland? Nee, een klein Christelijk gebied bleef moedig weerstand bieden aan de overweldigers en maakte het leven van die vervelende Moorkoppen in de omgeving bepaald niet gemakkelijk, maar dat is een heel ander verhaal… In ieder geval werd op het vermeende graf van Jacobus een kapel gebouwd, die weer veel later werd vervangen door een kathedraal. Juist ja, die in Santiago de Compostella. Het vermeende graf van Jacobus is dus het eindpunt van de Christelijke pelgrimstocht die, tot op heden, jaarlijks door honderdduizenden gelovigen, sportievelingen, avonturiers of anders denkenden wordt afgelegd. Als je, zoals ik, je woonplaats als vertrekpunt neemt, ben je daar toch wel een paar maanden zoet mee. Nu ik onlangs met functioneel leeftijdsontslag ben gegaan, en tijd genoeg heb om deze voettocht te gaan maken, moet het er dit jaar van gaan komen. Mijn geplande vertrekdatum is maandag 25 juni 2012. Afhankelijk van de factoren conditie, weer en terrein zal ik vermoedelijk vier maanden nodig hebben om circa 2600 km te overbruggen. Via deze site hoop ik met enige regelmaat jullie op de hoogte te houden van mijn vorderingen in voorbereiding en uitvoering. Schroom niet om jullie reacties aan de site toe te voegen. Ik zal ze graag lezen. Reken echter niet op response van mijn kant. Vaak zal ik fysiek of technisch niet in de gelegenheid zijn persoonlijk contact te onderhouden waarvoor bij voorbaat mijn excuses. Veel leesplezier en als jullie goede tips of suggesties hebben lees ik die graag.

Actief sinds 24 Okt. 2011