18-10-2012 – Burgos - Reisverslag uit Burgos, Spanje van Alek Wyczynski - WaarBenJij.nu 18-10-2012 – Burgos - Reisverslag uit Burgos, Spanje van Alek Wyczynski - WaarBenJij.nu

18-10-2012 – Burgos

Door: Alek Wyczynski

Blijf op de hoogte en volg Alek

19 Oktober 2012 | Spanje, Burgos

Mijn laatste avond in Santiago heb ik op prettige wijze doorgebracht in een leuk restaurantje. Het is opvallend om te zien hoe de commercie afhankelijk is van de pelgrim en omgekeerd. Ook is het duidelijk te merken dat het pelgrimsseizoen tegen het einde loopt. Begrijpelijk, want het weer heeft onaangename vormen aangenomen. ’s Ochtends is het nog maar net een paar graden boven nul en met een vochtigheidsgraad van 90% voelt dit kil en koud aan. Ook vanmorgen, op weg naar het station, was het maar 2 graden en bedekten dikke wolken de toppen van de heuvels. Uit alle hoeken en gaten van de stad kwamen pelgrims tevoorschijn. De meesten met grijs haar, een enkeling strompelend met een stok, maar allemaal voorzien van een rugzak en op weg naar een bus, trein of vliegtuig.

De trein raast voort met snelheden tot 200 km/u. Ik zit in een gestroomlijnde buis op wielen die het landschap doorklieft waardoor ik in de afgelopen weken heb gelopen. Deze hernieuwde ontmoeting tovert een totaal ander beeld op mijn netvlies dan tijdens de eerste kennismaking. Het land is hetzelfde, de beleving is anders. Opnieuw ben ik in het prachtige ruige stroomgebied van de Rio Valcarce, even later zie ik die idiote groene voetgangersbruggen weer bij Astorga en de talloze ooievaarsnesten op de kerken van de kleine dorpjes op de Meseta. Zelfs deze hoogvlakte oogt anders omdat de toppen van de Picos d'Europa in de verte inmiddels wit besneeuwd zijn. Loodgrijze wolken geven het geheel een grimmig karakter. Enerzijds ben ik blij dat het is afgelopen en dat ik weer naar huis ga, anderzijds is het jammer om van de camino afscheid te moeten nemen. Het zal weer even wennen zijn.

In de categorie "Ook even wennen", is de spanjool die schuin tegenover mij zit. De vroeg kalende dertiger heeft oordopjes in waarmee hij een film met Julia Andrews op een centraal beeldscherm volgt. Hij eet nootjes. Vers geroosterde harde nootjes zijn het en omdat hij zijn oren heeft dichtgestopt heeft hij totaal niet in de gaten dat hij met wijd open mond zit te eten en daarbij keihard zit te smakken. Het is ook mogelijk dat hij dit wel weet, maar maling heeft aan zijn omgeving en de algemene fatsoensnormen. Als hij zijn krakende zakje leeg heeft gesmakt is de film afgelopen. Hij doet zijn oordopjes uit, rekt zich uit en geeuwt daarbij luid hoorbaar. Pedro is aan zijn siësta toe. Hij wil merkbaar graag zijn voeten op de stoel tegenover hem leggen, maar daar ligt mijn hoed al. Hij schuifelt ongemakkelijk zijn voeten heen en weer, maar durft het kennelijk toch niet aan om zijn voeten naast het hoofddeksel van die grote Nederlander te leggen en daar doet hij, mijns inziens, erg verstandig aan. De conducteur komt de plaatsbewijzen controleren. Dan blijkt onze ongemanierde spanjool in de verkeerde coupe te zitten en druipt hij af met zijn vette nek. Opgeruimd staat netjes.

Volgens een ongeschreven Spaanse wet komt mijn trein ruim een kwartier te laat aan in Burgos. Desondanks hoef ik geen angst te hebben dat ik mijn aansluiting naar Parijs niet haal, want ik heb de tijd. Heel veel tijd. Zelfs zeseneenhalf uur. 'Dat komt dan mooi uit', hoor ik een paar mensen denken, 'want dan kan je alsnog naar het graf van El Cid'. Helemaal waar en ik zou zeker gegaan zijn, ware het niet dat de architect van dit gebouw in een dronken bui heeft besloten het hoofdstation van Burgos ruim zes kilometer van het centrum te bouwen. Dat gaat hem dus niet worden. Heb ik in ieder geval voldoende tijd om een biertje te drinken, een hapje te eten en dit verslagje te schrijven. Een nuttiger tijdsbesteding is niet denkbaar.

• 19 Oktober 2012 - 17:25

Peter:

Dubbel gevoel, hè? Is dat net zoiets als wij kennen van een mooie utizending? Libanon? Blij dat het afgelopen is!! Jammer dat het afgelopen is!! Een nieuwe uitdaging lonkt nog niet, maar gaat er vast en zeker komen. Je Karma doet dat. Die laat geen lege agenda toe, tenzij je altijd al gewend was aan een lege agenda. De eerste ideetjes kriebelen als zachte zuchtjes langs je wang, zonder nog ideetjes te zijn. Wat een ellende toch, hè? Om met zo'n rotkarma geboren te zijn......Hahaha.
    Rodrigo Diaz de Vivar. Als je het verhaal kent, ga je vast nog eens naar Burgos. Hij was ons grote voorbeeld als integer officier. El Cid. Maar dan niet in dit jaargetijde, daar kan toch geen normaal mens tegen. Mooi gepland maat, op tijd over de finish, keurige tijdbalk, goede voorbereiding.
    Goede reis verder. Je moet nog wel helemaal door Frankrijk, dus dat is dan wel weer minder, met al die Fransen.

• 19 Oktober 2012 - 17:39

Tineke En Jos Uden:

Hoi Alek.Zonde wij hebben de hele week panne gehad met het mailen.Router kapot,of modem,een van die twee.

Hopelijk thuis wij zien je snel.

Liefs Jos en Tineke

goeie reis.

• 19 Oktober 2012 - 21:06

Ad:

Allo, Allo, Alek.

Zo te lezen ga je wel erg snel door het Spaanse land. En nu wachten op de aansluiting naar Parijs? Ga je vast en zeker met de nachttrein.
    Denk je er wel aan dat je waarschijnlijk erg veel Nederlanders in Parijs tegen zal komen.
    Hier is het herfstvakantie en traditiegetrouw gaan velen hun vrije dagen in een grote stad doorbrengen.
    Parijs, Londen, Barcelona, ideaal voor een stedentrip. Misschien krijg je dan erg snel het gevoel weer thuis te zijn.
    Is Anneke goed thuis gekomen?
    Geniet van de reis en tracteer al je volgers nog een paar keer op zo'n heerlijk reisverslag.

Bon Voyage

Ad

• 19 Oktober 2012 - 21:37

Ger:

Heerlijk dat er toch nog een excentriekeling in je buurt vertoefde, ik miste ze la de laatste week.

• 19 Oktober 2012 - 22:08

Anneke:

Ja, ben goed thuis gekomen. Véél te snel overigens. Alek, zes km lopen is toch peanuts!! Luilak. Je mist mij natuurlijk :-). Nou ja. Tis niet anders. Veel plezier in Parijs. Xxxxxxxxx

• 19 Oktober 2012 - 23:09

Bernadette:

Heerlijk weer zo'n echt Alek verhaal. Goeie reis ........

• 19 Oktober 2012 - 23:22

Marlies:

Heel verstandig om richting Nederland te komen waar het overdag 22 graden is en in de nacht nog zo'n 14 a 15 graden..........lekker thuis komen toch ;)

• 19 Oktober 2012 - 23:22

18-10-2012 – Santiago de Compostela

17 Oktober 2012

17-10-2012 – Santiago de Compostela
Alek

Sinds een paar jaar koester ik de wens om te voet naar Santiago de Compostella (SdC) te gaan. Om precies te zijn ligt mijn einddoel zelfs 100 km voorbij SdC: de Cabo Finisterre. Deze plaats werd, ver vóór onze jaartelling, reeds door de oude Kelten beschouwd als het einde van de wereld; de meest westelijke plaats vanwaar men de zon nog kon aanbidden alvorens die onder te zien gaan in het dodenrijk. Aan het begin van de negende eeuw struikelde een of andere sukkel in Galicië toevallig over wat menselijke botten. Na enige Rooms-Katholiek pathologisch onderzoek bleek dat de gevonden resten werden herkend als afkomstig van de apostel Jacobus, een van de discipelen van Jezus. De Hemel zij dank! Kwam dat even goed uit, want die stoute Mohammedanen waren in die tijd toch lelijk in de meerderheid op het Iberisch schiereiland. Héél het Iberisch Schiereiland? Nee, een klein Christelijk gebied bleef moedig weerstand bieden aan de overweldigers en maakte het leven van die vervelende Moorkoppen in de omgeving bepaald niet gemakkelijk, maar dat is een heel ander verhaal… In ieder geval werd op het vermeende graf van Jacobus een kapel gebouwd, die weer veel later werd vervangen door een kathedraal. Juist ja, die in Santiago de Compostella. Het vermeende graf van Jacobus is dus het eindpunt van de Christelijke pelgrimstocht die, tot op heden, jaarlijks door honderdduizenden gelovigen, sportievelingen, avonturiers of anders denkenden wordt afgelegd. Als je, zoals ik, je woonplaats als vertrekpunt neemt, ben je daar toch wel een paar maanden zoet mee. Nu ik onlangs met functioneel leeftijdsontslag ben gegaan, en tijd genoeg heb om deze voettocht te gaan maken, moet het er dit jaar van gaan komen. Mijn geplande vertrekdatum is maandag 25 juni 2012. Afhankelijk van de factoren conditie, weer en terrein zal ik vermoedelijk vier maanden nodig hebben om circa 2600 km te overbruggen. Via deze site hoop ik met enige regelmaat jullie op de hoogte te houden van mijn vorderingen in voorbereiding en uitvoering. Schroom niet om jullie reacties aan de site toe te voegen. Ik zal ze graag lezen. Reken echter niet op response van mijn kant. Vaak zal ik fysiek of technisch niet in de gelegenheid zijn persoonlijk contact te onderhouden waarvoor bij voorbaat mijn excuses. Veel leesplezier en als jullie goede tips of suggesties hebben lees ik die graag.

Actief sinds 24 Okt. 2011