13-10-2012 – Arzúa - Reisverslag uit Arzúa, Spanje van Alek Wyczynski - WaarBenJij.nu 13-10-2012 – Arzúa - Reisverslag uit Arzúa, Spanje van Alek Wyczynski - WaarBenJij.nu

13-10-2012 – Arzúa

Door: Alek Wyczynski

Blijf op de hoogte en volg Alek

13 Oktober 2012 | Spanje, Arzúa

En alwéér zijn we een stel goudfazanten wat het weer betreft. De vooruitzichten waren ronduit slecht (en zijn dat nog steeds), doch vandaag hebben we wederom in een mild herfstzonnetje gelopen. De dag begon met een kraakheldere hemel en temperaturen rond het vriespunt. Gelukkig stond er hoegenaamd geen wind en kreeg de zon al snel de overhand zodat de jassen in de rugzakken konden. Ook vandaag ging de camino door een schitterend stuk natuur en regelmatig werden we getrakteerd op de typische mentholgeur van de eucalyptusbomen. Ook vandaag hielden onze voeten zich redelijk rustig zodat we allebei zonder al teveel last deze etappe konden afleggen.

Wandelen met Anneke is een bijzonderheid. Ondanks zes brillen en dubbele contactlenzen in elk oog ziet ze sommige zaken niet erg scherp. Overigens heeft dit niets te maken met onze hoogfrequente alcoholconsumptie, doch is haar kwaal van louter optische aard. Zo ziet ze bijvoorbeeld in een restaurant haar patat frites aan voor asperges, óndanks het feit dat de ober verontschuldigend had medegedeeld dat de asperges juist op waren. Toegegeven, de frites waren niet echt bruin gebakken, maar toch. Een ander voorbeeld is dat ze zich na het douchen afdroogt met een toch wel kleine en stugge handdoek, waarvan later blijkt dat dit voorwerp doorgaans wordt gebruikt als vloermat. Goed, het is allemaal wit in die douche en het lijkt allemaal wat op elkaar zonder je brillen/contactlenzen, maar toch. Het opmerkelijkst was echter haar opmerking vanmiddag toen we even halt hielden in een schitterend stukje natuur. Ze stootte me aan en zei zachtjes: "Kijk daar, wat leuk, een konijntje!" Ik keek in de aangewezen richting en zag geen konijn, doch een flinke ree bevallig door een weiland stappen. Straks, als na de siësta de winkels weer open zijn, krijgt ze van mij een aardigheidje cadeau; een grote fles waterstofperoxide, want haar haar is nog lang niet blond genoeg. Eerlijk verdiend.

Los van deze opmerkelijkheden doet ze het verrassend goed op de camino en is het heel gezellig om samen met haar naar Santiago te kuieren. Het is voor haar een eerste kennismaking met de camino en ik merk in alles dat ze er met volle teugen van geniet en zoveel mogelijk in zich op probeert te nemen. Ook voor mij is het meer dan een welkome afwisseling van mijn beleving van de camino en ik ben erg blij dat ze samen met mij het laatste stuk naar Santiago loopt. De lamme helpt de blinde tot het eind.

• 13 Oktober 2012 - 22:49

Jennavandamme:

Wahahahaha!!! XD

Ja, zo ken ik mijn gekke lieve moedertje ook Haha.
    Zie het al helemaal voor me haha. Maar zo is mijn moeder gewoon. En daarom is ze ook zo leuk.

Weet je wat ook leuk is..
    Je moet haar een kaars aan laten steken, dat is ook wel een leuk entertainment hihi.

Nou, heel veel plezier nog!

Dikke doei xxxxx

• 13 Oktober 2012 - 23:37

Kaja:

wat leuk dat jullie samen zo genieten, alek dat je deze dagen heel anders beleeft is te merken.
    ik hoor n.l. niets meer over gekke kreupele dikke zeurderige hospita,s of wandelaars alsof die er niet meer zijn??
    veel plezier voor beide ,geniet ervan de tijd vliegt voorbij.
    dikke kus van jullie zus,xxxxxxxxxx

• 14 Oktober 2012 - 00:09

Peter:

Ik zit zo eens even naar de kaart te kijken, maar die begint pas in Zuid België. Vreemd, want ik herinner me dat je ook nog onder een brug over de Waal hebt gelegen. Toen ik naar je op zoek was om een lunch met Moussaka met je te delen. En dan blijkt het nu naar het eindpunt nog maar...wat...twee, drie trajecten te zijn? Wat geweldig trouwens dat je met je zus zo goed aan kunt lopen. Dat optische euvel van haar snap ik wel, met al dat glaswerk voor haar ogen. Daarmee zou zelfs een halogeenschijnwerper een diffuus aanstekertje worden.
    Ik hoop dat de laatste dagen voor jullie net zo veel lol blijven geven als de afgelopen twee. Wat een leuk einde van zo'n maandenlange tour. Adios!

• 14 Oktober 2012 - 10:19

Jolanda:

Hi alek,
    Snap je nu waarom ik zo graag met Anneke loop.
    Even los van het feit dat ik haar een dijk van een vrouw vind, heeft zij het doorzettingsvermogen heeft van een os, een wil van een paard, de blaas van een garnaal en een hard van goud.
    is mij niet opgevallen dat haar ogen van mindere kwaliteit waren....wellicht omdat wij de leesbrillen altijd van elkaar dragen, lenen of zoeken .....eentje op je hoofd en eentje in je zak en eentje in je tas
    Ik ben blij dat ik niet blond ben zeg. hiihihi.
    Maar goed Alek zo te lezen hebben jullie het goed naar de zin samen op weg naar SdC, dat is precies wat jullie samen wilde beogen. keep up the spirit!!!

Hi Anneke
    Blijven lachen hoor en je weet, als ie echt te cinisch wordt dan maak gewoon een mooi/grappig plaatje en in zet je het in de archiefkast.
    ....zonder gekheid en ik had niet anders verwacht na de afgelopen maanden trainen JE DOE HET SUPERRRRR.
    Houdt vooral de humor hoog dan is het een stuk leuker. Alek kan het ook niet helpen dat hij het niet snapt dat jij de wereld nou eenmaal door een grote roze bril bekijkt en och wat kan jou het scheelen.....? het is maar met één oog.
    have fun xus en liefs Jo

Verslag uit: Spanje, Arzúa

18-10-2012 – Santiago de Compostela

17 Oktober 2012

17-10-2012 – Santiago de Compostela
Alek

Sinds een paar jaar koester ik de wens om te voet naar Santiago de Compostella (SdC) te gaan. Om precies te zijn ligt mijn einddoel zelfs 100 km voorbij SdC: de Cabo Finisterre. Deze plaats werd, ver vóór onze jaartelling, reeds door de oude Kelten beschouwd als het einde van de wereld; de meest westelijke plaats vanwaar men de zon nog kon aanbidden alvorens die onder te zien gaan in het dodenrijk. Aan het begin van de negende eeuw struikelde een of andere sukkel in Galicië toevallig over wat menselijke botten. Na enige Rooms-Katholiek pathologisch onderzoek bleek dat de gevonden resten werden herkend als afkomstig van de apostel Jacobus, een van de discipelen van Jezus. De Hemel zij dank! Kwam dat even goed uit, want die stoute Mohammedanen waren in die tijd toch lelijk in de meerderheid op het Iberisch schiereiland. Héél het Iberisch Schiereiland? Nee, een klein Christelijk gebied bleef moedig weerstand bieden aan de overweldigers en maakte het leven van die vervelende Moorkoppen in de omgeving bepaald niet gemakkelijk, maar dat is een heel ander verhaal… In ieder geval werd op het vermeende graf van Jacobus een kapel gebouwd, die weer veel later werd vervangen door een kathedraal. Juist ja, die in Santiago de Compostella. Het vermeende graf van Jacobus is dus het eindpunt van de Christelijke pelgrimstocht die, tot op heden, jaarlijks door honderdduizenden gelovigen, sportievelingen, avonturiers of anders denkenden wordt afgelegd. Als je, zoals ik, je woonplaats als vertrekpunt neemt, ben je daar toch wel een paar maanden zoet mee. Nu ik onlangs met functioneel leeftijdsontslag ben gegaan, en tijd genoeg heb om deze voettocht te gaan maken, moet het er dit jaar van gaan komen. Mijn geplande vertrekdatum is maandag 25 juni 2012. Afhankelijk van de factoren conditie, weer en terrein zal ik vermoedelijk vier maanden nodig hebben om circa 2600 km te overbruggen. Via deze site hoop ik met enige regelmaat jullie op de hoogte te houden van mijn vorderingen in voorbereiding en uitvoering. Schroom niet om jullie reacties aan de site toe te voegen. Ik zal ze graag lezen. Reken echter niet op response van mijn kant. Vaak zal ik fysiek of technisch niet in de gelegenheid zijn persoonlijk contact te onderhouden waarvoor bij voorbaat mijn excuses. Veel leesplezier en als jullie goede tips of suggesties hebben lees ik die graag.

Actief sinds 24 Okt. 2011